Keuken Kampioen Divisie

Het seizoen 19-20 van: NAC Breda

Het seizoen van NAC Breda zit er weer op. Door het coronavirus kunnen we de competitie helaas niet afmaken. Lees hier hoe het seizoen van NAC-supporters was. Extra aandacht voor de tofste awayday, hoogte- en dieptepunt in het normalisatieproces, de wedstrijden met de meeste sfeer en overige hoogtepunten.

Periodetitel

Het seizoen van NAC Breda begint met een typische ‘In de Hekken’-awayday namelijk op de Krommedijk in Dordrecht. Eindelijk weer het begin van de competitie, met dit jaar maar één doel: promoveren.

De eerste periode verloopt prima. We beginnen met overwinningen op Dordrecht, Helmond Sport en Cambuur. Vervolgens is er puntverlies tegen Volendam uit en Jong Utrecht thuis, maar de 4 wedstrijden daarna worden weer gewonnen. Het spel is nog niet om over naar huis te schrijven en dat blijkt ook uit de nipte overwinningen.

De man van de eerste periode is toch Sydney van Hooijdonk. Hoewel hij in de eerste 5 wedstrijden van het seizoen vooral invaller was, verandert dat nadat hij de winnende maakt op een maandagavond in Almere tegen Jong AZ. Dit levert hem een basisplaats op tegen Excelsior, die hij wederom beloont met het winnende doelpunt in de 87e minuut. Hij schiet de periode in Bredase handen in de beslissende wedstrijd thuis tegen NEC die dankzij zijn goal met 1-0 wordt gewonnen. De periodetitel is binnen en dat is natuurlijk een rede voor een klein feestje, ofwel met zijn allen naar de stad. Een plaats in de nacompetitie en dus een kans op promotie is in ieder geval al binnen.

De enige wedstrijd die verloren wordt in deze eerste periode is wel een geweldige uitwedstrijd wanneer je het resultaat buiten beschouwing laat. In het kader van de normalisatie is dit een absoluut hoogtepunt. FC Volendam geeft ons beschikking over de gehele korte zijde, zodat we met 1400 supporters kunnen afreizen. Helaas wel met een verplichte buscombi, maar gelukkig vertrokken de bussen wat eerder zodat het mogelijk is om eerst nog de nodige pilskes te vatten op de Dijk. Daarna massaal naar het stadion, een geweldige dag wat ook wel blijkt uit de beelden!

Wisselvalligheid

Daarna wordt het schema wat lastiger en dat resulteert in maar liefst zes competitiewedstrijden op rij zonder overwinning. Daarbij zit ook Roda JC uit, waarin Fr0nt76 heeft besloten het 10-jarig bestaan van de Ultras Kerkrade een Bredaas tintje te geven.

Tussen al die wedstrijden zonder overwinning door, is er nog wel een bekerzege op FC Emmen thuis, waarbij een mooie sfeeractie aanwezig is. Er wordt een megadoek van 40 x 24 meter uitgerold over de B-Side. Hierop staat Dzięki (Pools voor bedankt), met hierin alle namen van de soldaten uit de 1e Poolse pantserdivisie die de stad Breda bevrijdde 75 jaar geleden, een prachtig eerbetoon! Puik werk van de Breda Loco’s en Fr0nt76!

Het seizoen wordt eigenlijk vooral gekenmerkt door wisselvalligheid. Na winst op een koude maandagavond in het Jan Louwers stadion tegen Jong PSV en een thuisoverwinning op MVV, wordt vervolgens weer gelijkgespeeld bij Telstar en verloren thuis van FC Den Bosch, er is geen touw aan vast te knopen.

Tussendoor, alsof het niets is, wordt nog even laten zien dat ook de jeugdopleiding van NAC trots mag zijn om voor de club te spelen. Een geweldig spandoek met de grootte van de gehele korte zijde van het veld, wordt opgehangen bij de wedstrijd van NAC O19 tegen PSV. Fenomenaal werk van Fr0nt76!

De wisselvalligheid zet zich voort in het bekertoernooi. Woensdagavond, een lekkere ‘breek de week’ en met 500 supporters naar Sparta Nijkerk. Een dramatische wedstrijd, niet om aan te gluren, zoals wel vaker de laatste weken, leidt tot een 0-0 na 90 minuten. Gelukkig duurt het maar een minuut of 4 voordat Dogan de winnende binnenschiet in de verlenging.

Vervlogen hoop

De winterstop wordt gekenmerkt door het ontslag van Ruud Brood. Het is nooit rustig bij NAC en natuurlijk ook dit jaar niet. Willem Weijs neemt tijdelijk de honneurs waar. Een rustige man met een goede visie die van iedereen het vertrouwen krijgt.

Maar dan krijgen we de eerste wedstrijd na de winterstop hekkensluiter Helmond Sport. Wanneer we in Helmond de bal niet in het net krijgen en blijven steken op een doelpuntloos gelijkspel, komt gelijk het gevoel van de eerste seizoenshelft weer naar boven. Het laatste sprankje hoop dat we hadden op rechtstreekse promotie met een plaats bij de eerste twee is nu toch echt verdwenen.

In het bekertoernooi hebben we weer een hele lekkere loting. Het schema wordt bekend en dit kan weer niet slechter. Wanneer we alle rondes zouden winnen en de topploegen doen dit ook, loten we PSV thuis, AZ uit, Feyenoord uit en Ajax (in de Kuip). Wanneer je een beetje realistisch bent, kom je toch wel tot de conclusie dat dit een kansloze missie is.
Tóch is er wel vertrouwen in de thuiswedstrijd tegen PSV. Een ‘Avondje NAC’ is voor PSV traditioneel een lastige wedstrijd en ze zitten in een flinke dip. De dip waar de Eindhovenaren in zitten wordt een crisis, door een geweldige 2-0 overwinning. Het is een mentale opsteker voor iedereen die NAC een warm hart toedraagt. Iedereen krijgt weer vertrouwen voor de play-offs. Als we PSV kunnen verslaan, moet ADO of PEC ook te doen zijn!

Het weekend erop mogen we op zondag aantreden in de Adelaarshorst tegen de Go Ahead Eagles. Er is door Fr0nt76, Breda Loco’s en Vak G een mooie sfeeractie voorbereid, maar helaas kan deze bij de aftrap niet getoond worden. Muijs Scaldis vindt het namelijk een goed idee om met een schimmelbus aan te komen rijden bij het Rat Verlegh en wil daarmee vrolijk de reis voortzetten richting Deventer. Dit wordt natuurlijk niet getolereerd en dus moet er gewacht worden op een nieuwe bus. Hoewel de wedstrijd wordt uitgesteld, komt de bus pas tegen het eind van de eerste helft in Deventer aan. Hierdoor wordt de sfeeractie uitgevoerd aan het begin van de tweede helft. De sfeeractie verwijst naar het Chinese Nieuwjaar, dat die nacht in was gegaan. In China is het namelijk het Jaar van de Rat. Aangezien wij NAC-supporters ook wel bekend staan als ‘Ratten’, levert deze actie weer mooie beelden op!

Vervolgens staat Excelsior uit op het programma. Deze wedstrijd is het dieptepunt van het normalisatieproces. De ME wil namelijk even laten zien wie de baas is en dat leidt tot machtsmisbruik ten top.

Stunt zorgt voor prachtige awayday

Na deze wedstrijd wordt de nieuwe trainer aangesteld. Een type Stijn Vreven, waar iedereen op hoopte, genaamd Peter Hyballa. De derde trainer dit seizoen debuteert met een gelijkspel thuis tegen Oss en krijgt daarna gelijk een flinke kluif in het bekertoernooi. We nemen het namelijk op tegen AZ in Alkmaar. Ik kan niet voor alle NAC supporters spreken, maar na een 1-1 thuis tegen TOP Oss, heb ik niet echt het gevoel dat we zullen stunten in Alkmaar.

Met een uitverkocht uitvak zijn we vertegenwoordigd in Alkmaar. Zoals altijd in het AFAS Stadion vol in de wind, maar dit maal ook nog eens zonder dak boven ons hoofd en een weersvoorspelling die een natte avond aangaf. Door de verwachte regen worden er door NAC gratis gele poncho’s uitgedeeld.

Deze weersvoorspellingen hebben de supporters in Alkmaar in ieder geval niet gemotiveerd om naar het stadion te komen. Het stadion is nog niet voor de helft gevuld voor de kwartfinalewedstrijd in de beker tegen een Keuken-Kampioen-Divisieclub.
Wie had van te voren gedacht dat dit zou leiden tot het sportief hoogtepunt van het seizoen? Het werd een geweldige awayday. In voor en tegenspoed, Geel Zwart is ons bloed, dat wordt van te voren nog even duidelijk gemaakt vanuit het uitvak!

Het dit jaar zo goed presterende AZ, titelkandidaat die in de nek van Ajax hijgt, heeft erg veel moeite met NAC. Bij NAC speelt iedereen een fantastische wedstrijd en de 4-5-1 formatie van Hyballa pakt goed uit. Az wordt met 1-3 verslagen. Dit zorgt voor een krankzinnige sfeer in het uitvak, iedereen wordt helemaal gek! We kunnen het eigenlijk niet geloven, maar toch is het zo, we gaan de halve finale spelen in de Kuip. Een euforisch moment. Dit typeert het wisselvallige seizoen, diepe dalen en hoge pieken. Dit is een fantastische piek. Met voorop in de strijd, Jan Paul van Hecke, die inmiddels is uitgegroeid tot publiekslieveling in Breda. Hij speelt fantastisch en lijkt een geschenk van God in de winterstop. We twijfelen er in Breda nog steeds aan of Bergwijn en Boadu inmiddels al uit zijn broekzak zijn ontsnapt.

Op deze overwinning kunnen we weer even teren en de komende weken in een droom leven met de hoop dat we ook Feyenoord gaan verslaan in de Kuip. Om de spelers en staf hiervoor te bedanken, wordt besloten de spelers op te wachten bij het stadion. Vanuit Alkmaar richting ons Rat Verlegh met nog even een pit-stop voor een flinke dosis pyro en vuurwerk! Een prachtig ontvangst vol gezang en fakkels, kortom de avond van het seizoen!

Op weg naar de finale?

Het goede resultaat wordt die maandag erop ook doorgezet in Amsterdam tegen Jong Ajax. Een op papier toch hele lastige wedstrijd wordt winnend afgesloten door twee geweldige goals van onze, inmiddels toch wel uitgegroeid tot clubicoon, Mounir El Allouchi. Ondanks dat we flink nat zijn geregend in het armzalige uitvakje op de toekomst en moesten betalen voor de parkeerplaats, maakt dit resultaat alles goed. Ook de week erop bij NEC uit blijven we ongeslagen en dus gaan we met hoop en vertrouwen naar de Kuip!

Deze avond loopt niet zoals we gehoopt hadden. Hoewel we ijzersterk beginnen in Rotterdam en de bovenliggende partij zijn, incasseren we na een kwartier een tegengoal. Dit blijkt een mentale klap te zijn die we niet meer te boven komen. Na 23 minuten is de wedstrijd eigenlijk al gespeeld en staat er een score van 3-0 op het scorebord. Helaas geen bekerfinale, maar toch zijn we trots dat we zover zijn gekomen en dit bekertoernooi 3 Eredivisieploegen hebben uitgeschakeld.

Nu is het een kwestie van het seizoen uitvoetballen en de volle focus leggen op de play-offs. We hebben laten zien dat we goed zijn in knock-outwedstrijden en dus er is zeker vertrouwen! Helaas zullen we nooit weten hoe deze play-offs zouden verlopen door het virus. Het is nu afwachten en hopen dat het niet te lang gaat duren zodat we weer kunnen doen wat we het liefst doen: het bezoeken van het ‘Avondje NAC’.

De credits voor dit seizoensoverzicht gaan uit naar Thom van Zundert, fanatiek supporter van NAC Breda. Onze dank voor de inzending!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %