Op 11 april 1987 speelt Stoke City een uitwedstrijd tegen Derby County in de Engelse Second Division. De stad Derby is goed te bereizen voor fans uit Stoke-on-Trent. Op deze lentedag reizen dan ook veel supporters van Stoke City hun favoriete club achterna voor een wedstrijd tegen The Rams.

Veel supporters van Stoke zoeken de pubs in Derby op. Een vriendelijke sfeer hangt daar allerminst. De politie houdt een oogje in het zeil en ergert zich aan het gescheld in het gezang van fans van Stoke City. De politie besluit de supporters vriendelijk te verzoeken te stoppen met de hatelijke liedjes die tegen Derby County gezongen worden. Uit een jukebox in de pub klinkt op dat moment Delilah van Tom Jones. De supporters geven gehoor aan het verzoek van de politie en zingen Delilah mee alsof het een van hun clubliederen is. Vanaf dat moment adopteren ‘The Potters’ de meezinger Delilah als een van hun clubliederen.

Dit verhaal is een van de theorieën – overigens ook de populairste theorie – waarom Delilah en Stoke City aan elkaar zijn verbonden. Er zijn ook oudere fans die beweren dat in de jaren zeventig tijdens een concert in Stoke-on-Trent het lied Delilah werd gecoverd door een rockband en zodoende populair werd bij een deel van de supporters. Feit is wel dat het lied pas eind jaren tachtig veelvuldig werd gezongen rondom wedstrijden van The Potters, een combinatie van deze theorieën is dan ook niet uit te sluiten.

Delilah was in 1968 een grote hit van ‘sex bomb’ Tom Jones, geschreven door Barry Mason en Les Reed. Het lied beschrijft het verhaal over Delilah, in het lied een vrouw die vreemdgaat. Uit pure wanhoop neemt de man wraak op haar door haar met een mes (vermoedelijk) om het leven te brengen: “Ik voelde het mes in mijn hand en ze lachte niet meer.” De man betuigt aan het eind van het lied spijt.

De tekst die de fans van Stoke City zingen is exact dezelfde als de hit van Tom Jones, een link met voetbal bestaat dan ook niet – voetbal- en/of mannenhumor: al willen vele mannelijke fans we eens de grap maken in de tekst ‘knife’ te verruilen voor ‘dick’. Het ‘Why, why, why, Delilah?’ uit duizenden kelen klinkt er niet minder meeslepend en hartstochtelijk door. Het past uitstekend bij het toch al raadselachtige, maar prachtige een-tweetje tussen Tom Jones’ Delilah en Stoke City.

Voor de finale van de FA Cup in 2011

Fans Stoke City, thuiswedstrijd

Tom Jones – Delilah

http://www.youtube.com/watch?v=CQIK3Te9Coo

Klik hier voor de hele songtekst.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.