Voetbal in Zwitserland

Zwitserse ultras strijden samen tegen gepersonaliseerde tickets

Nederland is niet het enige land waar er de laatste tijd veel frictie ontstaat tussen de supporters en de overheid/media. Ook in Zwitserland is de algemene opinie richting voetbalsupporters de laatste tijd erg negatief. Daarvoor heeft de overheid nu besloten tot een nieuwe maatregel die in één klap een oplossing moet maken aan de problemen: gepersonaliseerde tickets!

Een maatregel die bij de ultras in Zwitserland allesbehalve populair is. Zij zien het als een inbreuk op de privacy en een vorm van schijnveiligheid die weinig effect gaat hebben. Daarom was er in een van de laatste speelrondes massaal protest op de Zwitserse tribunes. Gezamenlijk kwamen meerdere ultra-groepen in het land samen om een duidelijk signaal af te geven richting de overheid. Gepersonaliseerde tickets? En wat dan nog?

Schijnveiligheid

De Zwitserse autoriteiten, vertegenwoordigd door de Conferentie van Kantonale Justitie- en Politiedirecteuren (KKJPD), zetten in op strenge maatregelen om geweld rondom voetbalwedstrijden aan te pakken. Gepersonaliseerde tickets, waarbij bezoekers hun ID moeten tonen om toegang te krijgen, vormen een van deze maatregelen. De KKJPD hoopt dat dit potentiële relschoppers zal ontmoedigen.

De potentiële maatregel heeft bij Zwitserse supporters geleid tot veel onvrede. Het meeste geweld, waar de overheid zoveel schande van spreekt, vindt namelijk plaats buiten het stadion. Iets waar gepersonaliseerde tickets zeker niet tegen gaan helpen. Verder is er ook geen interkantonale wettelijke basis voor de invoering van de tickets, waardoor er veel mogelijkheden liggen voor lokale kantons – de Zwitserse versie van provincies – om misbruik te maken van de regels.

De nieuwe beoogde maatregelen vallen daarbij precies in het rijtje met typische supportersmaatregelen. Naast dat het een inbreuk is op de privacy van alle supporters, gaat het ook weer om een collectieve maatregel die geen garantie op resultaat heeft. Reden voor de Zwitserse ultras om hun onvrede duidelijk te maken.

Gepersonaliseerde tickets – en nu dan?

In het verleden heeft de Zwitserse scene al vaker gezamenlijk opgetrokken – tegen bijvoorbeeld de verboden op uitsupporters. Ook in dit geval wordt er weer een massale actie op touw gezet met onder meer de ultras van FC Basel, FC Zürich, FC Luzern, Young Boys, FC Lausanne-Sport en FC Sankt Gallen. Tijdens de 36e speelrondes is het in stadions door het hele land tijd voor actie.

Die begint met een ‘Kurve’ bedekt door doeken in de respectievelijke clubkleuren. Symbool voor de huidige situatie volgens de overheid, waarin iedereen ‘anoniem’ op de tribune staat. Eronder staat de boodschap vanuit de KKJPD: “Gepersonaliseerde tickets – en wel nu!”. Zodra de doeken weggaan zijn alle supporters individueel zichtbaar. Met een kleine twist. De gehele tribune draagt maskers van de lokale veiligheidsmensen. Zo dragen ze bij FC Basel maskers van Stephanie Eymann en bij Young Boys het hoofd van Reto Nause.

Hierna wordt er één fakkel afgestoken. Succes met de gepersonaliseerde tickets en de schijnveiligheid die het geeft: ook met dit soort maatregelen zijn de supporters niet te stoppen. “Gepersonaliseerde tickets – en nu dan?”. Het is een ludiek, maar duidelijk protest. Zo laat de Zwitserse scene weer zien dat ze tot een van de beste en meest volwassen van Europa horen. Samen protesteren is de enige manier om tot resultaat te komen. Het is te hopen dat dit ook het geval is in Zwitserland, waar de supporters strijden voor het recht op privacy!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %