Het is weer schering en inslag. We spreken niet over incidenteel, maar structureel. Draconische maatregelen om maar supportertjes te pesten. De Nederlandse voetbalbeleving wordt hardhandig de nek omgedraaid. Onder het mom van openbare orde en veiligheid is alles geoorloofd. Samen kijken naar een oplossing? Normalisatie? Ben je gek! Angst regeert. Notabene een stad die al 75 jaar symbool staat voor onze vrijheid ontneemt zonder blikken of blozen de vrijheid van anderen: “Nein! Es ist verboten!”

Of het nu vrijwilligers zijn van de ene club die niet welkom zijn of een buscombi over 3,5 kilometer bij een amateurderby. Het Nederlandse beleidssysteem rond het voetbal is compleet krankzinnig geworden. En dat is niet van gisteren of vandaag. Nee, dit is een structureel probleem. Het staat ook volledig haaks op het door de overheid in 2015 gestarte traject “Toegankelijk, Gastvrij en Veilig Voetbal” en het modewoord “normalisatie” van de KNVB.

Van de laatste hoeven we vrij weinig te verwachten. Als je kwaliteitsstandaard zo beroerd is dat je een ambtenaar bombardeert tot Directeur Betaald Voetbal, sta je mijlenver af van de realiteit. Die beste man heeft in 10 jaar tijd Feyenoord zo veel kapot gemaakt dat het nog jaren duurt om daarvan te herstellen. Die lijn trekt hij in Zeist door.

In de Hekken - BVB - Angst Regeert

Borussia Dortmund met 20.000+ uitsupporters op eigen vervoer naar Berlijn (Foto: BVB-fotos)

Jaar in, jaar uit hetzelfde

Jaren geleden kreeg ik persoonlijk te maken met de idioterie van beleidsvoerders. Mijn cluppie speelde uit in Waalwijk. Binnen de stadsgrenzen was een APV van kracht. Voor ons een ideale gelegenheid om te zien hoeveel je grondwettelijke rechten waard zijn als je voetbalsupporter bent. Naar mijn idee helemaal niets! Oordeel zelf.

Niet in het bezit van een wedstrijdkaart stapten we in een partybus voor een gezellige dag met elkaar. Niet gecommitteerd aan de regels van de KNVB, geen voet zetten binnen de stadsgrenzen van Waalwijk. Kortom, geen wettelijke regel overtreden. Echter onder het vermoeden dat we een voetbalwedstrijd wilden bezoeken werden we staande gehouden door de politie.

De commandant van de politie stond met schaamrood op zijn kaken zijn verhaal te doen. Desondanks worden foto’s gemaakt en video-opnamen van elk individu in de bus. Onder zware begeleiding van de Mobiele Eenheid worden we teruggebracht naar Dordrecht. Allen met een verordening op zak dat we voor de rest van de dag niet welkom zijn in de gehele provincie Brabant. Doen we dat wel, plegen we een strafbaar feit (huh?).

Je zou er maar wonen en je vrouw plus kinderen moeten uitleggen dat papa voorlopig nog niet thuiskomt. We waren niet de eerste, zijn zeker niet de laatste geweest. Jaar in, jaar uit lees ik van dit soort idioterie. Zonder opgaaf van reden word je als voetbalsupporter vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd. Je grondwettelijke rechten zonder pardon op zij gezet. Met honderden tegelijk zonder gegronde reden gearresteerd? Tuurlijk, kan gewoon. Na veel verzet een foei van de Ombudsman en we gaan weer over tot de orde van de dag.

Ze maken het er zelf naar

Nu zullen alle deugdmensen weer onder hun steen vandaan kruipen: “Ze maken het er allemaal zelf naar!” Oh ja? Gebaseerd op wat? Die overdreven mediahysterie rond incidenten bij het voetbal? De CIV-voetbaljaarverslagen vertellen al jarenlang een heel ander verhaal. Je moet het alleen willen weten. Nederland behoort namelijk tot de veiligste voetballanden ter wereld. Draconische maatregelen anno 2019 zijn niet te beargumenteren.

Verander die bus met voetbalsupporters eens in een bus vol met mensen van een bepaalde bevolkingsgroep. Toevallig een groep die al jarenlang de criminele ranglijst op grote afstand aanvoert. Trek die bus eens zonder pardon van de weg en stuur die terug met een dergelijke verordening op zak. Nederland is te klein en de wereld van de discriminatie te groot.

We leven tegenwoordig in een land waar haat prediken op een basisschool maatschappelijk verantwoord is, maar waar voetbalsupporters stelselmatig als minderwaardige medemensen worden geëtaleerd. Waar je als minderheidsgroepering direct je zin krijgt door de racismekaart te spelen, maar je als Nederlander vanuit liefde voor je club in diverse Gemeentes niet welkom bent. Verboden op basis van je afkomst. Neem dat eens rustig in je op.

In de Hekkeen - Angst Regeert

Actieve vrijwilligers, sponsoren en bestuursleden Fortuna Sittard niet welkom in Arnhem, Nijmegen en omliggende plaatsen

Nederlandse voetbalbeleving bloed dood

Het Nederlandse voetbal is straks overgeleverd aan het theaterprogramma. Korting krijgen met je museumjaarkaart. Je mag naar binnen, MAAR…zitten en je bek houden! Pas als wij het zeggen, mag je klappen en een bescheiden juichkreet loslaten. Overdreven? Misschien. Maar die kant gaan we wel op.

Supporterscollectief Nederland doet hard zijn best. Kleine succesjes worden behaald. Alleen doorgaans niet op de essentiële zaken. Het zijn pleisters op gapende wonden. Het stopt het bloeden niet. Er is een structurele mentaliteitsverandering nodig bij de beleidsmakers. Geen woorden, maar daden. Normalisatie is geen modewoord, maar een overtuiging. Daar moet je naar handelen.

Waarom kan een keurig land als Noorwegen samen met clubs, supporters en politie prachtige sfeeracties met vuurwerk organiseren? Simpel, omdat ze denken in oplossingen. Ze denken daar vanuit samenwerken. Niks geen vakken leeg houden, boetes of gezeur over veiligheid. Nee, daar maken ze er samen een voetbalfeest van.

Waarom kan een land als Duitsland wel inzetten op “reverse psychology” om zo te komen tot een geweldige WK feest? Waarom zijn onze Oosterburen wel een land wat stelselmatig blijft denken in mogelijkheden ondanks dat er ook daar nog wel problemen zijn? Elke week reizen daar duizenden uitsupporters op eigen vervoer hun clubs achterna. Gewoon omdat het kan. Omdat voetbal van de maatschappij is en vrijheid een grondwettelijk recht.

In de Hekken - Angst Regeert - Brann Pyro

In Noorwegen kunnen sfeer- & pyro acties in goed overleg gewoon plaats vinden

De angst regeert

De voetbaleenheid Rotterdam zei ooit eens tegen mij dat als je tot een goed werkend supportersklimaat wil komen zal je moeten accepteren dat het nog wel eens mis gaat. Ook zij moesten erkennen dat beleidsbepalers bang zijn. Binnen de overheid, bij de Burgemeesters. Ze durven simpelweg niet. Alles maar eindeloos verbieden is gaan voor de makkelijke uitweg. Zelfs als daarvoor de grenzen van het toelaatbare voor worden overschreden.

Het zijn hypocriete huichelaars. Verstoppen achter de bureaucratie die ver verwijderd is van onze samenleving. Angstig in de ivoren torens want stel je voor dat er eens iets misgaat. Vooraan staan wanneer oorlogshelden geëerd worden voor het realiseren van onze vrijheid om een week later hardwerkende vrijwilligers de toegang tot je regio te ontzeggen. Zodra ze een stap zetten in de politiek, die ambstketting om doen, raken ze volslagen wereldvreemd. Nederland is het land wat door angst wordt geregeerd.

Lees hier het verhaal over Fortuna Sittard supporters die niet welkom zijn in Arnhem, Nijmegen en omstreken

Lees hier over de belachelijke buscombi in Katwijk

2019: “Vier supportersbussen van FC Twente zonder aanwijsbare reden twee uur vastgehouden en teruggestuurd naar Enschede”

2019: “Partybus RKC-supporters zonder reden bij aankomst NEC-stadion teruggestuurd naar Waalwijk”

2018: “Supportersbussen MVV teruggestuurd voor weigeren blaastest (!?) tijdens verplichte buscombi. Zelfs met georganiseerd vervoer is gezellig een biertje drinken niet eens toegestaan”

2016: “Honderden Feyenoord-supporters zonder pardon gearresteerd bij ludieke protestactie. Onnodig, onrechtmatig en buitenproportioneel zo oordeelde o.a. de Ombudsman”

“Enzovoort, enzovoort…de lijst is lang, heel lang. De angst regeert”

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.