Voetbal in Engeland

Anti-Social Behaviour

Spurs-Arsenal

Zondag is het weer zover; dan staat de -misschien wel- meest beladen derby van de Premier League weer op het programma. Tottenham Hotspur gaat op bezoek bij aartsrivaal Arsenal, the North-London Derby dus. Dat de fans van beide clubs elkaar niet mogen is een understatement dat bijna jaarlijks wordt gevoed met nieuwe brandstof. Zo is Arsenal al twee keer kampioen geworden op White Hart Lane en hebben de Spurs op hun beurt al een keer de FA cup gewonnen in een onderling duel.

Toen Arsenal een paar jaar geleden verhuisde van Highbury naar het aan de andere kant van het spoor gelegen Emirates Stadium was dit voor de fans van de Spurs toch reden om een verzoek te doen bij het stadsbestuur van de Engelse hoofdstad om het nabijgelegen metrostation weer de oorspronkelijke naam te geven. Het was de invloedrijke Arsenal manager Herbert Chapman die er voor had gezorgd dat het Gillespie Road station in 1932 de naam Arsenal kreeg en was daarmee het enige metrostation dat de naam van een voetbalclub draagt. Helaas voor de Spurs fans ging hun verzoek niet door, het station wordt namelijk nog steeds gebruikt door duizenden Arsenal fans.

Dat er niet alleen dit soort ludieke acties worden ondernomen tussen beide supportersgroepen moge duidelijk zijn, soms lopen de emoties hoger op. Vorig seizoen wonnen de Spurs nog in het Emirates Stadium met 2-3, na met 2-0 achter gestaan te hebben en het was nog lang onvriendelijk in Noord-Londen, dezelfde plek waar een paar maanden de rellen begonnen die uiteindelijk de hele stad in vuur en vlam zette.

Reden genoeg voor beide clubs om een statement op hun website te zetten om hun fans op te roepen zich te gedragen. Op de website van Arsenal en Tottenham Hotspur kun je lezen dat anti-social behaviour niet getolereerd zal worden. Zo kan het dus ook, in Nederland was er allang gekozen voor het niet langer toelaten van de fans van de tegenpartij, zoals die van ADO Den Haag, Ajax en Feyenoord inmiddels al is overkomen.

Op de foto een beeld uit het seizoen 2001/02, toen international Sol Campbell weer terugkeerde op White Hart Lane, maar dit keer in het shirt van de aartsvijand…

Gogme United
Gogme United is het alter-ego van Marcel Stephan (Amsterdam 1964), Ajacied sinds 1976 en daarmee hekkenhanger pur-sang. Verantwoordelijk voor onder andere onze literaire rubriek In de boeken Naast In de Hekken schrijft Marcel artikelen op z'n weblog Gogme United en is hij de oprichter/eigenaar van Gogme Web Services

Reageren is niet mogelijk.

0 %