Voetbal in Frankrijk

AC Ajaccio versterkt Corsicaanse identiteit

AC Ajaccio speelt volgend seizoen na vijf jaar afwezigheid weer in League 1. De Corsicaanse club is ondertussen een trainer met een bijzondere filosofie rijker, en piekert er niet over om door de promotie van deze koers af te wijken.

Ajaccio ligt in het zuidwesten van het rotsachtige eiland dat net even dichter bij Italië dan bij Frankrijk ligt. Toch is het eiland al eeuwen Frans, hoewel de geschiedenis nog altijd veel sporen kent van Italiaanse overheersing. Veel achternamen zijn Italiaans. De eigen taal, het Corsicaans, heeft ook meer weg van het Italiaans dan van het Frans. 65% van de inwoners spreekt Corsicaans.

Corsicanen voelen zich niet echt Frans, maar ook niet Italiaans. Enkele radicalen – vooral geconcentreerd in het binnenland, rond de voormalige hoofdstad Corte – strijden voor onafhankelijkheid. Met name in de jaren ’70 en ’80 zorgden aanslagen, gepleegd door het Fronte di Liberazione Naziunale Corsu op het eiland en in Zuid-Frankrijk, nog al eens voor opschudding. Het geweld is tegenwoordig minder, maar nog altijd is Corte het toneel van bijeenkomsten tussen onafhankelijkheidsstrijders uit regio’s als Baskenland, Sardinië en Vlaanderen. Graffiti van de FLNC is alomtegenwoordig. Op de tweetalige verkeersborden is in het binnenland de Franse aanduiding vaak doorgekrast.

De meeste inwoners zijn echter tevreden met de huidige situatie. Hierin is Corsica een regio van Frankrijk, met wat meer vrijheden dan de regio’s op het vasteland. Zorgen zijn er wel. Over het dalend gebruik van het Corsicaans ten faveure van het Frans bijvoorbeeld, of over het toerisme, dat oprukt ten koste van de prachtige natuur op het eiland. De eigen identiteit van Corsica is nog altijd erg belangrijk in het leven van de Corsicaan, en dus niet in de laatste plaats in het voetbal. Het eiland heeft een onofficieel nationaal elftal, dat recent weer tot leven is gewekt en tot op heden zes wedstrijden heeft gespeeld. Op 31 mei werd nog met 1-0 gewonnen van Bulgarije. Eerder die maand werd het gelijkgestemde elftal van Bretagne met 2-0 verslagen.

Naast een eigen nationaal elftal heeft Corsica nu ook weer haar vertegenwoordiger in Ligue 1. Samen met SC Bastia – in 1978 verloor de club de Europacup III finale van PSV, afgelopen seizoen promoveerde de club weer naar Ligue 2 – is AC Ajaccio de voetbaltrots van het eiland. Die identiteit moet nu ook terug te zien zijn in het elftal, vindt trainer Olivier Pantaloni, wiens Franse voornaam en Italiaanse achternaam zijn afkomst verraden.

ACA speelt in een shirt dat veel weg heeft van het klassieke uitshirt van Heerenveen

Vorig seizoen begon de trainer met de ‘Corsicanisatie’ van het elftal. Niet zo strikt als bij bijvoorbeeld Athletic de Bilbao, dat alleen Basken opstelt, maar wel met een duidelijke voorkeur voor spelers met Corsicaans bloed. ‘’Als twee spelers even goed zijn, gaat onze voorkeur uit naar de Corsicaan,’’ legt Pantaloni uit. ‘’We willen mentaal sterke spelers, die denken in het belang van het elftal. Ze moeten zich kunnen vinden in de clubcultuur. Het gaat ook om eerlijkheid, betrokkenheid en respect.’’ De club noemt zich tegenwoordig Aiacciu, naar de Corsicaanse naam, in plaats van het Franse Ajaccio.

De vijver om in te vissen is met 300.000 Corsicanen niet al te groot, dus een geheel Corsicaans elftal lijkt – zeker in Ligue 1 – vrijwel onhaalbaar. Toch valt de filosofie van de club, die gebaseerd is op de lokale identiteit, zeer te prijzen. ACA zal volgend jaar strijden voor een langer verblijf op het hoogste niveau, maar misschien nog wel meer voor behoud van de Corsicaanse cultuur.

Olivier Pantaloni zal er de eerste drie wedstrijden in Ligue 1 niet bij zijn in de dug-out. Hij is geschorst vanwege het betreden van de scheidsrechterskleedkamer en het uiten van ‘ongepaste opmerkingen’ tegen de scheidsrechter tijdens de wedstrijd tegen Boulogne-sur-Mer in mei. Voorzitter Alain Orsoni wacht voor dezelfde vergrijpen vier wedstrijden schorsing. Een goed begin is het halve werk!

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %