Columns

Biergebiedsverbod

bier_schuim“Tegen het moderne voetbal” valt er steeds vaker te lezen op spandoeken in stadions van betaald voetbalorganisaties. In het kort komt het erop neer dat de supporters die het doek hebben opgehangen het onder andere zat zijn dat er steeds vaker op wisselende dagen en tijden wordt afgetrapt, dat je als voetbalsupporter maar al te vaak als crimineel wordt behandeld en dat het ze te pas en te onpas onmogelijk wordt gemaakt om op eigen gelegenheid naar een uitwedstrijd af te reizen. Ik ben het volledig met ze eens. Ik heb in de afgelopen twintig jaar zo’n 500 wedstrijden van Ajax bezocht en ik vermoed dat ik zo onderhand wel enigszins weet hoe het er aan toe gaat. Er gebeurt eigenlijk nauwelijks iets noemenswaardig en als ik iets geleerd heb dan is het wel dat je berichten in de media over mogelijke incidenten met een enorme korrel zout moet nemen. Bij zo’n wedstrijd zelf merk je helemaal niets van schermutselingen of wat dan ook, maar bij het naderhand lezen van het wedstrijdverslag lijkt het wel of je ternauwernood de derde wereldoorlog hebt overleefd. Ik ben er mee gestopt om mensen proberen uit te leggen hoe het echt zit, het heeft toch geen zin.

Natuurlijk zijn er bij zo’n beetje elke club wel wat idioten die de boel kunnen verzieken, maar dit is een zo goed als te verwaarlozen percentage. Maar bij voetbalsupporters is het algemeen geaccepteerd dat de goeden onder de kwaden lijden, alle voetbalsupporters worden gezien als potentieel hooligan. Degenen die van goede wil zijn hebben zich maar te schikken willen ze hun favoriete club nog live kunnen aanschouwen. Alle voetbalsupporters worden namelijk over dezelfde kam geschoren. Zou ditzelfde principe gehanteerd worden met bijvoorbeeld bepaalde bevolkingsgroepen die voor nogal wat overlast zorgen, dan staat het hele land direct op zijn kop. Dan is het meteen racisme, pure discriminatie. “Er zijn ook goeie”, etcetera.  Maar voetbalsupporters mag je naar hartenlust discrimineren en dus heb ik het maar te accepteren dat ik nog steeds (zij het met steeds meer tegenzin) geregeld verplicht in een bus  moet stappen om me als vee te laten vervoeren naar de andere kant van het land, om daar te worden ontvangen als ware ik een seriemoordenaar. Leve het moderne voetbal.

Gelukkig valt het bij ons aller s.v. Huizen nog altijd erg mee met dat moderne voetbal. Huizen speelt nog gewoon lekker op zaterdag om 14.30 uur. Af en toe een uitwedstrijdje om 15.00 uur, hetgeen wel direct ten koste gaat van je kantinetijd, maar dat accepteer je zonder mopperen. Toch is er al wel een aantal jaar een ontwikkeling gaande die me zorgen baart: bier in een plastic bekertje. En, nog veel erger, een soort van gebiedsverbod voor mensen met zo’n plastic biertje. Dat er plastic geschonken wordt begrijp ik ergens nog wel. Een bekertje op het veld gooien is natuurlijk lang niet zo leuk als een flinke worp met een echt glas. Maar dat je het eerste stukje voor de kantine wel met je plastic biertje mag wandelen en een paar meter verderop niet meer begrijp ik echt niet. Dan staat er meteen iemand voor je om je erop te wijzen dat je ab-so-luut niet met je biertje langs het hekje mag. Ik weet dat er door de KNVB forse boetes worden uitgedeeld als je wel met je biertje langs zo’n hekje wandelt, maar waarom? Heeft iemand enig idee??

Ik nog steeds niet. Het heeft me zelfs al een paar keer de tweede helft van een lager seniorenelftal gekost. Het is door het biergebiedsverbod praktisch onmogelijk geworden om na de rust nog terug bij veld 6 te geraken. In de rust koop je een biertje en vlak voor de tweede helft snel nog eentje. Onderweg naar veld 6 moet je echter langs het hekje alwaar iemand voor je neus springt: Tot hier en niet verder met je bier. Er zit niets anders op dan het bier ter plaatse op te drinken. Aldaar raak je aan de praat met een lotgenoot, biedt diegene een biertje aan, je krijgt er eentje terug en uiteindelijk zie je de spelers van het elftal dat je graag had willen zien alweer jouw kant op komen, hun wedstrijd zit erop.

Ik hoop dat het bij dit biergebiedsverbod blijft en dat het geen opmaat is voor steeds meer regeltjes en gedoe om een bezoek aan De Wolfskamer alle charme te ontnemen. Voor alle zekerheid heb ik de afgelopen winterstop gebruikt om in het diepste geheim te werken aan een spandoek dat ik binnenkort zal onthullen: Tegen het moderne amateurvoetbal.

Deze column voor het clubblad van SV Huizen is geschreven door Dirkjan, maar stond ons zo aan dat we het even hebben geleend!

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %