Against Modern FootballVoetbal in BelgiëVoetbalsupporters

Amateurs Supporters Front Vlaanderen

Een club op bezoek zonder supporters, de inmenging van 14 (!) belofteclubs, een Nederlandse fout avant la lettre. Het Amateurs Supporters Front Vlaanderen wil zich met engagement van verschillende supportersclubs in de lagere afdelingen laten horen dat een zogenaamd historisch akkoord tussen Voetbal Vlaanderen en de Pro League een zoveelste dwaling is die België armer maakt.

Draaiboek

De optelsom van de agenda punten waarin de zoveelste competitiehervorming in België doorgevoerd moest worden zal ik jullie besparen. Het is al lang geen publiek geheim dat het draaiboek dat de Pro League hanteert over zowat alles gaat behalve voetbal. Dat het manipulatieve nu ook de amateurreeksen binnendringt mag geen verrassing zijn als de afstand tussen voetbal en zijn zogenaamde beleidsmakers onoverbrugbaar lijkt geworden.

Spreekbuis

Dat net Voetbal Vlaanderen op de proppen komt met een historisch akkoord is daar een zoveelste bewijs van. Ze profileren zich als waakhond en spreekbuis voor alle waarden die het amateurvoetbal naam geven, maar slagen er wel meteen in om desbetreffende voetbalclubs niet te horen hoe zij over heel de zaak denken. Ach, details. Zolang een corpulente Pro League zijn stempel maar kan doordrukken? Klinkt natuurlijk wat vergezocht maar ze hadden misschien hun licht eens kunnen opsteken bij onze buren uit Nederland om getuige te zijn wat voor leuke weerklank de inmenging van beloften zoal te weeg brengt.

Kantine

De reacties zullen (f)lauw zijn na een thuiswedstrijd tegen een stel beloften. Zonder een boek tarotkaarten te raadplegen is de garantie groot dat de bezoekende beloften quasi geen supporters zullen meenemen. In tegenstelling tot het profvoetbal halen kleinere voetbalclubs wel een groot deel van hun inkomsten via het vertier van Jan Modaal. Een streep door de rekening als men enkele van deze wedstrijden dus zal moeten organiseren.

Toekomst

Om niet langer dan de neus te kijken zal er na twee seizoenen een evaluatie gehouden worden. Een pilotaflevering waarin er dus wordt bekeken of ze het eventueel nog slechter kunnen maken. De getroffen clubs worden, in ruil voor de opgedrongen hervorming, wat gepaaid met eenvoudigere licentievoorwaarden. Dat het voetbal en zijn toekomst gewaarborgd moeten zijn, staat buiten kijf. Dat zelfverklaarde strategen beweren de continuïteit te spijzen met van de pot gerukte ideetjes, stelt enorm veel vragen. Een tunnelvisie biedt zelfs nog meer invalshoeken.

Visie

Dat het weer eens op de supporters aankomt, is het Amateurs Supporters Front Vlaanderen niet ontgaan. Onder één vlag, los van rivaliteit, een stem te vormen tegen deze gemeenschappelijke nederlaag is een duidelijke boodschap die gehoor zal geven. Beloften maken schulden!

 

Check zeker de FB-pagina van het Amateurs Supporters Front om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen. Supportersgroepen die zich willen aansluiten zijn meer dan welkom. Voorlopig hebben volgende supportersgroepen zich reeds aangesloten.

Bart van de Peer
Ondanks alles ben ik fan van zuipen, cultuur en voetbal. In that order. Fiere erevoorzitter van FC Eulegoem, spelend in de voorlaatste klasse van het Belgische cafévoetbal. Ik onderhoud zelf ook een blog waarin mijn alter ego ”de essentiële Bart van Vlaanderen” de bovenhand neemt.

Reageren is niet mogelijk.

0 %