Zijn supporters ook klaar voor normalisatie?
In Groningen ging het – niet voor het eerst dit seizoen – mis met Feyenoorders in thuisvakken. In Amsterdam kwam het zowel in de stad als bij het stadion tot confrontaties tussen supporters van SC Cambuur en Ajax en de politie. Zijn supporters wel klaar voor normalisatie?
Als afgelopen weekend iets duidelijk maakt, is het dat een deel van de supporters moeite heeft om met vrijheid om te gaan zodra die bij hoge uitzondering eens geboden wordt. Voor SC Cambuur was het de eerste wedstrijd sinds de terugkeer in de eredivisie die zonder restricties bezocht kon worden, voor Ajax was het een van de weinige keren dat een grote groep Nederlandse supporters zonder restricties op bezoek kwam. Dat de politie dit blijkbaar heeft onderschat, zeker gezien de gebrekkige infrastructuur bij de Arena die het noodzakelijk maakt dat uitsupporters langs het supportershome moeten lopen, mag geen excuus zijn. In Groningen provoceerde een groep Feyenoorders op de 2e ring totdat de Z-Side een hek doorbrak en naar boven kwam, waarna het ook na afloop buiten onrustig was.
Uitsupporter als criminele exoot
Zolang het een reflex blijft dat uitsupporters moeten worden aangevallen kan van normalisatie geen sprake zijn. Vraag blijft daarom hoe problemen als die van gisteren te voorkomen zijn. Paradoxaal genoeg zal deregulering een oplossing kunnen zijn. Supporters zullen meer zelfbeheersing moeten tonen, iets wat kan ontstaan door gewenning. Als supporters er langzamerhand aan wennen dat supporters in de stad en rond het stadion door elkaar heen lopen zullen ze waarschijnlijk steeds minder de behoefte voelen om iemand van een andere club direct aan te vliegen. Tegenwoordig is een uitsupporter een exoot, door hekken en combiregelingen afgeschermd van de normale wereld en daarmee weggezet als een crimineel. Als die opeens los door de stad lopen is dat blijkbaar zo’n vreemde gewaarwording dat het direct tot geweld leidt.
Wennen aan uitsupporters in de stad en op niet-afgeschermde vakken in het stadion betekent grotendeels afschaffen van de combiregeling, zorgen voor flexibele uitvakken en geen clubcardverplichting. Dat vergt dus ook politieke moed en goed georganiseerd, proportioneel politieoptreden om de situatie te beheersen en de risicosupporters in de gaten te houden. Daarnaast vraagt het ook verantwoordelijkheid van de supporters, die elkaar onderling moeten kunnen corrigeren.
Dadergerichte aanpak
Doel moet zijn een dadergerichte aanpak, waar supporters die over de schreef gaan grote kans hebben om hiervan te consequenties te ondervinden. Het oprukkend aantal camera’s van steeds verbeterende kwaliteit is een manier om zo’n dadergerichte aanpak te concretiseren. Ook de reeds bestaande wetgeving, waaronder de voetbalwet, biedt voldoende mogelijkheden om (recidiverende) hooligans te straffen en te weren. Want zowel in Amsterdam als Groningen ging het mis met een klein deel van de supporters. De honderden Feyenoorders die ook in Groningen weer openlijk of discreet in de thuisvakken zaten leverden geen problemen op. Ook de meeste Ajax-supporters hadden part noch deel aan de ongeregeldheden, terwijl veel Cambuur-supporters er tegen hun wil in belandden.
Het gros van de supporters dat gewoon op een normale manier naar een uitwedstrijd wil moet hier de kans voor krijgen door het zoveel mogelijk weglaten van generieke maatregelen die alle supporters treffen. Belangrijk blijft om te constateren dat problemen als bij Ajax-Cambuur incidenten zijn, en geen trend. Problemen met Feyenoord-supporters in thuisvakken komen vaker voor, maar zouden met wat meer tact en overleg tussen betrokken partijen sterk teruggedrongen kunnen worden. Het aantal incidenten in totaal neemt jaarlijks af, met volgens het CIV zelfs 10 procent in het afgelopen seizoen. Uit het Fanonderzoek van de KNVB blijkt dat 98 procent van de stadionbezoekers zich veilig voelt. Vorig seizoen waren er 662 aanhoudingen onder 7,5 miljoen voetbalbezoekers, een percentage waarbij de nullen pas ver achter de komma verdwijnen.
Normalisatie kan, en moet. Om de situatie rond het Nederlandse voetbal daadwerkelijk normaal te krijgen zal echter een mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden. Niet alleen bij overheden en clubs, maar zeker ook bij supporters. Als supporters laten zien met vrijheid om te kunnen gaan is een normale voetbalwereld heel dichtbij.
(Foto via Groningen Fanatics)