Nederlandse clubs in Europa

Young Boys – Feyenoord: Kansloos in de berenkuil van Bern

Young Boys – Feyenoord: “Die rubberen kogels vielen nog wel mee, de wedstrijd is pas vervelend om naar te kijken.” De politie van Bern stond op scherp met de komst van de duizenden supporters van Feyenoord. Het uitvak laaide in vuur en vlam. Velen met mij hadden een kaartje voor de thuisvakken geregeld. Aan de supporters lag het niet. Op het veld laat Feyenoord het echter afweten. Feyenoord was kansloos in de Berenkuil van Bern.

Foto’s komen van FR12.nl en Willem de Kam

De beren van Bern

Terwijl de meeste supporters naar de Bundesplatz in Bern wandelen, lopen wij de tegengestelde richting op. Om elf uur in de ochtend loopt het plein al aardig vol met Nederlanders. Zelf wil ik graag wat meer van de stad zien en ik begeef mij richting de Bärengraben (Berenkuil). Drie bruine beren wandelen in een speciaal afgezet gebied langs rivier de Aare. Rond het jaar 1200 doodde een graaf een beer om op die plek later een stad te stichten. Als wij de legende tenminste moeten geloven. Sinds die periode is de beer het symbool van de stad. Naast de berenkuil plof ik neer op het terras van het Altes Tramdepot. Om mij heen hoor ik alleen maar Nederlanders. Duizenden Feyenoorders hebben de stad overgenomen.

Wandeling naar het stadion

In het oude tramdepot is een brouwerij gevestigd. Alle biersoorten van de tap worden uitgeprobeerd. Vijf minuten klimmen verder drink ik nog een biertje bij de Rosengarten. Vanaf dit restaurant is het uitzicht over de stad Bern fenomenaal. De supporters van Feyenoord zijn te horen en de rook van het vuurwerk komt boven de huizen uit. Ook kan ik vanaf het terras de supporters over de Kornhausbrücke richting het stadion zien lopen. Zelf heb ik een kaartje voor het thuisvak en tegen het einde van de middag wandel ik op mijn gemak richting het Stade de Suisse, de thuishaven van BSC Young Boys. De rubberen kogels die de politie afvuurt en de vliegende stoelen op het voorplein (klik hier) van het stadion mis ik hierdoor gelukkig.

Feyenoord is overal

Ik wandel het vak naast het uitverkochte bezoekersvak op en ik wordt meteen herkend door de maker van de meeste foto’s in onderstaand fotoverslag. De voertaal is geen Frans of Duits, maar Nederlands. Vele medesupporters hebben een kaart weten te bemachtigen voor de thuisvakken. Dat is Feyenoord. Feyenoord is overal. Ondanks de restricties en grenscontroles (klik hier) hebben nog zeker duizenden supporters een plek weten te vinden in het stadion. Vlak na de aftrap staat het uitvak in vuur en vlam. De pyroshow is het hoogtepunt van de avond voor de Rotterdammers. Op het veld laten de spelers het afweten. Edgar Miguel Ié geeft een set-up die niet misstaat in het volleybal. De strafschop die daarop volgt treft meteen doel. Een beker bier, afkomstig van een boze Rotterdammer, komt terecht op het hoofd van een Zwitser voor mij. “Noch mehr bier, bitte!” klinkt het plagerig.

Ultras Young Boys

Aan de overzijde zingen de ultras van Young Boys hun kelen schor. Na de theepauze worden daar de fakkels afgestoken. De euforische stemming groeit bij de thuissupporters door de 2 – 0 voorsprong. De paar Zwitsers op onze rij mompelen wat mee uit angst voor de Feyenoorders in hun vak die beteuterd voor zich uitstaren of scheldend en tierend tegen hun stoeltje schoppen. Door het gelijke spel van FC Porto in Glasgow heeft Feyenoord nog steeds zicht op de volgende ronde. Vandaag was Feyenoord kansloos in de berenkuil van Bern.

Young Boys – Feyenoord

 

 

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %