Voetbal in Nederland

Zeg nee tegen Frank Paauw

De aanstelling van Frank Paauw als nieuwe voorzitter van de KNVB heeft de gemoederen onder voetbalsupporters flink opgerakeld. Paauw, momenteel nog de korpschef van de politie in Amsterdam en eerder in diezelfde rol actief in Rotterdam, heeft in het verleden diverse uitspraken gedaan die niet goed zijn gevallen bij fanatieke supporters.

Zijn visie op voetbalveiligheid en supportersbeleid, waaronder het pleidooi voor een verbod op uitsupporters bij Europese duels en de introductie van een bonus-malussysteem, heeft tot veel kritiek geleid. Dit heeft geleid tot een breed gedragen onvrede onder supporters, die vrezen dat zijn aanstelling als voorzitter van de KNVB de relatie tussen supporters en de voetbalautoriteiten verder zal verslechteren.

Tegen collectieve straffen

Daarnaast heeft de AFCA Supportersclub, die de belangen van Ajax-supporters vertegenwoordigt, zich expliciet uitgesproken tegen de benoeming van Paauw. De club is van mening dat Paauw, gezien zijn eerdere uitlatingen en zijn huidige positie binnen de politie, niet in staat zal zijn om op te treden als een vertegenwoordiger van de supporters.

De supportersclub benadrukt het ontbreken van wederzijdse oprechtheid, begrip, en vertrouwen tussen Paauw en de voetbalsupporters, met name de Ajax-fans. Zij bekritiseren Paauw’s voorstel voor een uitsupportersverbod bij risicovolle wedstrijden en zijn voorkeur voor collectieve straffen, die zij zien als een oneerlijke benadering en generalisatie van voetbalsupporters. Deze stellingnames van Paauw worden door de supportersclub beschouwd als een bijdrage aan de negatieve beeldvorming en discriminatie van supporters.

De reacties op de voorgenomen aanstelling van Frank Paauw als voorzitter van de KNVB weerspiegelen een diepe kloof tussen een deel van de voetbalsupporters en de voetbalautoriteiten in Nederland. De zorgen gaan vooral over de vraag of Paauw, met zijn achtergrond en eerdere uitspraken, de juiste persoon is om de belangen van iedereen in het Nederlandse voetbal, inclusief de supporters, te vertegenwoordigen.

[foto via PRO SHOTS / Paul Meima]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %