Voetbal in Italië

Chievo Verona failliet: nooit meer de Derby della Scala

Hoewel het nieuws al een tijdje in de lucht ging is het sinds vandaag definitief. Chievo Verona heeft geen nieuwe koper kunnen vinden en is nu officieel failliet. Nou betekent een faillissement in Italië normaal weinig – de halve Serie A is immers al wel eens failliet geweest. In het geval van Chievo blijft het echter niet bij een doorstart in de Serie D en lijkt het doek nu definitief gevallen te zijn. Wel heeft voormalig speler en clubicoon Sergio Pellissier (517 wedstrijden) de naam FC Chievo 1929 geregistreerd in de hoop nog iets van de club levend te houden in de vorm van wat jeugdelftallen.

De vliegende ezels

Op sportief gebied ging het Chievo Verona jarenlang voor de wind. Tussen 2001 en 2o19 speelde de club bijna onafgebroken in de Serie A. Tweemaal werd er Europees voetbal gehaald; in 2006 speelde de Musso Volanti (de vliegende ezels) zelfs in de voorronde van de Champions League. In 2019 degradeerde de club echter naar de Serie B, waar het afgelopen seizoen op een 8e plek eindigde. Vanwege financiële problemen volgde echter een verplichte degradatie naar de Serie D, maar zelfs dat blijkt dus te hoog gegrepen voor de financieel geplaagde club.

En dat betekent automatisch ook dat er nooit meer een Derby della Scala (vernoemd naar de aristocratische familie die gedurende de middeleeuwen de baas was in Verona) gespeeld gaat worden. Wij waren enkele jaren geleden aanwezig bij deze burenruzie, die toen nog gespeeld werd op het hoogste niveau. Daarover lees je HIER meer. Hoe groot de sportieve succes van Chievo namelijk ook waren, de club stond altijd nog in de schaduw van de grote broer Hellas Verona. Zelfs toen Hellas, in 1985 nog kampioen van Italië, voor haar leven streed in de Serie C trok het nog altijd veel meer supporters dan het voor Europa strijdende Chievo. Het gedeelde Stadio Marcantonio Bentegodi was dan ook veel te groot voor Chievo Verona. Toch was Chievo een waardevolle toevoeging aan het Italiaanse voetballandschap en de Derby della Scala zal zeker gemist worden. Geniet daarom van onderstaande beelden van de North Side 1994 van Chievo Verona.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %