Voetbal in Nederland

2200 supporters Quick Boys beleven ultieme bekeravond in Alkmaar

Gisteravond lieten de supporters van Quick Boys maar weer eens zien wat wij al jaren op de website verkondigen. De supporterscultuur in de top van het Nederlandse amateurvoetbal leeft! Maar liefst 2200 supporters trokken vanuit Katwijk aan Zee richting Alkmaar voor de bekerclash met AZ. Het werd een onvergetelijke avond.

Het zijn, nu al, legendarische overwinningen tegen NAC Breda en De Graafschap die ervoor hebben gezorgd dat Quick Boys een plaats in de 1/8e finale heeft gehaald. De beloning voor die prestatie? Een bezoekje aan AZ in het AFAS Stadion. Chapeau hierbij voor de lokale driehoek, die besloot om behalve het uitvak ook de familietribune ernaast beschikbaar te stellen voor de supporters van Quick Boys. Hierdoor was het mogelijk voor 2200 uitsupporters om de wedstrijd bij te wonen. Laat dit een voorbeeld zijn voor velen!

Magic Quick Boys

Zo staat er uiteindelijk bijna een volledige korte zijde vol aan Quick Boys supporters, een schitterend beeld. Een sfeeractie kan dan natuurlijk niet uitblijven en bij de opkomst van de spelers is er een “Magic Quick Boys” doek en worden er enkele strobo’s afgestoken, waaronder door één supporter verkleed als tovenaar. De toon is gezet voor de wedstrijd!

Vervolgens blijft het op het veld rustig. In de eerste helft heeft AZ de overhand, zonder tot al te grote kansen te komen. Quick Boys lijkt vooral te streven naar een 0-0 eindstand en uiteindelijk penalty’s. Groot is dan ook het plezier als de bezoekers daadwerkelijk op voorsprong komen na een uur spelen. Onmiddellijk worden er enkele fakkels afgestoken en vanuit de grote vreugde – begrijpelijk lijkt ons – eindigen er enkele bekertjes op het veld. De achterlijke KNVB-regels schrijven dan voor dat we gaan staken, wat voor de Quick Boys-supporters geen belemmering vormt om het feest uitgebreid te vieren.

De Beste

Helaas staat het geheel er een kwartier later een stuk slechter voor. Twee AZ-goals vlak na elkaar lijken de dromen van Quick Boys definitief te vermorzelen en het sprookje dreigt als een nachtkaars uit te gaan. Tot de allerlaatste minuut dan. Vanuit een corner kopt invaller Leonard de Beste in de 97e minuut Quick Boys richting een verlenging.

Het uitvak is uitzinnig en natuurlijk verdwijnt wat je dan in de handen hebt in de lucht. De supporters weten van gekkigheid niet wat ze overkomt. Helaas is er volgens de KNVB geen ruimte voor emotie bij het voetbal en dus gaan we wederom staken. ‘Gelukkig’ besluit de burgemeester dat de wedstrijd ondanks deze levensgevaarlijke omstandigheden doorgang kan vinden. Wat een opluchting!

Bananasplit

Als in de verlenging de 3-2 valt zie je pas echt hoe uitgeput Quick Boys is en zo lijkt alle strijd voor niks geweest. Even later wordt de voorsprong verdubbeld door Dani de Wit en is het sprookje definitief voorbij. Tenminste, totdat die laatste goal wordt afgekeurd en het verschil is teruggebracht tot slechts één doelpunt.

Het zal dan toch niet? Kan het nog gekker? Schijnbaar wel, want uitgerekend de jonge Sem van Duijn (tegen De Graafschap ook al goed voor twee doelpunten) schiet de 3-3 binnen. De supporters van Quick Boys moeten zo langzaamaan toch geloven dat ze in een aflevering van Bananasplit zitten. Wat er vanavond allemaal gebeurd is te goed om waar te zijn!

Het is ondertussen middernacht, maar de supporters van Quick Boys denken nog niet aan de terugreis of aan de werkdag van morgen. De uitgeputte spelers houden het vol en de wedstrijd wordt beslist op penalty’s. De redding van keeper Van der Helm op de eerste pingel van AZ biedt gigantisch veel hoop, maar even later worden twee penalty’s gemist door Quick Boys.

AZ blijft verder foutloos en dus is het feestje definitief over. Alle gekkigheid ten spijt, gaat AZ ‘gewoon’ door naar de kwartfinale van de KNVB Beker. Toch is Quick Boys ook een winnaar vanavond. Er overheerst vooral trots bij de spelers en supporters van de club. Zij hebben dit seizoen een bekeravontuur beleefd waar ze over 10 jaar nog altijd met trots op zullen terugkijken. Onvergetelijk!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %