Voetbal in Cyprus

Agios Epifanios: Door supporters in de lagere competities van Cyprus

In Agios Epifanios, een klein dorpje in Cyprus, speelt de gelijknamige voetbalclub in de onderste regionen van het Cypriotische voetbal. Deze voetbalclub is in handen van de supporters. We spreken met de fanclub over het verhaal van deze bijzondere club. De aanhang zet zich niet alleen in voor de club. Ze steunen ook de mensen in het dorp die hun hulp kunnen gebruiken! 

In 1960 werd Agios Epifanios FC opgericht door inwoners van het dorp. In 2012 hebben de supporters van de Ice Pifanis Fanclub Eagles opgericht. Sinds twintig tot 30 jaar geleden was er al sprake van steun vanuit de supporters, maar niet in zo’n georganiseerde groep als nu.

Hun grote liefde

De club betekent voor hen plezier hebben, trainen en simpelweg het volgen van hun grote liefde: voetbal. Het dorp ligt zo’n 40 kilometer van de hoofdstad Nicosia af en telt ongeveer 400 inwoners. Alle spelers kwamen uit het dorp en speelden gratis voor het team. Bovendien zijn veel supporters ook spelers van de club!

Alles van de club is te danken aan de inwoners en supporters die geld inleggen, bijvoorbeeld het stadion en de tenues. De club heeft geen sponsors: het zijn de mensen uit het dorp die het team helpen.

Het veld is meer dan 70 jaar oud en is omringd door bomen. Momenteel zijn er plannen voor een grasmat op het veld van de club: alle leden van de groep zijn bezig met sparen.

Meer dan supporters

De supporters willen elke wedstrijd het team steunen en een overal waar ze gaan een hete sfeer creëren, maar ze beschouwen zichzelf niet alleen als supporters. De groep is bekend in Cyprus omdat ze niet alleen hun lokale team steunen, maar zich ook inzet voor mensen die hulp nodig hebben. De fanclub heeft al veel mensen geholpen die hun baan of huis hebben verloren of gezondheidsproblemen of andere ziektes hebben. Ook tijdens de coronapandemie zet de fanclub zich hiervoor in. Hierdoor wordt de gemeenschap gerespecteerd in Cyprus.

Supporter Mikel van Agios Epifanios: ‘We houden van onze bossen en de natuur in het land, daarom helpt onze groep bij bosbranden en hebben we al veel kunnen doen hiervoor. Elke zomer komt de groep bijeen om acties te ondernemen om bosbranden te voorkomen’.

Beleving in Cyprus

In Cyprus is er een aantal clubs met veel supporters en een fanatieke harde kern. Neem de clubs uit de hoofdstad, APOEL en Omonia, of AEL en Apollon uit Limassol. Tegenwoordig heb je in de hoogste competitie een Fan ID nodig om het stadion binnen te komen, omdat de Cypriotische bond wil optreden tegen rellen in het stadion en wil weten wie er binnenkomen. Dit leidde tot protesten vanuit alle Ultras in Cyprus. Mikel: ‘De supporters proberen op andere manieren hun club te steunen, bijvoorbeeld door trainingen te bezoeken of buiten het stadion te staan.’

In de lagere competities is deze kaart gelukkig niet nodig. Bij Agios Epifanios gaan zo’n 30 tot 40 supporters naar wedstrijden van het team om hun club aan te moedigen. Dit is omgerekend ongeveer 10% van de populatie van het dorp. Agios Epifanios is een van de weinige clubs die kan spreken van sfeer tijdens de wedstrijden. Andere teams in de competitie hebben toeschouwers bij hun wedstrijden, maar deze supporters hebben niet dezelfde beleving. De grootste rivalen, Farmakas en AEL Lakatamia, komen uit de naastgelegen dorpen.

Mooiste herinneringen

De supporters zijn ook te zien in uitwedstrijden. Afstanden als 40 tot 50 kilometer worden afgelegd per auto of bus om de lokale trots te steunen. Soms loopt de reistijd in de bus op tot twee uur! Mikel vertelt: ‘Een van de beste uitwedstrijden was in het centrum van Nicosia. De winnaar van deze wedstrijd zou zich in de competitie handhaven. We gingen met ongeveer 50 supporters daarheen. We wonnen en reden met 20 auto’s de hele stad door. Mensen op straat zagen ons zingend en met vuurwerk en vroegen wat er aan de hand was. We vertelden hen over de winst en ze vierden het feest met ons mee. De stad stond in vuur en vlam! Bij terugkomst in het dorp ging het feest door tot in de vroege morgen’.

‘Ook hebben we eens verteld dat we de laatste thuiswedstrijd van het jaar niet zouden bezoeken. Maar aan het einde van de rust kwamen we vanuit de bergen aan op scooters en betraden we het stadion met een hoop vuurwerk. De scheidsrechter verliet het veld,’ vervolgt hij.

In het dorp is er vaak sneeuwval. Mikel: ‘Een keer speelde het team in de sneeuw en trokken we onze kleren uit. We stonden daar in onze onderbroek te zingen en hadden wodka en ons traditionele drinken zivania.’ Dit was niet de enige keer dat de supporters slechts in hun onderbroek hun team aanmoedigden. Mikel vervolgt: ‘Een andere keer was het zo hard aan het regenen dat we de auto’s niet meer vooruit kregen, omdat de wegen zo slecht waren. We besloten de reis lopend af te maken en na 30 minuten kwamen we doorweekt aan. De kleren waren zo nat dat we ze uit deden. Na de wedstrijd liepen we terug naar de auto’s, maar nog steeds kregen we er geen beweging in. We hebben nog zeker twee uur moeten wachten daar tot de hulp arriveerde’.

Onvoorwaardelijke steun

De groep hoopt dat ze zullen groeien qua aantal ondanks dat het een klein dorpje is. ‘We hebben supporters van vijf tot 95 jaar. We geven niets om getallen, we hoeven niet met 200 man te zijn. We willen gewoon fanatiek blijven en ons team trouw blijven. We zullen altijd ons team, de gemeenschap en de inwoners van ons land steunen. De Eagles staan klaar voor de Cypriotische gemeenschap!’, zegt Mikel.

‘’De Eagles willen In De Hekken bedanken voor hun tijd en interesse in hun verhaal en voelen zich vereerd met een artikel op deze website.’’ – Ice Pifanis Fanclub Eagles

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom Agios Epifanios via Facebook of Instagram!

Meer foto’s:

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %