Actueel

Boete FC Twente: KNVB kent geen emotie

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft FC Twente een boete opgelegd van 7500 euro. Supporters van de club uit Enschede bestormden op maandag 22 april het veld na de wedstrijd tegen Jong AZ. Met een 0-0 gelijkspel behaalde FC Twente de titel in de Eerste Divisie, waarmee een snelle terugkeer naar de Eredivisie werd gerealiseerd. Wéér een absurde boete, eerder werd De Graafschap al bestraft.

Boete FC Twente

In De Grolsch Veste ontstond een spontaan volksfeest, dat door de spelers en supporters samen werd gevierd. Helaas lijkt de norse, chagrijnige voetbalbond daar niet van gediend te zijn. FC Twente heeft het schikkingsvoorstel geaccepteerd.

Zowel FC Twente als de KNVB zag de veldbestorming ruim van tevoren al aankomen. FC Twente dreigde de week voor de kampioenswedstrijd geen huldiging te organiseren wanneer supporters het veld zouden betreden. Dat de club, die in financieel zware tijden verkeert, een boete wilde voorkomen leek meer dan logisch. Toch is het pijnlijk dat er weer een club naar de pijpen van de KNVB danst, in plaats van een statement te maken. Gemakkelijk is dat ook niet. Dat de dreigementen onder druk van de voetbalbond werden geuit mag meer dan duidelijk zijn.

Verdeeldheid

Het waren die dreigementen die verdeeldheid zaaiden onder de supporters in De Grolsch Veste. Toen directe concurrent Sparta Rotterdam in blessuretijd nog steeds op achterstand stond, leek de titel FC Twente niet meer te kunnen ontglippen. Supporters op Vak-P maakten zich daarom al langzaam op voor de pitch invasion. Toen het werkelijk zover was leken de supporters op de hoofdtribune het niet te kunnen waarderen. Verschillende verzoeken van de stadionspeaker om het veld te verlaten maakten dat de mensen op de lange zijde zich doormiddel van fluitconcerten tegen de veldbestormers keerden. De dreigementen van FC Twente moeten hebben gewerkt. Deze mensen zagen liever een statische uitreiking dan een spontaan volksfeest.

Van een mug een olifant maken

Dat de KNVB van een mug een olifant maakt mag duidelijk zijn. Want wat voor schade brengt een pitch invasion met zich mee? Het waren de spelers van FC Twente die de supporters letterlijk met open armen ontvingen. Toen de eersten het veld betraden zochten de spelers deze jongens nadrukkelijk op. Sommigen zetten zelfs een sprintje in om de titel samen met de hondstrouwe supporters te vieren. Aanvoerder Wout Brama zat al snel op de schouders van de menigte, hield een FC Twente sjaal omhoog en zong met Vak-P mee. De selectie, die iedere week op onvoorwaardelijke steun kon rekenen, heeft deze titel immers niet alleen behaald. Rouwen doe je samen, en feesten dus ook.

Ook de Duitse voetbalbond legde een debiele straf op bij een soortgelijke vreugde uitbarsting. Union Berlin reageerde daar toen briljant op. 

Het zijn de passie, emotie en pure beleving die de KNVB blijkbaar keihard de kop in wil drukken. Want een statische, commerciële uitreiking is natuurlijk veel mooier dan een spontaan volksfeest. Blijkbaar is de KNVB vergeten waar voetbal werkelijk om draait.

Boy de Haan
Studeert Journalistiek. Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %