GroundhoppingVoetbal in HongarijeVoetbalsupporters

Awayday met extreemrechtse Honvéd-ultras

Samen met de extreemrechtse ultras van Honvéd ging ik mee met de mooiste awayday van het seizoen. Het werd een krankzinnige dag in partystad Siófok met een corteo, bekvechtende supporters en nazi-symboliek.

Het afgelopen seizoen is Honvéd Kispest op treurige wijze gedegradeerd naar het tweede niveau van Hongarije. Hoewel de club in 2017 nog landskampioen werd, valt er weinig te juichen in het 19de district van Budapest. Tientallen trainers, rare aankopen, racistische rellen en bestuurlijk wanbeleid dreven Kispest in een diep dal. Voor de tweede keer deze eeuw moet Honvéd daarom helemaal opnieuw beginnen. Alle buitenlanders werden deze zomer verkocht en de coach onder -19 mocht doorschuiven naar de hoofdmacht. Er wordt verwacht dat Honvéd makkelijk kampioen wordt, maar een verliespartij tegen Kozármisleny en een gelijkspel in Nyíregyháza laten de supporters alweer vrezen. Hoofdcoach Mate Pinezits belooft zoals Brighton te gaan spelen. Toch komt het veldspel eerder in de buurt van derde divisie-voetbal.  

Corteo door de stad! Foto´s: Honvedfc

De invasie van Kispest

Er is enorm veel animo voor de awayday naar partystad Siófok. Wanneer we een week eerder kaarten willen halen, horen we drie uur na de start van de verkoop dat het vak binnen een uur al is uitverkocht. Later die dag belooft de harde kern via Facebook dat iedereen sowieso het uitvak in kan, ter plekke komen er genoeg extra kaarten. Met de trein reizen we dus vanuit Budapest twee uur naar badplaats Siofók aan het Balatonmeer en zo’n drie uur voor de wedstrijd verzamelen de supporters in een parkje. Dan begint de corteo door de straten en wordt Siófok veroverd. Vakantiegangers die dachten een rustig middagje op het terras te hebben, weten niet wat ze meemaken als de Puskás Army voorbijkomt. Tientallen keren gaat er pyro de lucht in en de gebruikelijke liederen worden luid meegezongen door de pakweg 700 supporters.

Halverwege de corteo komen we bij het restaurant van een Ferencváros-supporter die rustig op een balkon zit met zijn vrienden. Zwijgend kijken ze naar beneden als de Puskás Army minutenlang provoceert. De Fradisten laten het over zich heen komen en geven geen kick, wat een wijs besluit is met zo’n aantal voor je deur. Eenmaal bij het heerlijk ouderwetse Révész Géza-stadion blijkt inderdaad dat iedereen naar binnen kan. Met cash betalen we 600HUF (1.57eu) per kaartje en komen we in een lekker uitvak met staanplekken en prima drank- en eetmogelijkheden. Later raakt helaas de tap op en wordt er overgeschakeld naar blikken Arany Fácán, het goedkoopste en smerigste bier van Hongarije. Een halve liter bier heb je voor 1000HUF (2.61eu), een sandwich kost nog minder. Het leven van de uitsupporter in Hongarije, zonder rare combi-regelingen en restricties, is meer dan geweldig.

Poolse & Italiaanse steun

Ongeveer 1000 supporters hebben de reis van Budapest naar Siófok gemaakt. Honvéd krijgt daarbij steun uit Italië en Polen, want de vrienden van Chioggia en Widzew Łódź zijn mee. De thuisclub was voorbereid op deze enorme drukte en geeft daarom de hele lange zijde vrij. Dit betekent dat de South Coast Ultras Siofók zijn verplaatst naar de hoofdtribune, hun originele vak is vandaag van Honvéd. Hoe gek is het dat je fanatieke supportersvak wordt weggegeven aan de uitclub? Nu zijn enkel twee zijden van het stadion bezet, want de korte zijden zijn gesloten. Graag hadden we ook de houten tribunes vol met supporters gezien maar ach, het is genieten geblazen in dit iconische stadion waar weinig tot niets is gerenoveerd. Een zeldzaam fenomeen in Hongarije.

Nazi-symboliek

Ultras Honvéd zijn uitgesproken extreemrechts. Zo vind je op de trommel en in de ultra-pub heel veel anti-LGBTQ, anti-Antifa en pro-White Power symbolen. Wanneer ik in de rij sta voor een biertje zie ik een man voor me met de meest krankzinnige nazi-tattoos ooit. Een immense Duitse adelaar die een hakenkruis vasthoudt neemt zijn hele rug in, waarbij ook zijn armen vol nazi-tekeningen zitten en op de buik ‘Sieg Heil‘ staat. Supporters die hem kennen vertellen me dat de man een autistische afwijking heeft. Daarom zou hij een obsessie hebben met dit verschrikkelijke tijdperk. De nazi-symboliek in het uitvak houdt daarmee niet op, want een van de capo-leiders heeft zijn nek vol swastika’s. Heel de dag kan iedereen zijn hakenkruizen goed zien door het hete weer. Een aanzienlijke tijd was deze capo afwezig door een stadionverbod maar sinds een paar maanden is hij terug en zweept hij de Puskás Army weer op. De capo is lid van Honvéd Troublemakers, de hooligangroep die aan bosgevechten doet.

Ontploffing en woede

Ondanks al deze rare en vooral onnodige symboliek is het een geweldige namiddag in de bloedhete zon. Bij de 1-0 van Honvéd ontploft het uitvak en gaan tientallen supporters – inclusief ikzelf – de hekken in. Pyro wordt afgestoken, bier vliegt de lucht in en iedereen zingt ‘Csak a Kispest!’ Heel lang is de feestvreugde alleen niet want Siófok maakt snel alweer de gelijkmaker. Het wordt steeds duidelijker hoe zwak het veldspel van Honvéd eigenlijk is en daar speelt de jeugdigheid een rol in. Als de zon is neergedaald, begint de onrust op de tribunes langzaam toe te nemen. Honvéd gaat onmogelijk kampioen worden als dit het spelbeeld is. Siófok maakt vervolgens ook nog eens de winnende en laat de woede bij de uitsupporters losbarsten.

Hoofdcoach Mate Pinezits is na de wedstrijd zo moedig om in gesprek te gaan met de ultras. Voor het hek wordt Pinezits van alles toegeroepen en krijgt hij niet de kans zijn verhaal te doen. Dit gaat minutenlang door en ook de eigenaar wordt vervloekt. Door de vele drank komt het ook tot duw- en trekwerk tussen de bekvechtende supporters. Een tijd later vertrekt de hoofdcoach en druipen de hoofdstedelingen af richting het bier en de sterkere dranken, want dat is nodig na deze realistische inzinking. Discussies gaan door op straat, in de pub en trein. Het gaat een moeilijk seizoen worden voor Honvéd Kispest.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %