ActueelGroundhopping

Bekersprookje Viktoria Köln vermorzeld door het moderne voetbal


De eerste ronde van de DFB Pokal zorgt altijd voor mooie wedstrijden. Het feit dat “de grote jongens” gelijk in de eerste ronde instromen en de kleinere club altijd thuisspeelt zorgt voor hele mooie lotingen. Én ieder jaar is er wel weer een mooie bekerstunt te noteren van een Bundesligaclub die gezichtsverlies leidt in de regio. Een wedstrijd in de eerste ronde van de DFB Pokal stond dus hoog op mijn verlanglijstje. Viktoria Köln tegen RB Leipzig voldeed aan alle eisen en dus ging de reis afgelopen zondag naar Keulen.

Against Modern Football

De strijd tussen de derde club van Keulen en de meest gehate club van Duitsland leek mij een geweldige wedstrijd. Veel meer Against Modern Football dan het nietige Viktoria tegen de wandelende energiedrankjessponsor die geld zat heeft. Daarnaast was ik nog niet op Sportpark Höhenberg geweest en was de reisafstand naar Keulen goed te doen. Stiekem hoopte ik ook getuige te gaan zijn van een megastunt en een gigantisch statement tegen het moderne voetbal in de vorm van een thuisoverwinning.

Het halen van kaarten bleek vooraf nogal lastig. De online kaartverkoop was slechts beschikbaar voor mensen uit Duitsland en zelfs specifiek in de regio’s rondom Keulen. Gelukkig kon ik via via in contact komen met een Duitse groundhopper die voor mij twee tickets regelde. Ik kon me dus gaan opmaken voor een reis naar Sportpark Höhenberg. Enige nadeel was wel dat het staanplaatsen in het “neutrale” vak betrof. Het vooruitzicht om tussen de juichende “Rasenballsport” supporters te staan leek me niet heel aantrekkelijk.

De fanatieke supporters van Viktoria Köln voorafgaand aan de wedstrijd.

Scheiße Red Bull

Een goed halfuur voor de wedstrijd parkeren we de auto en lopen we richting Sportpark Höhenberg. Gelegen in een bosrijke omgeving bevindt zich een mooi stadion. Dat blijven de Duitsers toch goed kunnen, zelfs de ploegen in de Regionalliga’s beschikken vaak over echt leuke bakken. Snel zoeken we een plaats op in het neutrale staanvak. Gelijk is duidelijk dat het urenlang staan in de brandende zon wordt. We gaan aan de zijkant van het staanvak staan naast het uitvak van de Leipzigsupporters en met goed uitzicht op de ultras van Viktoria.

Wanneer de spelers het veld betreden beginnen de supporters uit Oost-Duitsland aan een choreo met veel regenboogvlaggen, de betekenis daarvan bleef me nogal onduidelijk. De supporters van Viktoria hielden ondertussen enkele logo’s en de cijfers van het oprichtingsjaar omhoog, misschien een steek naar de korte bestaansgeschiedenis van de tegenstander. De toon was gezet en de wedstrijd kon beginnen. Het spelbeeld was zoals je kon verwachten. RB had veel de bal en Viktoria was gedwongen tot verdedigen. Op de tribune werd ondertussen veel over en weer gezongen en het “Scheiße Red Bull” klonk vaak.

Spelers van Viktoria Köln vieren de onverwachte voorsprong.

Een stunt hangt in de lucht

Tijdens de wedstrijd kwam Viktoria nog met een paar goede spandoeken. Eentje was gericht tegen concurrent Fortuna Köln en nog een spandoek leverde kritiek op de DFB en het competitieformat van de Regionalliga. Op het veld gebeurde er ondertussen een klein wonder. Uit een perfect uitgespeelde counter kwam Viktoria op slag van rust op een 1-0 voorsprong. Het “neutrale” vak ontplofte, de doelpuntenmaker maakte een paar salto’s en de ultras staken een rookbom af. Tijdens de rust fantaseerde iedereen al over het volbrengen van deze unieke stunt. Ik zag stiekem de Against Modern Football boodschap van mijn artikel al voor me.

Zoals zo vaak in het moderne voetbal wint het geld het echter toch vaak van de romantiek. Een spannend kwartier in de tweede helft scoorde Rasenballsport een van de lelijkste goals die ik ooit heb gezien. De gasten in het uitvak vliegen de hekken in en vieren de goal. In het neutrale vak staat ondertussen één hele irritante Duitser in een RB-shirt die veel te blij doet met de gelijkmaker. Zoals verwacht knalt RB nu over Viktoria heen en uiteindelijk volgt er na 75 minuten een 2-1 en in de 90e minuut een 3-1. De irritante Duitser was dolblij en de uitsupporters klommen pontificaal de hekken in. Weer een overwinning voor Red Bull en dus helaas een verlies voor de echte voetballiefhebbers.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %