Alemannia Aachen heeft faillissement aangevraagd. De Duitse club, die in 2004/2005 nog Europees speeld en tot 2007 op het hoogste niveau uitkwam, zat in zware financiële problemen en kon de schulden niet meer betalen. En dat is zeer jammer, want de club kent een rijke historie met fanatieke aanhang en die dreigt uit het Duitse voetbal te verdwijnen. We doken eens onze archieven in en haalden prachtige foto’s op.

Het oude Tivoli

Zo bezocht Hekkenhanger Martijn het oude stadion van Alemannia Aachen vlak voor de sloop (Check de Vergane Glorie!). Het oude Tivoli was een begrip in Duitsland. De fanatieke fans van Alemannia zorgden op de steile tribunes voor een intimiderende sfeer. Als je op het internet naar het Oude Tivoli zoekt, zijn er prachtige -veelal Duitse- verhalen van voetbalfans te vinden en de mening is grotendeels hetzelfde: De oude thuisbasis van Alemannia Aachen had iets, ongrijpbaars, dat ervoor zorgt dat een bezoek aan het stadion een indrukwekkend bezoek was. Het stadion ademde iets magisch uit. Wellicht dat Tivoli daarom een mythische status in het Duitse voetbal had. De club uit Aachen is namelijk geen club die uitblinkt in prijzen en grote successen, maar waar verbondenheid met de stad en kameraadschap voorop staan. Doordat Alemannia flink wat toeschouwers trok, die zich fanatiek achter de club schaarden, werd Tivoli een vestiging die moeilijk te nemen was. Het Tivoli was een plaats waar het geel-zwarte leger van Alemannia haar kameraadschap vond en de club steunde.

Alemannia Aachen

Een van de toegangstrappen naar het Tivoli

Een man bereidt het veld voor op een wedstrijden van het tweede elftal van Alemannia Aachen

Alemannia Aachen, Tivoli

Alemannia Aachen, Tivoli

Verhuizing naar het nieuwe Tivoli

Doordat de toeschouwersaantallen opliepen, bouwde Alemannia Aachen op een steenworp afstand een nieuw stadion. Het mocht dan wel een saaie betonnen bak zijn, die qua nostalgie niet in de buurt kwam van het oude Tivoli, maar de fans bleven trots en fanatiek achter hun ploeg staan. Alemannia Aachen speelde in 2004/2005 zelfs nog Europees voetbal, maar na de degradatie in 2007 ging het bergafwaarts met de ploeg. Alemannia zakte al snel af naar een niveau dat niet bij de status en allure van de club paste en vroeg in 2012 faillissement aan. Hierdoor verloor het het stadion. Blijkbaar kon de club niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen en vroeg vandeweek weer faillissement aan.

Fanatiek sfeertje

Maar toch, erg gebeurden mooie dingen op Tivoli. In onze archieven haalden we enkele artikelen en foto’s op, die we niet willen onthouden. Kijk en geniet, en je beseft dat het erg jammer is dat een club als Alemannia Aachen verdwijnt: Een club, waar ooit nog 30.000 man op het vierde niveau een wedstrijd bezochten.

Alemannia Aachen

Alemannia Aachen

Alemannia Aachen

Alemannia Aachen

Allemannia Aachen - Eintracht Frankfurt

Allemannia Aachen – Eintracht Frankfurt

Alemannia Aachen

Alemannia Aachen

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.