Actueel

Willem II-NAC; De onzin van schijnveiligheid

Afgelopen zondagmiddag stond de Brabantse burenruzie tussen Willem II en NAC op het programma. Het was me een maandje wel in Brabant; De Stresspolitie had ‘zeer concrete signalen‘ uit ‘ingelichte bronnen‘ dat hordes met woeste hooligans Tilburg onveilig zouden maken, waarop de Tilburgse burgemeester flink in de stress schoot. De stressburgemeester was eerst van plan om geen NAC fans toe te laten, maar ontstress’te uiteindelijk toch een beetje. Diezelfde stressburgemeester sommeerde echter aan Willem II om een hoop extra hekken in en rondom het stadion neer te planten (tot stress van de veiligheidscoördinator van Willem II) en besloot eens eigenhandig om slechts 500 NAC fans toe te laten en een algeheel alcoholverbod op te leggen. Dat laatste leidde weer tot een hoop gestress onder de Willem II fans en de NAC fans (kom niet aan het bier van een Brabander), waardoor iedereen vol met stress (en agressie en kwade bedoelingen, als we de politie mogen geloven) in het stadion zat.

Allez, u snapt het toontje van deze berichtgeving wel; Het was weer een lekkere show vol schijnveiligheid en onzin in Tilburg, waarbij er bij Willem II fans en NAC fans zeer grote twijfels waren of al die schijnveiligheidsmaatregelen echt nodig waren. Dat idee had schrijver dezes ook en wat doe je dan? Juist, je gaat naar Tilburg en probeert eens te kijken of al die verscherpte onzinmaatregelen echt nut hebben… En de conclusie is zeer onthutsend te noemen…

Maar eerst even een sfeerimpressie

[slideshow id=11]

Voordat de wedstrijd begon, werd eerst het Rat Verleghstadion in Breda bezocht. De 500 NAC fans die naar Tilburg afreisden moesten onder strikte voorwaarden naar Tilburg afreizen: Met een verplichte buscombi, een 1-op-1-match op de tenaamstelling van het wedstrijdkaartje en het ID bewijs en een drooglegging in het Rat Verleghstadion voorafgaand aan het vertrek. Zelfs de vertrekplaatsen van de bussen waren streng beveiligd, doordat deze alleen via een route langs allerlei hekwerken bereikt kon worden. Gezelligheid ten troef in Breda.

Iets verderop in Tilburg was het ook gezellig. Rondom het stadion waren hekken neergezet, die de NAC fans en Willem II fans van elkaar moesten scheiden. Rondom het stadion was, volgens een dienstdoende agent, een veiligheidszone aangelegd, waar mensen alleen maar mochten komen, die een geldig toegangsbewijs hadden. “Onmogelijk om zonder ticket binnen te komen, zelfs een muis komt het stadion niet binnen“, was zelfs het exacte commentaar. Die proef nam schrijver dezes graag op de som en na 5 minuten was de veiligheidszone -zonder het tonen van mijn kaartje- betreden. Na even wat rondgelopen te hebben, de zwakke plekken in het veiligheidsapparaat bekeken te hebben en een koffie gedronken te hebben, werd het stadion betreden. Let wel; Zonder mijn aangekocht kaartje voor de wedstrijd Willem II-NAC enigszins te tonen! Even onwennig werd een van de vakken van het Koning Willem II stadion opgelopen, maar het was toch echt. Zonder enige vorm van kaartcontrole, of de vraag “meneer, wat doet u hier?“, was het Willem II stadion betreden. Mijn broek viel af van zoveel onvermogen, amateurisme en onveiligheid.

Voor de heren poltie, burgemeester en veiligheidscoördinatoren: Mochten jullie in de toekomst ‘betrouwbare informatie’ uit ‘welingelichte bronnen’ hebben, willen jullie dan zo vriendelijk zijn om deze informatie voortaan op waarde te schatten en mij -en vele andere fans- niet met deze onzin te belasten? Of als je een echte vent bent: Geheimzinnigheid hoort niet in een democratie en gooi je ‘betrouwbare informatie’ dan eens concreet open. Door je achter deze onzin te verschuilen, achter elke boom een vijand te zien, de budgetten over de ruggen van voetbalfans veilig te stellen en het streven naar schijnveiligheid, verpesten jullie namelijk een van de leukste derby’s in Nederland. Besteed je aandacht en geld liever aan de serieuzere problemen die Breda en Tilburg rijk zijn.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %