Dalymount Park, de thuisbasis van Bohemian FC, is een beauty van een voetbalstadion. Helaas is door gebrek aan geld en onderhoud een groot deel van het nostalgische stadion ernstig vervallen. Al jarenlang liggen er plannen voor een nieuwbouwvariant van “The Home of Irish Football” die steeds uitgesteld worden. Maar dan is er eindelijk witte rook. De financiën zijn binnen en de planning is gemaakt. Het nieuwe Dalymount gaat er komen. Of toch niet?

Dalymount Park is ontworpen door de beroemde stadionarchitect Archibald Leitch. Hij is verantwoordelijk voor veel beauty’s van stadions in het Verenigd Koninkrijk. Helaas zijn ook vele van deze stadions verdwenen. Zijn ‘legacy‘ gaat steeds meer verloren. Ook de thuishaven van Bohemian FC valt grotendeels te categoriseren als vergane glorie. De beroemde Tramway End achter het doel en één lange zijde zijn al een tijd niet meer toegankelijk voor supporters.

Langdurig uitstel

Plannen maken is leuk, maar als er geen geld op de plank komt, dan houdt het op. Kijk alleen al naar de stadionsoap in Rotterdam. Die duurt inmiddels zo’n 13 jaar. In Dublin zijn ze al wat langer bezig. Al in 1999 werd de hoofdtribune vervangen door de huidige ‘Jodi Stand’. In 2006 wordt vervolgens de goedkeuring gegeven voor verdere herontwikkeling.

In 2009 ontving de club vervolgens een aanbieding van Albion Ltd. om het stadion te herbouwen. Helaas stortte de vastgoedmarkt in elkaar. Dat feestje ging niet door. Een nieuwe geldschieter komt er niet. De plannen belanden in de ijskast.

Weer een jaar uitstel

In oktober 2018 komt er schot in de zaak. Het stadsbestuur van Dublin publiceert een nieuw plan voor de herontwikkeling van Dalymount Park. Het huidige stadion wordt vervangen door een 6.000 plaatsen tellend nieuwbouwstadion. Het plan lag er al sinds 2016, maar het duurt ruimt twee jaar om te concretiseren.

Het huidige Dalymount wordt gesloopt en in twee jaar tijd moet het nieuwe stadion op dezelfde locatie verrijzen. Bohemian FC zal in de tussentijd in Tolka Park spelen. 2020 zal het laatste jaar zijn dat er in het authentieke stadion gespeeld wordt. Toch? Nee. In februari 2020 komt er pas een bedrag van € 900.000 beschikbaar vanuit de Ierse overheid om de plannen naar fase 2 te bewegen. Daarmee komt er weer een jaar uitstel en hoopt men nu de nieuwbouw in 2023 te voltooien.

Bohemian FC zal dus ook in 2021 nog in het huidige stadion te bewonderen zijn.

Dalymount Park – van uitstel komt afstel?

Het is nog maar sterk de vraag of de plannen definitief doorgaan. De situatie rond Corona heeft ook Ierland geen goed gedaan. Ook Brexit is van negatieve invloed. Het hele stadionproject moet uiteindelijk zo’n € 35 miljoen gaan kosten. Navraag leert dat de stad Dublin dat geld helemaal niet heeft.

Voor wie een bezoek aan Dalymount Park nog op de bucketlist heeft staan, is er dus hoop. Het nieuwe seizoen in Ierland begint naar verwachting eind februari en loopt geheel 2021. Het is dan ook hopen dat we dit seizoen terug naar de stadions mogen.

Lees ook: Dublin Derby – authentiek genieten

Lees ook: Vurige avond in Ierland – Derby of Dublin

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.