Keuken Kampioen DivisieVoetbalderbys

Zelfs belachelijke restricties krijgen de derby tussen Helmond en FC Eindhoven niet kapot

De derby tussen Helmond Sport en FC Eindhoven is al jaren een van de leukste wedstrijden in de Eerste Divisie. De wedstrijd is altijd een garantie voor gezelligheid op en naast het veld. Met het fantastische seizoen van FC Eindhoven vorig seizoen en de torenhoge ambities van Helmond Sport is het maar de vraag hoe lang deze wedstrijd nog gespeeld gaat worden. Reden genoeg dus om naar Oost-Brabant af te reizen voor een heerlijk avondje derbyvoetbal.

De lokale autoriteiten denken daar trouwens iets anders over. Zij doen hard hun best om deze fantastische derby de nek om te draaien. Kaarten kopen op de wedstrijddag? Absoluut niet mogelijk. Bier voor en tijdens de wedstrijd? Ten strengste verboden. Of het na de wedstrijd wel mag hangt af van “hoe de wedstrijd verloopt”. De supporters besluiten vanwege alle maatregelen logischerwijs om geen sfeeractie te doen. Dat mag de pret echter niet drukken, want de derbysfeer kunnen de autoriteiten toch nooit kapot krijgen!

Kutboeren

Zo zijn vanavond ondanks de regels en pesterijen van de gemeente alle ingrediënten aanwezig voor een goede voetbalavond. Nadat de supporters van Helmond Sport eerst in corteo door de stad zijn gelopen, stroomt de fanatieke zijde van de club goed vol. Bijna tegelijkertijd arriveren de bussen met een paar honderd supporters uit Eindhoven in het uitvak. Zodra beide supportersgroepen eenmaal binnen zijn worden de standaard groeten (lees: wankergebaren en middelvingers) uitgewisseld. Terwijl het uitvak wat zingt over stinkende Helmonders, gaat het in het thuisvak weer vooral over de kutboeren. Conclusie: de derbysfeer zit er al goed in!

Bij Helmond Sport mogen de supporters vandaag ook nog eens rekenen op de steun van enkele goede vrienden. Voor een club die vaak in de marge van de Eerste Divisie verkeert, beschikken de supporters van Helmond Sport namelijk over schitterende vriendschappen. In de ene hoek neemt de vlag van Helmond + Burnley de reling in beslag, terwijl ook de Belgische vrienden van RWDM met Molenbeek Casual Firm & Ultras Brusselpower goed vertegenwoordigd zijn. Tevens is er een groepje Duitse ultras van Rot-Weiss Essen aanwezig – een nieuwe vriendschap op persoonlijk vlak. Zo staat er een mooie groep gemixte supporters aan de kant van Helmond.

Pyro, pyro, pyro!

Wanneer de spelers het veld betreden is het vooral het uitvak wat zich laat zien. De doekjes met “Lonely Loyals – Vak C” en “blue white casuals” gaan over de koppen heen en dan weet iedereen hoe laat het is. Buiten het zicht van de camera’s worden er enkele stroboscopen en een fakkel afgestoken. Op één stukje vuurwerk na dat verdwaald raakt op het veld blijft de rest op het vak. Een prima begin van deze Oost-Brabantse derby.

Maar de eerste pyro is gelukkig niet het einde van het verhaal. Na een klein halfuur voetbal – op het veld is er niks noemenswaardigs gebeurd overigens – gaat plots het gigantische spandoek van de Helmond Fanatics omhoog. Het doek is nauwelijks de tribune op of de eerste beetjes rode rook kruipen al door de open delen heen. Nadat er een mooie rode rookwolk is ontstaan wordt het geheel nog eens versterkt door enkele fakkels, afgestoken door supporters met de bivak op. De rode rook en de felrode gloed van de fakkels creëren samen een schitterende zee van licht door het hele vak heen. Het is al met al een meer dan klasse pyro!

Abominabel

Over de wedstrijd zelf gaan we in de eerste helft niet al te veel worden vuilmaken. Het spel is abominabel. Van de ambities van Helmond Sport voorafgaand aan het seizoen is weinig meer over, terwijl aan niks te zien is dat FC Eindhoven de twee eerste wedstrijden van het seizoen heeft gewonnen. Naast het veld heerst er aan beide kanten een goeie sfeer. Vlak voor rust is er wel wat consternatie in het vak van FC Eindhoven, als de trommel en een groot spandoek binnen worden gebracht. Deze waren bij vertrek schijnbaar in de Lichtstad achter gebleven en zijn daarom nu pas beschikbaar…

In de tweede helft gaat op sportief vlak verder op de voet van de eerste helft. Simpel gezegd, de wedstrijd is gewoon saai en het niveau is om van te janken. Dat heeft uiteindelijk logischerwijs ook zijn weerga op de sfeer langs de lijn. Beide supportersgroepen doen er alles aan om de sfeer wel levend te houden en hun team vooruit te zingen en schreeuwen, maar een gebrek aan kansen en spannende momenten belet het geheel wel om een echt gekkenhuis te worden.

Eén moment

En toch blijft het altijd simpel in derby’s. De wedstrijd kan nog zo slecht zijn, er is maar één moment nodig om voor altijd een legende te worden bij de supporters. Hoewel dit moment beide kanten op kan vallen, is het FC Eindhoven dat vandaag de gelukkige is. In de 80e minuut valt een afvallende corner precies goed op randje 16 waar de bal met de buitenkant van de schoen op de een of andere manier binnen valt. FC Eindhoven op voorsprong en het uitvak ontploft van vreugde. Iedereen vliegt de hekken in. Derbywinst ligt binnen handbereik.

Helmond Sport weet in de rest van de wedstrijd geen vuist meer te maken en gaat zo tot ontevredenheid van de supporters weer met 0 punten naar huis. Tijd voor wat interactie met de spelers is er niet, want de boel wordt in onnodig razend tempo leeg geveegd. Hoe anders is het aan de andere zijde. Daar hebben de supporters uitgebreid de tijd om het feestje met de spelers te vieren. Supporters gaan massaal de hekken in en zorgen zo voor flinke supportersporno. Zo gaat het feest aan Eindhovense zijde nog een tijdje door. De derby van Oost-Brabant is ditmaal prooi voor blauw-wit!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %