Columns

Bier

Onlosmakelijk verbonden met voetbal is het heilige gerstenat. U weet wel, die goudgele rakker met een zilveren kraag. Liters gaan er doorheen in voetbalkantine`s per elftal aan hun vaste stamtafel. Zittend aan de bar ook. Het vloeibare goud zit verpakt in pitchers (kannen in gewoon Nederlands), flesjes, kratje of in glazen die in houten bladen met gaten gezet zijn, beter bekend als de beruchte meter.

Belangrijk in de zaak bier drinken is het merk dat gehaald kan worden. In de Achterhoek is het onverbiddelijk Grolsch dat de klok slaat. In Brabant tref je vaak Bavaria aan en in de Randstad is Amstel een vaste waarde.

Ook bij de profclubs is bier zeer belangrijk. Vooral voor de supporters. Bier maakt de werkelijkheid soms mooier: ‘Ow wat spelen ze goed!’. Bier maakt de werkelijkheid soms rauwer: ‘Ik sla die spits wel persoonlijk op zijn bek!’ of bier maakt de werkelijkheid erg emotioneel: ‘Fluit alsjeblieft af, ik kan er niet meer tegen’. Kortom, het bier geeft dimensie aan het voetbalspel dat soms niet om aan te gluren is, je irriteert of emotioneert als fan zijnde. Voetbal kijken met een halve liter in de klauwen is voor de mannen als de Libelle lezen voor vrouwen. Pure ontspanning. Lekker jezelf zijn.

Bier-rugzak

In GelreDome heb ik sinds de opening in 1998 veel verschillende trainers meegemaakt en natuurlijk heel veel wisselingen van spelers. Echter zorgt een biertransfer ook voor veel commotie. We begonnen in stadion GelreDome ooit met Bavaria. Vele supporters die de beginperiode hebben meegemaakt kunnen zich nog heel goed herinneren dat je geen eens naar de promenade hoefde te lopen voor een pils. Tijdens de wedstrijd liepen er Bavaria medewerkers rond over de tribune met op hun rug een zak. Een bier-rugzak welteverstaan. Tappen waar je stond, direct betalen en gelijk buizen die hap. Een ultiem verjaardagscadeau voor mij in die tijd, echter nooit gekregen van mijn verstandige ouders. Uiteindelijk verdween de bier-rugzak en zelfs het hele merk Bavaria van de tribune en uit stadion GelreDome.

Heineken was het nieuwe wijwater en dat merk wijwater was voor ons allen geen probleem. We dompelde ons er zelfs graag in onder. De prijsstijgingen waren wel een doorn in het oog, maar ‘beter iets te duur dan niet te koop’ en na een paar van die rakkers naar binnen gewerkt te hebben kon je banksaldo je pas bij het ontwaken met een kater de volgende ochtend je iets schelen. Dan had je koppijn en centenpijn.

Sinds afgelopen januari is Heineken verdreven door een Belg. Deze switch is onder de supporters discutabel. Jupiler is het nu dat door de leidingen van GelreDome stroomt… Zoals dat ook met spelers gaat moet iets van buitenaf meer te bieden hebben dan wat van eigen bodem komt. Als Jupiler slim is trekken ze een rugzak aan: een bier-rugzak en geen Ernemmer die meer loopt te zeiken op de tribune. Nou misschien over de prijs van het bier, maar uiteindelijk kunnen die kosten ons pas wat schelen als we de volgende dag met koppijn wakker worden.

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Reageren is niet mogelijk.

0 %