Actueel

AC Cesena: historie zal altijd wederkeren

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat een Italiaanse club met een rijke traditie en historie failliet werd verklaard. Dit is in ons kleine kikkerlandje relatief geruisloos voorbij gegaan, temeer omdat de ploeg niet structureel in de hoogste regionen van het Italiaanse voetbal bivakkeerde. Dit doet echter niets af aan de geschiedenis van AC Cesena.

Bianconeri

De club uit Cesena ging door het leven met de bijnaam ’’Bianconeri’’.  Vrijwel dezelfde bijnaam als de grootmacht uit Turijn; Juventus, dat ‘’Il Bianconeri’’ wordt genoemd. Dit is niet verrassend te noemen als je kijkt naar de zwart-witte clubkleuren van AC Cesena.

Maar dat is ook de enige vergelijking die je kunt trekken tussen de Oude Dame en de vervallen club uit Cesena, een plaatsje in Noord-Oost Italië, vlakbij de bekende kustplaats Rimini. Het behoort tot de Emilia-Romagna regio waar onder andere ook Bologna en Parma liggen. Met zo’n 97.000 inwoners in de plaats Cesena is het wat dat betreft ongeveer vergelijkbaar met Deventer.

Stadion met een rijke geschiedenis

De club speelde haar wedstrijden in het ‘’Stadio dino Manuzzi’’ dat plaats bood aan circa 24.000 toeschouwers. Sinds 1957 speelde AC Cesena hier de thuiswedstrijden, gelegen aan de Via Dello Stadio.

Een oud stadion dus, dat van origine slechts bestond uit twee staantribunes. Een prachtig beeld dat doet terugdenken aan hoe voetbal beleefd moet worden, namelijk staand. Toen de ploeg voor het eerst promoveerde naar het hoogste niveau, in 1973, werd het stadion verbouwd waarmee de capaciteit werd vergoot naar circa 30.000 toeschouwers. Het jaar daarop bereikte het in de thuiswedstrijd tegen grootmacht A.C. Milan het hoogste bezoekersaantal ooit met liefst 35.991 toeschouwers. Alsof het zo moest zijn wisten ze die wedstrijd nog te winnen ook. Een echte Italiaanse 1-0 eindstand en een van de hoogtepunten uit het bestaan van de club.

Destijds droeg het stadion overigens nog de naam ‘’La Fiorita’’. Vanaf de nieuwe verbouwing in 1982 werd het pas het Stadio dino Manuzzi. Ruim zes jaar later werd het stadion wederom aangepakt en werden de oude plaatsen vernield en heropgebouwd. De capaciteit werd daarmee teruggebracht naar bijna 24.000 plaatsen.

Nog niet zo lang geleden waren er grootse plannen voor een nieuwe uitbreiding van het stadion. Italië was een van de kandidaten voor het organiseren van het EK 2016 en als onderdeel hiervan zou het stadion in Cesena een heuse opknapbeurt krijgen. Liefst 30 miljoen zou geïnvesteerd worden en het stadion zou gemoderniseerd worden met een grotere capaciteit, VIP plaatsen en speciale boxen voor de media. Het liep echter anders omdat het EK werd toegewezen aan Frankrijk.

Er valt A.C. Cesena ook nog een twijfelachtige eer ten deel, aangezien het in 2011 de eerste Italiaanse club op professioneel niveau was die overging op kunstgras. Supporters van de club mochten een historisch aandenken mee naar huis nemen omdat het ze werd toegelaten om een stuk gras uit het veld te snijden. De capaciteit werd in diezelfde zomer nog eens met 1.000 plaatsen verhoogd en daarnaast werden er nieuwe stoelen geplaatst in de kleuren van de club. Aan een zijde van het stadion werden de stoelen zo geplaatst dat AC Cesena erin was te lezen.

Europees voetbal

Hoewel de club het merendeel van haar bestaan doorbracht in de Serie B en C kende het in totaal toch 13 seizoenen op het hoogste niveau in Italië. De hoogste eindklassering behaalde de club in 1976 toen het op een zesde plek in de Serie A eindigde. Daarnaast werden ze tweemaal tweede op het tweede niveau, maar de club won nooit een prijs.

Wel speelde het welgeteld één Europese wedstrijd tegen het Duitse 1.FC Magdeburg in het seizoen nadat Cesena zesde van Italië was geëindigd. Uit werd deze wedstrijd met 3-0 verloren waarna de Italianen dit thuis met een 3-1 overwinning net niet goed wisten te maken. Ze zouden nooit meer terugkeren op het Europese strijdtoneel.

Financiële problemen

Zoals wel vaker voorkomt in Italië kamde de club vanaf omstreeks 2012 met financiële problemen. Uiteindelijk kostten deze perikelen ze de kop en sindsdien moeten de mensen in Cesena, en vooral de harde kern die zich begaf op de ‘’Curva Mare’’, het doen zonder hun geliefde club. Kort voor het faillissement gingen de Ultra’s nog de straat op in Cesena om hun zwart-witte hart te tonen. Voor het laatst.

Lang hoefden de fans niet te treuren, want tegenwoordig kunnen ze, alsof er niets is gebeurd, de club steunen die slechts één letter verschilt van de oude. De plaatselijke A.C. is de plaatselijke F.C. geworden. Een snelle blik op het clublogo, tenue en het stadion doet vermoeden alsof er nooit iets is gebeurd. Momenteel bezet de club de eerste plaats in groep F van de Serie D, dus wellicht gaan we ze in de nabije toekomst weer terugzien op een hoger podium. Aan het stadion en de supporters zal het niet liggen.

Dit artikel is ingezonden door Sjors Hendriks, waarvoor dank!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %