FotoreportagesVoetbal in DuitslandVoetbal in West-Europa

Zal het Grotenburg Stadion ooit weer topvoetbal zien?

Als we het hebben over monumentale stadions in Duitsland mag Krefeld niet op de lijst ontbreken. Daar staat het Grotenburg Stadion, thuisbasis van KFC Uerdingen 05. Ooit het toneel voor eersteklasse voetbal in Duitsland, nu eerder een regionale plek.

Een trage start

Tussen 1905 en 1927 moest de ploeg het even elders zoeken. Het Grotenburg Stadion werd pas in 1927 in gebruik genomen en moest de ambitie van de club enorm wat luister bij zetten. Opgericht als FC Uerdingen 05 nam de ploeg een start in de regionale reeksen. Pas na WOII begon de ploeg gestaag omhoog te klimmen. Daar kwamen wel wat wijzigingen aan te pas eerst.

Tijdens WOII speelde de ploeg samen met VfB 1910 Uerdingen onder de naam KSG Uerdingen. En die samenwerking beviel hen zodanig dat ze na de oorlog een fusie aangingen om SpVgg Uerdingen 05 te worden. Echter kwam er in 1948 alweer een scheiding wanneer beide clubs weer hun eigen weg gingen. SpVgg veranderde haar naam in 1950 weer officieel in FC Uerdingen 05.

Successen

Maar kort daarop (in 1953) zou opnieuw een fusie volgen. Ditmaal met Werkssportgruppen Bayer AG Uerdingen, de voetbaltak van bedrijf Bayer. FC Bayer 05 Uerdingen was geboren en de weg naar de top kon beginnen. Want in hetzelfde decennium nog zou de ploeg zich opwerken tot in de derde klasse. Bij de creatie van de Bundesliga’s was dat ook de reeks waar ze in terecht kwamen.

In 1971 volgde een eerste promotie naar de tweede klasse en slechts vier jaar later stonden ze op het hoogste schavotje. Nog steeds was de honger niet gestild echter. Na even wat zoeken tussen die eerste en tweede klasse gingen Bayer 05 op zoek naar de echte successen. In 1983 stonden ze weer in de Bundesliga gevolgd door een bekerwinst in 1985 en een prachtige derde plek in 1986. Europees voetbal was het resultaat.

Het verval

Maar in de jaren 90 begon het verval. De club zou geregeld terugzakken naar de tweede klasse en in 1995 trok Bayer AG zich terug uit de club. De naam werd veranderd naar KFC Uerdingen 05 en donkere wolken begonnen zich samen te troepen. Financiële problemen zouden hen beginnen achtervolgen met als gevolg dat ze in 1999 werden teruggezet in de Regionalliga. Een zware domper.

Enkele degradaties (tot zelfs het zesde niveau), verscheidene promoties en 19 jaar later stond KFC Uerdingen 05 wel weer in de derde klasse. Gedurende de gehele periode zouden ze last blijven hebben van financiële perikelen en verschillende pogingen werden ondernomen die te bestrijden. Zo gebeurde het zelfs dat fan in hart en nieren Pete Doherty in 2009 een wedstrijd voor het team speelde om geld in te zamelen.

In 2021 echter werd het duidelijk dat het tij onomkeerbaar was geworden. Eigenaars en investeerders trokken zich terug en Covid-19 gooide nog extra roet in het eten. In juni moest het zelfs alle spelers een vrije transfer gunnen. Intussen is de ploeg aan een frisse start begonnen in de Regionalliga – het vierde niveau. We hopen in de eerste plaats dat de ploeg nooit verdwijnt, maar tegelijk duimen we ook voor een snelle terugkeer in de hogere divisies.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %