Voetbal in MontenegroVoetbal in Oost-Europa

Bokelj Kotor, de toeristische trekpleister

Kotor is één van de steden in Montenegro die in de zomer wordt overspoeld door toeristen. Zij willen allemaal het mooie UNESCO-centrum bezoeken, in zee duiken en het fort boven de stad bezoeken. De voetballiefhebber heeft het allang gezien: vanaf dit fort en vanaf het strand zie je Stadion Pod Vrmcem van Bokelj Kotor liggen!

In de categorie ‘Kijk, ze spelen thuis’: een paar dagen in Montenegro met twee en een halve dag in Kotor en op zondagavond een wedstrijdje. FK Bokelj Kotor, uitkomend op het tweede niveau, ontvangt dan OFK Nikšić.

100 jaar

Enkele dagen eerder was de stad Kotor nog decor voor meerdaagse feesten ter ere van het 100-jarig bestaan van de voetbalclub Bokelj en waterpoloclub VK Primorac. Honderden supporters met vuurwerk; dat moet een bijzonder gezicht zijn geweest voor de toeristen in de binnenstad.

Zo’n jubileum wordt natuurlijk groots gevierd. Langs de hele boulevard en de overkant werden honderden fakkels afgestoken, wat zoals verwacht de bekende rode vuurzee creëert. Zie hier de video van Bestije Kotor, de harde kern:

De gemeente laat weten dat het plannen heeft om een basketbalclub op te richten in de stad. Basketbal is een populaire sport in het land. Ook willen ze het voetbalstadion gaan verbeteren.

Prestaties

Vanaf de oprichting van de Montenegrijnse voetbalcompetitie in 2006 heeft Bokelj vijf seizoenen op het hoogste niveau gespeeld. Sinds de degradatie in 2017 vind je de club in de Druga Liga, het tweede niveau. De onderstaande foto’s zijn afkomstig van Stadionmomente:

Een vierde plek in 2016 betekende dat Bokelj voor het eerst Europa in mocht. Vojvodina Novi Sad uit buurland Servië werd geloot. In Petrovac hield Bokelj voor het oog van 1.400 toeschouwers de Serviërs op 1-1. De return in Novi Sad eindigde in een 5-0 overwinning voor Vojvodina. Ex-Ajacied Dejan Meleg scoorde drie keer in de twee ontmoetingen.

Stadion Pod Vrmcem

Vanaf het centrum lopen we naar Stadion Pod Vrmcem, gelegen op iets minder dan een kwartier loopafstand. Het is een avondwedstrijd, dus dat belooft een mooie zonsondergang tussen de bergen. Het publiek mag gratis naar binnen en voor de gulle bezoekers is er een mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage in een doos te stoppen. Aan de deur staat wel een beveiliger die er voor zorgt dat plastic flesjes niet mee naar binnen komen.

Zoals verwacht is er geen enkel horecapunt en ook wc’s ontbreken. Dat lijkt toch een gemiste kans voor clubs van dit kaliber. Gezien de aftraptijd en de zomerse temperatuur zouden er zeker bezoekers zijn die dorst of trek krijgen en dat zou toch een mooi extraatje zijn.

Het stadion bestaat uit een onoverdekte tribune met stoeltjes op de lange zijde. Aan de andere zijde staan de dug-outs en is er een hokje voor de cameraman. De overkant is gelegen aan een weg en we tellen zo’n 25 mensen die daar over de muur heen kijken om zo de wedstrijd te volgen.

Achter het doel staat een mooie muurschildering van de club en zijn er verschillende personen geportretteerd. Ook hier zien we verschillende supporters staan, waarvan één achter de muur met een ladder. Verder is het met zo’n uitzicht natuurlijk genieten geblazen!

In totaal zijn er ongeveer 250 toeschouwers op het duel met OFK Nikšić afgekomen, iets wat voor Montenegrijnse begrippen voor het tweede niveau niet verkeerd is. Op het internet zagen we beelden van een harde kern aan de linkerkant van de tribune, maar hiervan was bij deze wedstrijd helaas geen sprake.

Late beslisser

Af en toe hebben we onze twijfels bij het niveau, maar uiteindelijk is dit wel voetbal zoals het bedoeld is. Beide teams vechten voor de bal en helpen hun kansen om zeep. Ongeveer tien minuten na rust komt Nikšić ietwat onterecht op voorsprong en willen ze de wedstrijd slim uitspelen door de tegenstander te irriteren en tijd te rekken.

Bokelj geeft niet op en blijft gevaarlijk. In de 80e minuut vliegt de gelijkmaker binnen en zien we weer twee teams die willen voetballen. Eén minuut later zijn we getuige van een mooie ontlading: Bokelj komt op voorsprong!

Dit geven ze uiteindelijk niet meer weg en zo stapt de thuisploeg als winnaar van het veld. Het publiek juicht de spelers toe en de spelers nemen de tijd om de supporters te bedanken. Uitblinker Baba gaat op de foto met wat aanhang voordat het team richting het clubgebouw gaat. Voor de kleedkamers zien we nog een opstootje tussen beide teams, maar we weten niet hoe dit is afgelopen.

In een toeristische stad als Kotor is het lastig om je tussen de locals te bevinden. Toch is het ons 90 minuten gelukt. Nadat we zijn teruggekeerd in het centrum, bevinden we ons weer tussen de toeristen en is de voertaal niet meer Montenegrijns.

Sommige foto’s van dit artikel zijn afkomstig van Stadionmomente, check hun pagina voor meer!

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %