FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Blauwvoet Oevel staat zijn mannetje tussen Geel en Westerlo

Diep in de Belgische Kempen en vlak naast de belangrijke assen Albertkanaal en de autosnelweg E313 vind je niet alleen de geboorteplaats van zangeres Natalia, maar ook de thuisbasis van Koninklijke Blauwvoet Oevel. Een aparte voetbalnaam in een verder rustig en klein dorpje. Merkwaardig is het, maar ook idyllisch.

Rustig bestaan

Al in 1924 kreeg het kleine Oevel een eigen voetbalteam met FC Unitas Oevel, maar na amper vijf jaar hielden ze er al mee op. Vrij snel kwam er al een opvolger met het in 1933 opgerichte Heidester Oevel, maar ook zij hielden het niet lang vol. Drie jaar na de oprichting was de club alweer verdwenen. Dat Oevel verder wel de voetbalmicrobe te pakken had, mocht wel duidelijk zijn. Nog voor Heidester het voor bekeken hield, werd in ’35 Blauwvoet Oevel opgericht. Drie keer is scheepsrecht, want nu was de ploeg wel levensvatbaar. Na Unitas en Heidester werd wel opnieuw voor een wat opmerkelijkere naam gekozen.

Eén ploeg blijkt wel voldoende te zijn voor de Westelse deelgemeente. Tussen 1966 en 1977 was er nog even FC DAF Oevel en van 1982 tot 1987 werd FC DAF Oevel zelfs nog voor een tweede keer actief, maar geen enkele poging lukte echt. Enkel het Blauwvoet Oevel bleek een langer leven beschoren. Dat de charmante gemeente een even charmante ploeg zou hebben, leek in de sterren geschreven. Op geen enkel moment maakte de ploeg aanspraak op een plaatsje in de nationale divisies. En an sich is dat ook niet meteen verwonderlijk. Oevel ligt helemaal ingesloten tussen Herentals, Geel en Westerlo. Allemaal plekken met een rijkere geschiedenis in het voetbal en clubs die wel de nationale reeksen wisten te bereiken.

Vliegt de Blauwvoet? Storm op zee!

Laten we tegelijk maar de olifant in de kamer benoemen. Vanwaar komt de naam Blauwvoet? Als we de betekenis opzoeken, vinden we twee mogelijkheden. Enerzijds is de Blauwvoet een soort vogel die vooral te vinden is op de Galapagoseilanden. Wat de vogel vooral bijzonder maakt, zijn, je raadt het nooit, de blauwe pootjes (of zo je wil, blauwe voeten). Het blijkt een uiterst monogame vogel te zijn, maar we gaan onszelf ook niet voordoen als volwaardig ornitholoog. Gezien de broedplek van de Blauwvoet, gaan we er halvelings van uit dat betekenis nummer twee wat meer valabel is.

Die tweede betekenis moeten we eerder in de Vlaamse vrijheidsstrijd zoeken als strijdlied van de studentenvereniging de Blauwvoeterij. Het lied werd geïnspireerd op de roman ‘De Kerels van Vlaanderen’ van Hendrik Conscience, je weet wel – ‘de man die zijn volk leerde lezen’. Die roman was dan weer losjes gebaseerd op een waargebeurde strijd tussen twee Veurnse families. De dertiger jaren waren nu ook eenmaal een periode waarin die vrijheidsstrijd een hogere spiraal nam en het lijkt ons dan ook niet onlogisch dat dit de oprichters van Blauwvoet Oevel inspireerde. Ze zijn overigens niet de enigen. Blauwvoet Vrij Vooruit Kessenich, Blauwvoet Neerrepen, Blauwvoet Werm, KV Blauwvoet Otegem, FC Blauwvoeters-Wolfsdonck, VV Blauwvoet Schiplaken, Blauwvoet Kessenich, FC De Blauwvoet Westmalle en Blauwvoet Impegem volgden hun voorbeeld. Enkel Blauwvoeters Wolfsdonck-Testelt ging hen vooraf. Van al die ploegen blijven wel enkel nog Oevel en Otegem over.

Verleden en toekomst

Ondanks het hoofdzakelijk rustige bestaan in de lagere reeksen, kende Blauwvoet Oevel links en rechts toch enkele succesjes. Eén van die succesjes waar ze best wel trots op zijn, is Kevin Geudens. Deze pure Kempenzoon in hart en nieren begon zijn voetbalcarrière bij Blauwvoet en zette ook zijn eerste stapjes in een A-ploeg daar. Daarna ging het pijlsnel omhoog tot zelfs in eerste klasse bij KV Mechelen en KVC Westerlo. Behalve datzelfde KV Mechelen en FCO Beerschot-Wilrijk hield Geudens het wel bij de Kempische toppers. Verbroedering Meerhout, KFC Dessel Sport, Verbroedering Geel, KVC Westerlo en KFC De Kempen mochten van zijn kunsten genieten vooraleer hij in 2018 weer richting Blauwvoet Oevel trok. De cirkel is rond.

Maar de ploeg heeft ook iets om naar uit te kijken. Het stadion zoals je het hier kan zien, zal waarschijnlijk niet lang meer zijn. De huidige jeugdvelden zullen omgetoverd worden tot het nieuwe A-complex, wat intrinsiek ook betekent dat deze charmante tribunes gaan verdwijnen. De veranderingen zullen wel nog niet voor meteen zijn. Wie nog wil genieten van het Sportcentrum Oevel, kan dat zeker nog.

 

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %