Columns

Betreft: Zorg na weghouden uitsupporters van Ajax-FC Utrecht

Geachte beleidsbepalers,

Voetbalsupporters zijn Neanderthalers. Ik heb de drang om u dat even mede te delen. Ik heb namelijk het idee dat jullie ergens de oorzaak van bepaald gedrag uit het oog zijn verloren. Of nog erger; het weigeren te zien. Verblind door vergadertafels, kopjes koffie, stropdassen en gewichtige functies zijn jullie vergeten dat jullie in essentie ook gewoon Neanderthalers zijn. Ik vermoed zelfs dat jullie behoorlijk bang zijn geworden van die oerdrift die in ons allen zit. Dit verdringen zorgt ervoor dat jullie denken dat van alles verbieden een oplossing van problemen is. Terwijl voetbalsupporters weghouden van wedstrijden, daar gaat het natuurlijk om, nooit een oplossing kan zijn. Het gedrag verander je daar niet mee. Integendeel. Je verergert het. Je maakt van een onschuldige oerdrift iets gevaarlijks.

In mijn leven dat ergens in de jaren zeventig begon is er al veel veranderd. Ik heb verschillende klotebaantjes achter me gelaten. Verschillende klote-adressen. Verschillende klotevrouwen (excuus dames, ik probeer een punt te maken). Ik zal het echter nooit in mijn hoofd halen om mijn klotevoetbalclub in de steek te laten. Nog nooit heeft al mijn schreeuwen, zweten, niet slapen, juichen, huilen, fietsen, in bussen/vliegtuigen/auto’s zitten, discussiëren, drinken, schelden, televisie kijken en in stadions naar gasten in dat ene shirt staren ook maar iets betekend voor het scoreverloop. Toch zal ik tot mijn dood blijven doen. Daar zit weinig doordachts achter. Dat is een gevoel. Een oerdrift. Ik zie het als een voorrecht om die oermens zo regelmatig toe te kunnen laten. En zo zitten tienduizenden mensen dus ieder weekend in het stadion. Jullie weten dat natuurlijk al, maar ik voel toch dat het handig is om daar even op te wijzen.

Mensen dit oergevoel onthouden, omdat enkelen zich misdragen, is niet alleen vreemd. Het zou gevaarlijk kunnen zijn. Er zijn weinig voorbeelden in de geschiedenis van de mensheid waaruit blijkt dat repressie een succesvol middel is.

Nu zijn er uiteraard goede en slechte Neanderthalers. Mensen die denken dat supporterschap hetzelfde is als helemaal nergens meer over nadenken, die zijn niet goed bij hun hoofd. Als beleidsmaker is het misschien handig om die rotte appels er stevig uit te halen en die te laten voelen dat excessief wangedrag totaal niet kan. Noem het zero tolerance, weet ik veel, maar doe iets en hou het consequent vol als het succes heeft.

Naast Neanderthaler ben ik ook lang docent op een middelbare school geweest. Ik weet nu hoe belangrijk dat consequent zijn is. Hoe moeilijk ook. Als buitenstaander bespeur ik dat het jullie, wat voetbalexcessen aangaat, ook niet echt in de vingers zit. Maar ga ervoor.

Oefen desnoods op uw kinderen, als u die heeft. U zult ook bij opvoeden zien dat degene straffen die niets heeft gedaan het allemaal alleen maar erger en vooral ook ingewikkelder maakt. Wat begint als een simpel en overzichtelijk probleem is binnen de kortste keer een warboel waar niemand meer wat van snapt. Ik deelde dan strafwerk uit en liet kinderen nablijven. Van binnen schaamde ik me kapot. Hoe had ik het zover kunnen laten komen? Ik hoop van harte dat u dit herkent. Dan is er namelijk nog hoop.

Met vriendelijke groet,
Neanderthaler Nicky Samsom

Nicky Samsom is Ajacied en schrijver van het boek ‘Stoeltje 63‘. Nicky is te volgen via Twitter en Facebook.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %