In de Hekken en literatuur. Een combinatie die we eigenlijk voor onmogelijk hadden geacht. Toch is schrijver Freek van Kraaikamp het gelukt om deze twee dingen met elkaar te combineren. Met Elitepauper zet Van Kraaikamp een ode aan de voetbalcultuur neer in de vorm van een schitterende literaire roman. 

Eerste roman

Freek van Kraaikamp (1985) schreef eerder voor In de Hekken, Revu, NRC en VICE Sports. Van zijn hand verscheen ook al ‘Zou jij jezelf aannemen? Hét sollicitatiehandboek‘. Met dit boek kreeg hij de smaak van het schrijven te pakken en nu is er dus een unieke roman verschenen bij uitgeverij Prometheus. In de Nederlandse literatuur is het boek nog het best te beschrijven als een rauwere variant op boeken zoals ‘Vak 127’ van Menno Pot. Naar het buitenland kijkend lijkt het nog het meest op een voetbalvariant van Trainspotting of Fight Club.

Elitepauper

In ‘Elitepauper‘ wordt namelijk het leven beschreven van een twintiger met een voorliefde voor geweld. Doodongelukkig met zijn goedbetaalde kantoorbaan in de Betonjungle bij een Duitse investeringsmaatschappij zoekt de hoofdpersoon zijn toevlucht tot een andere wereld. In de wereld van het supportersgeweld komt hij pas werkelijk tot leven. De vriendschap met De Jongens van de tribune is zijn redmiddel tegen de dodelijke saaiheid van het leven.

In het boek zijn hooliganisme en voetbal slechts de achtergronden waartegen een intrigerend verhaal wordt verteld. Het boek beschrijven als een hooliganroman zou het boek zonder twijfel te kort doen. In het boek worden geen clubs en geen plaatsen genoemd, dit zorgt er voor dat het boek voor elke supporter herkenbaar is. Het filmisch schrijven door Van Kraaikamp leest rap weg en je vliegt dus door het boek heen.

Het uitbrengen van de roman werd in stijl gevierd door auteur Freek van Kraaikamp

Al met al kunnen we weinig anders dan het boek van harte aanraden, ook aan mensen die normaal niet snel een boek zouden lezen. Elitepauper is een ode aan de onaangetaste voetbalcultuur en daarmee gelijk een tegengeluid tegen het alom aanwezige moderne voetbal. Het kan eigenlijk niet anders dan dat we na dit ijzersterke debuut nog heel van Freek van Kraaikamp zullen horen.

Je kunt het boek hier bestellen.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.