Columns

Beste Hakim

“Ajax blijft Ajax. Ajax blijft nog steeds de beste club van Nederland”. Het waren je woorden direct na afloop van PSV-Ajax gistermiddag. Mooie woorden, dank daarvoor. Helaas zul je een paar uur later wel gedacht hebben dat Ajax ook de lelijkste club van Nederland kan zijn. Ook dat is namelijk waar en weer eens schrijnend duidelijk geworden.

Sorry daarvoor. Sorry voor al die randdebielen die het nodig vonden om de spelersbus op te wachten. Dat uitgerekend jij keurig uitstapte om in gesprek te gaan, had wat mij betreft niet eens gehoeven. Als ze toch zo’n hekel hebben aan je ‘maniertjes’, was ik lekker blijven zitten als ik jou was.

Het meest treurige was dat het niet bleef bij verhaal halen. Echte supporters geven je een steuntje in plaats van een duw in je rug. Het is te schandalig voor woorden en ook dat spijt me. En sowieso man, verhaal halen? Het verhaal was allang geschreven. Helaas denkt men bij Ajax iets te vaak de mooiste verhalen te kunnen schrijven met een gouden pen, voorzien van net iets te weinig inkt. Het ziet er mooi uit, maar je haalt het einde niet. Nee dan PSV, waar ze soms met een krakkemikkig potloodje lijken te beginnen, om er vervolgens met een vette benzinestift overheen te gaan. Eerst van jezelf een goede basis eisen, dan pas praten over prijzen.

Allemaal redenen voor jou om nog liever weg te willen. En terecht, ik snap dat. Dat continue gezeik en gefluit over die maniertjes, over je man laten lopen en je ‘vele balverlies’. Zich niet realiserend dat je meer dan het dubbele aantal kansen gecreëerd hebt dan wie er ook maar op plek twee stond in dat rijtje. Ontelbaar veel passes hebt gegeven die een ander niet eens kán geven. Maar nee, ze klapten niet bij een pass over 50 meter die wel aankwam, ze floten vooral bij een steekbal die net niet aankwam. Dat kwam bij mij en al die andere liefhebbers dan weer aan. Maar als je gistermiddag letterlijk naar de uitgang bent geduwd, dan snap ik dat.

Ik hoop alleen heel erg dat je nog een jaar blijft, Hakim. Voor jezelf, voor Ajax, voor mij en voor al die andere mensen die wel vaak intens van je genoten hebben dit jaar. En sta boven iedereen die anders beweert. Want geloof mij, er liggen nog oneindig veel foute passes en verspeelde ballen tussen zo nu en dan eens klagen of jezelf met je hersenloze gedrag een ME-bus injagen. En als je zoveel kansen creëert, dan lijdt je ook wel eens balverlies. Maar let wel, balverlies is nog altijd beter dan gezichtsverlies. En nogmaals sorry voor hoe die gasten zich gistermiddag  gedragen hebben. Het heeft niets met jouw maniertjes te maken. Hooguit met geen manieren.

Dus blijf nog een jaar. Want niemand in Amsterdam wil de enige overgebleven kunstenaar ook nog verliezen. Werk nog één jaar aan Hakim Ziyech, Het Meesterwerk en verkoop het dan aan de hoogste bieder. Laat ons meegenieten van die laatste en allesbepalende penseelstreken, op het doek dat pas na deze zomer vernoemd wordt naar de Grote Meester. Laat je niet duwen Hakim, schilder jezelf de Johan Cruijff ArenA uit.

[foto via Pro Shots / Stanley Gontha]

Dit gastartikel is geschreven door Bart de Ruiter, die ook te volgen is op Twitter. Veel dank Bart!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %