Voetbal in Engeland

5 redenen waarom je NIET naar Liverpool moet gaan

Dit is iets wat je misschien al jaren heel graag wilt, maar toch twijfel je. Het is een gevecht tussen gevoel en verstand. Die laatste mede gebaseerd op wat een tripje Liverpool gaat kosten. Liverpool is niet goedkoop en goede wedstrijdkaarten ronduit prijzig. Dat wordt een flinke discussie met je partner, tenslotte wordt dit een aanslag op de gezamenlijke rekening. Geld wat ook in pakweg de Koopgoot of de Kalverstraat kan worden uitgegeven. Een Salomons oordeel, je kan gewoon geen keuze maken.

Liverbird in logo Liverpool FC

De Liverbird als trots in het logo van Liverpool FC – stad en club samen één

Ik ga jou daarom helpen en 5 goede redenen geven waarom je niet naar Liverpool zou moeten gaan. Helpt dat niet? Dan is de enige keuze die je hebt om zo snel mogelijk tickets boeken en een goede echtelijke ruzie voor lief te nemen.

Het eerste excuus om niet te gaan

Zitten is geen optie

Ben jij verknocht aan de Nederlandse stadions? Van de kleinste stadions in de Keuken Kampioen Divisie tot aan de grootste stadions in ons land en alles wat daar tussenin zit? Dan moet je zeker niet naar Anfield gaan. Als je eenmaal een keer op Anfield bent geweest en de sfeer hebt geproefd van een thuiswedstrijd, dan wil je nooit anders meer. Een uitverkocht Anfield ten opzichte van welk stadion dan ook in Nederland. Een vergelijking die je niet kan en mag maken. Gewoon niet doen dus.

The Paisley Gateway

The Paisley Gateway – de indrukwekkende entree van De Kop

Op de Kop

Probeer vooral kaarten op ‘De Kop’ op de kop te tikken. Al is dat niet eenvoudig om ertussen te komen. Check: weer een goed excuus. De Kop is de steile staantribune achter het doel en de kant waar de spelers van Liverpool graag de tweede helft naartoe spelen. De stoeltjes zitten verschrikkelijk en als je langer bent dan 1.50 meter dan weet je één ding zeker, je benen kan je niet fatsoenlijk kwijt.

90 minuten staan

Als klap op de vuurpijl kan je niet eens rustig zitten omdat iedereen voor je 90 minuten lang staat. Weer een keuze. Blijf je zitten en zie je 90 minuten niks? Of ga je ook maar 90 minuten lang staan? Ondanks dat je prijzige kaarten hebt gekocht voor een zitplaats. Neem het mee op je excuuslijst.

Spanning en sensatie op De Kop van Liverpool FC

De Kop net voorafgaand aan de wedstrijd tegen Brighton Hove Albion

Magisch Anfield

De sfeer op Anfield is magisch maar je moet daarbij wel accepteren dat vanaf dat moment de Nederlandse stadions gaan tegenvallen. Wil je dat voorkomen? Dan heb je hier het eerste excuus te pakken om niet naar Liverpool FC te gaan.

Liverpool fans laten zich zien met mooie spandoeken

Een machtig spandoek rolt zich uit over de tribunes

Excuus nummer twee

Sjaals, sjaals en nog eens sjaals

Kan jij ultiem genieten van stilte en soms maar half gevulde tribunes in de stadions? Of het thuispubliek wat alleen voor sfeer zorgt wanneer er gewonnen wordt? Adoreer jij die ene verdwaalde supporter die 90 minuten lang wanhopig hetzelfde riedeltje op een trommel staat te rammen? Laat staan dat hij daar ook nog eens zijn shirt bij uittrekt en zijn enorme bierpens laat zien. Jij moet zeker niet naar Anfield gaan als dat jouw ultieme beleving is van voetbalsfeer.

Supporters op De Kop - Liverpool FC

Het uitzicht vanaf De Kop op het veld is magistraal

Walk on, walk on……..

De supporters van Liverpool zingen veel en graag. Dat begint al voor de wedstrijd wanneer tenminste 2,5 minuut lang het ‘You Never Walk Alone’ over de tribunes rolt. En als de fans er zin in hebben dan volgt er nog een minutenlange toegift ‘Walk on, walk on………’. Vanuit het diepst van iedere vezel zingen alle supporters keihard mee. Je oren moeten er maar tegen kunnen.

Sjaaltje zwaaien

Helemaal vervelend is dat iedereen bij dat lied een sjaal de lucht in steekt. Waardoor het zomaar kan dat je tegen andermans sjaal aan moet kijken. Oké het is een fenomenaal gezicht. Maar wel bloedirritant als jij daar als enige zonder sjaal staat. Je had het ook maar net moeten weten dat ze een beetje sjaaltjes zwaaien voor de wedstrijd.

Dus heb jij helemaal niks met sfeer vóór, tijdens en na de wedstrijd? Dan heb je hier het tweede excuus te pakken om een fantastische voetbaltrip te skippen.

Ruim voor het begin van de wedstrijd loopt het stadion al vol

De derde reden om thuis te blijven

Geen kelderklassevoetbal

Niets zo mooi als een pot voetbal waarbij je vooraf al weet dat dit niet zonder rode kaarten, opstootjes en vliegende tackles gaat eindigen. Ouderwets matig voetbal in de krochten van het amateurvoetbal, een genot om naar te kijken voor de fijnproevers onder ons. Voetballers die weliswaar in hun gedachte en in het gedrag op Champions League niveau spelen. Maar in de praktijk vaak niet verder komen dan ouderwets kleumen, beuken en zagen. De romantici onder ons hebben niet veel meer dan dit nodig. Ben jij een liefhebber van dit verfijnde voetbal? Dan heb je nog een goede reden om niet naar Liverpool FC te gaan.

Liverpool - Southampton september 2017

Bij vlagen sensationeel

Liverpool is strijd, passie en goed voetbal, in de hoogste versnelling. Van de rushes van Mo Salah, een splijtende pass van Van Dijk tot aan de goals van Nunez en Cody Gakpo. Het spel van Liverpool is blij vlagen sensationeel. Dat hebben we kunnen zien in de North-West derby 2023 waarin Liverpool met maar liefst 7-0 aartsrivaal Manchester United verslaat. Past het attractieve spel van Liverpool niet bij jou? Dan is er in de krochten van ons amateurvoetbal genoeg te beleven en hoef je zeker niet helemaal naar Engeland.

Excuus nummer vier

Een veredelde bushalte

Ben jij inmiddels ook zo gehecht geraakt aan uren in de file op vrijdagavond richting pakweg Maastricht, Doetinchem of Kerkrade? Of de eeuwige wegwerkzaamheden op zaterdag en zondag waardoor je alsnog te laat komt? Dan is de reis naar Liverpool een forse tegenvaller. Op vrijdag sta je in Nederland zomaar 2 tot 3 uur in de file met boze en gefrustreerde mensen om je heen. De ultieme vrijdagavondvoetbalbeleving. Zeker als dat betekent dat je met een bezweet voorhoofd net op tijd op je stoel kan gaan zitten tussen de 852 andere toeschouwers. Die je overigens zelf hebt kunnen tellen tijdens het 90 minuten durende saaie geploeter op het veld. Een vlucht naar Liverpool inclusief transfer naar het stadion kost je dezelfde 2 tot 3 uur maar gaat soepel. De ultieme vrijdagavondbeleving zoals hierboven ga je dan ook volledig missen.

John Lennon airport - de start van een mannenweekend Liverpool

Veredelde bushalte John Lennon Airport

Geen steek verder in de tijd

Een ander nadeel dat hierbij hoort is het tijdsverschil. Vertrek je om pakweg 11.00 uur uit Nederland en ben je al een heel uur onderweg, dan is het nog steeds 11.00 uur als je voet op Engelse bodem zet. Je bent nog geen steek verder in de tijd. Je kan dat uurtje dan net zo goed maar gebruiken om een pub op te zoeken, nood breekt wet.

Complete cultuurshock

Word jij zo blij van de optimale “Schiphol experience” van ruim vier uur? Flink werken aan je dagelijkse stappen en gezellig in de massa schuifelen om met klotsende oksels het vliegtuig te halen? Op John Lennon Airport ga je een complete cultuurshock beleven.

Een veredelde bushalte

Beatles - Yellow submarine op de luchthaven John Lennon Airport

Direct na aankomst op de luchthaven kan je al niet meer om The Beatles heen

John Lennon Airport is een soort bushalte” aldus Sjoerd Mossou in de Santos podcast over Liverpool. Geen druk, geen lange rijen en als je niet uitkijkt dan sta je zomaar een kwartier na aankomst al achter de douane. Wat betekent dat je ook nog eens tijd moet gaan besteden aan bier drinken, wat je het hele weekend al hebt gedaan. Of de laatste souvenirs kopen en op de foto met de Yellow Submarine van The Beatles.

Dus in plaats van dat de menigte, overspannen security medewerkers en jengelende kinderen om jou heen jouw ritme bepalen zoals op Schiphol, moet je ineens zelf gaan bedenken wat je met je vrije tijd gaat doen.

Wil jij de heilige weekendrituelen van de files in Nederland waar je zo aan gewend bent niet doorbreken voor een totaal andere beleving? Dan is de reis naar Liverpool een dikke afrader. Dit is het vierde excuus om thuis te blijven.

En als laatste………

In Liverpool schenken ze alleen bier

Zoek jij een exclusieve stapavond en een scala aan keuze van luxe (elite)clubs? Of een theateravond zoals in Londen waarbij het draait om ‘zien en gezien worden’? Dan moet je niet in Liverpool zijn.

The Cavern pub Liverpool

Daar waar het ooit allemaal begon voor Liverpools meest bekende band The Beatles. Niet meer de originele maar wel een nieuwe Cavern Pub in Beatles stijl

Liverpool staat niet bekend om culinaire fijn proeverijen, verfijnde cocktails of dure bubbels. Bier is de nationale drank in Liverpool. Wanneer je een glas frisdrank bestelt, sluit ik niet uit dat je gewoon bier krijgt. Of het nu in het stadion is of de stad. Bier, bier en nog eens bier.

Een tikkeltje ordinair

Matthew Street is de plek waar het allemaal gebeurt in Liverpool. Weinig verfijnd, geen glitter en glamour maar gewoon rauw Engels uitgaanspubliek. En een tikkeltje (of zeg maar gerust behoorlijk) ordinair. Je bent in iedere pub of club welkom in je oude spijkerbroek, kapot T-shirt en versleten sneakers. Dames in veel te strakke en te korte jurkjes, zelfs bij -12 graden. Mannen in te krappe voetbalshirts, waarbij het lijkt of ze de wedstrijdbal hebben ingeslikt, zijn gewoon welkom in de pubs.

Kortom, dit staat wel heel ver af van een luxe exclusieve stapavond waarin je indruk op je date kan maken omdat jij op de gastenlijst van een club staat. Voor de ‘high – class’ lezers onder ons dus geen plek waar je gezien wilt worden.

Een culinaire parel

Grote kans overigens dat je in ‘The Bierkeller Liverpool’ terechtkomt, een klein stukje Duits grondgebied in Engeland. Vlakbij Liverpool One (het grote busstation en centrale knooppunt van de stad) vind je ietwat verscholen in een groene kunstgrasmuur dit culinaire pareltje.

The Bierkeller Liverpool

Een stukje Duitsland op Engels grondgebied

Bijna Duits

Dan moet je wel op de koop toe nemen dat ze alle grote Europese biermerken schenken en het eten vooral Duits is. In de ene hand minimaal een halve liter Warsteiner (want bij kleinere glazen word je uitgelachen) met het hoofd van Jürgen Klopp op het glas. En in de andere hand een broodje braadworst.

Cheers to the boss

Je waant je bijna één van onze Oosterburen. Op de grote schermen is alleen voetbal te zien, alsof je daar al niet genoeg van hebt gehad dit weekend.

The Bierkeller Liverpool

Samen voetbal kijken op grote schermen blijft het mooiste wat er is

Dus heb jij niks met bier, bierdrinkende voetbalsupporters en ietwat ordinair uitgaanspubliek? Dan is dit de laatste reden om niet naar Liverpool te gaan.

Als alle excuses niets oplossen

Ik heb je nu vijf prima redenen gegeven waarom je niet naar Liverpool zou moeten gaan. Ben je na het lezen van deze excuses nog niet overtuigd? Dan weet je dat je maar één ding te doen staat.

Bruisend Liverpool

‘Ieder nadeel heb een voordeel’ is een beroemde uitspraak van Johan Cruijff. Tijd voor omdenken en de reden om niet te gaan om te draaien naar redenen om juist wel te gaan. Neem je partner daarom gewoon mee. Liverpool is verder een bruisende stad en perfect voor een korte stedentrip. In Liverpool is er voor iedereen wat te zien of te doen.

In Liverpool zijn er  genoeg winkelcentra. En voor jou handig met twee grote Liverpool FC fanstores en een hele mooie van Everton FC.

Liverpool FC fanstore

Zonder shirtje of andere merchandise kom je niet naar buiten. Op meerdere plekken in de stad zijn fanstores

Fanshop Everton FC

En ook Everton FC heeft echt een hele gave fanstore middenin de stad

Albert Dock

Maar ook het volledig gerenoveerde Albert Dock. In het Albert Dock zijn prima restaurants en bars en ook het Beatles museum “The Beatles Story”. En wat voor de echte liefhebber ook niet mag ontbreken is op de foto met de Beatles en een bezoek aan de Cavern Club. Niet meer de originele, maar wel een belangrijk markeerpunt in de muziekgeschiedenis.

Beatles museum Liverpool

Een bezoekje aan het Beatles museum mag natuurlijk niet ontbreken als je in Liverpool bent

Twee stadions binnen handbereik

En wist je dat Anfield en Goodison Park op ‘slechts’ 0,9 mijl afstand van elkaar liggen? Een combi van deze twee stadions in hetzelfde weekend is daarmee ideaal. In één weekend 2 topstadions bezoeken in Liverpool, wat wil de echte liefhebber nu nog meer?

En vergeet ook vooral niet de vele “Murals” met afbeeldingen van bekende spelers te bekijken. Deze vind je door de hele stad heen.

De Murals van Liverpool

Op meerdere plekken in de stad zijn mooie muurschilderingen zoals deze van Ian Rush die herinneren aan de glorietijden van Liverpool FC

Dus kortom: vergeet die vijf redenen en gewoon doen!

Willem Schuitemaker
Van de krochten in het amateurvoetbal tot het betaald voetbal (als assistent scheidsrechter) en net zo snel weer terug, mijn sportcarrière in een vogelvlucht. Ik start in 2023 met een opleiding journalistiek. Mijn hart gaat sneller kloppen van het Engelse voetbal en de magie van Liverpool en Engelse stadions in het bijzonder.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %