Nadat we eerder op deze site al aandacht besteedde aan de debuutroman ‘Elitepauper’ van Freek van Kraaikamp, is het vandaag tijd voor een andere debuutroman. Het boek ‘Alles Rustig?’ is namelijk het debuut van schrijver Nick Klaessens, bekend van o.a. Playboy en Runnersworld. Waar Elitepauper de keiharde en rauwe kant van een roman laat zien, zoekt Alles Rustig? juist de andere kant van het spectrum op. Met zijn roman zet Klaessens namelijk een hoopvol beeld neer van de multiculturaliteit van ons hedendaagse amateurvoetbal. Het is een boek wat voor iedere amateurvoetballer in de kelderklasse herkenbaar zal zijn. Daarnaast schetst het boek een eerlijk beeld van Amsterdam-Noord.

DVC Buiksloot 2

Als geboren Limburger die al jarenlang gestopt is met voetballen, gaat onze hoofdpersoon Nick op zoek naar een nieuw voetbalteam in Amsterdam-Noord. Het dichtstbijzijnde team blijkt DVC Buiksloot te zijn en één telefoontje later kan hij de avond erop gaan meetrainen met DVC Buiksloot 2. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat Nick de enige witte spelers is in een team met spelers van Surinaamse, Turkse of Marokkaanse afkomst. Na een eerste schrikmoment besluit hij zich aan te passen en al snel werkt hij zich op tot aanvoerder van het team. Waar het team vol met heethoofden voor zijn aankomst laatste stond, wordt met hem in het team de weg omhoog ingeslagen. Nick blijkt juist het missende puzzelstukje te zien waar DVC Buiksloot 2 naar op zoek was. Ondertussen leert hij zelf een compleet andere zijde van Amsterdam-Noord kennen.

Naast de kleedkamer, het veld en de appgroep van DVC Buiksloot krijgen we ook een inkijkje in het persoonlijk leven van Nick. Net voor zichzelf begonnen als freelance journalist en na zijn 30ste eigenlijk nog steeds niet helemaal zeker wat hij nou met zijn leven wil doen. In het boek gaat hij voor een groot deel op zoek naar zichzelf, mede gestimuleerd door zijn ervaringen met Buiksloot. We zien zijn relatie met de alleenstaande moeder Lisa en de moeizame relatie met zijn eigen Limburgse ouders. Al deze gebeurtenissen worden tijdens het verhaal gemengd met echte voetbalgerelateerde gebeurtenissen. De passage rondom het kampioensfeest van PSV in 2016 speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in het verhaal. Naast voetbal speelt ook muziek een grote rol in het leven en dus het verhaal van de hoofdpersoon.

IJzersterke debuutroman

Het boek kan het best beschreven worden als autobiografische elementen gemixt met fictie, of zoals ik dat op de middelbare school leerde: Faction. De schrijver is daadwerkelijk speler/trainer van DVC Buiksloot 2. De boodschap die het boek daardoor probeert uit te dragen is duidelijk. Het zal voor veel amateurvoetballers een bekend beeld zijn. De competitie-indeling is bekend en direct zitten er enkele teams tussen waar iedereen nu al over loopt te zeiken. Vaak zijn het teams die erom bekend staan veel “buitenlanders” in de selectie te hebben. “Daar zal het vast wel weer uit de hand lopen, want dat krijg je met zulke gasten”. Het is een vooroordeel waar teams zoals DVC Buiksloot altijd tegen moeten strijden. In dit geval in het boek, maar dus ook in het echte leven. In Alles Rustig? valt te zien dat een team als DVC Buiksloot ook maar bestaat uit 15 jongens die heel erg graag willen voetballen, het liefst zonder gezeik. In het uitdragen van deze boodschap slaag het boek zeer goed en het geeft hiermee een hoopvol beeld van de multiculturele samenleving.

Het boek geeft ook een mooi beeld van de gemêleerde samenleving van Amsterdam-Noord. Hoewel het boek voor Amsterdammers natuurlijk een feest van herkenning is, is het ook voor mensen buiten Amsterdam prima te lezen. Tevens is de invalshoek van Limburger in Amsterdam erg interessant. Vooral de familiedynamiek met zijn eigen ouders en de rol die de Limburgse stugheid hierin speelt geeft een mooi beeld weer van Limburgers in het algemeen. Ten slotte is het door heel het boek heen duidelijk dat de auteur zelf ook een amateurvoetballer is. Hij snapt hoe het amateurvoetbal werkt en wat andere amateurs graag willen lezen. Voor mij verwoordde de volgende passage, nadat een van de spelers ontplofte, dat nog het meest treffend:

“Dit is amateurvoetbal. Zo gaat het elke zaterdag en elke zondag, in elke klasse, in elk district, en zonder twijfel in elk land. Zet 22 man met ieder hun eigen bagage op een veld, geef ze een bal en bij het minste of geringste zal iemands bagage hem even te veel worden. Dat staat al vast voor je het veld betreedt.

Al met al zet Nick Klaessens met zijn debuutroman een heerlijk boek neer. Met de nodige dosis humor én zelfspot leest het boek heerlijk weg. Je gaat meeleven met de spelers van DVC Buiksloot 2 en zodra het boek uit is wil je eigenlijk alleen nog maar meer verhalen horen over dit heerlijke kelderklasse team. Met de toekomst van voetbalroman is het overduidelijk hoopvol gesteld zolang schrijvers als Klaessens en Van Kraaikamp zich ermee bezig blijven houden.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.