Voetbal in Portugal

White Angels van Vitória SC laten zich niet tegenhouden door bizarre

De voetbalcultuur in Portugal is vaak nogal gericht op de grote drie. Door het hele land zijn supporters van Benfica, Sporting en Porto te vinden. Support your local is geen heel bekend fenomeen in het Zuid-Europese land. Een uitzondering hierop is Vitória SC. De inwoners van Guimarães zijn supertrots op hun stad en hun club. Met de White Angels hebben ze dan ook de grootste ultragroep buiten de top drie. Een bezoekje aan deze club stond dus al lang op het lijstje…

Om te beginnen hier een dringende tip aan iedereen die voetbalwedstrijden op het hoogste Portugese niveau wil bezoeken: laat de camera thuis! Als ik het Estádio D. Afonso Henriques probeer te betreden wordt mij dit door een steward duidelijk gemaakt. Ik kan de camera, volgens hem, afgeven bij porta twee. Aldaar word ik doorgestuurd naar porta vier. Van nummer vier mogen we door naar nummer negen, waar ik vervolgens word doorverwezen naar de store. Daar achter de balie sturen ze me naar porta zestien, die mij weer terug naar nummer vier stuurt. Hier staat inmiddels een andere steward, die na vijf minuten rond bellen vertelt dat het vanwege covid verboden is iets aan te nemen. Heel simpel gezegd: ik heb pech en ga het stadion niet inkomen. Als laatste poging spreek ik dan maar de man bij de persingang aan. Hij kan nauwelijks Engels maar neemt de tas meteen gretig aan. Nu maar hopen dat ik die nog terug zie. Er zijn al twintig minuten verstreken als ik eindelijk het stadion kan betreden. Die les is dus wel geleerd.

Bizarre maatregelen

De wedstrijd van vandaag is er eentje tussen Vitória SC en Boavista. Omdat beide clubs vaak strijden om dezelfde plaatsen en geografisch niet ver van elkaar afliggen hebben ze een gezonde dosis hekel aan elkaar. De sfeer is daarom ook redelijk hatelijk. De sfeer wordt voor de thuisploeg gemaakt door de White Angels, die achter de korte zijde zitten. In de hoek vlakbij het uitvak staan de compleet in het zwart geklede Insane Guys. Het uitvak zelf bestaat uit meer dan honderd supporters. De Panteras Negras, ultras van Boavista, zijn vandaag zonder politiebescherming naar het stadion gelopen. Om dat in Guimarães te doen zijn er flinke ballen nodig…

De White Angels zijn vandaag nauwelijks herkenbaar aanwezig. Dat komt door de bizarre maatregelen. De Portugese overheid wil dat alle Portugese ultras verplicht een Fan ID-kaart nemen, waarbij de politie dus altijd zicht heeft op de supporters die aanwezig zijn op de fanatieke tribune. De White Angels zijn één van de supportersgroepen die pertinent weigeren om mee te doen aan deze ID-kaart. Daarom is het hun nu verboden om het groepsdoek, zwaaivlaggen, trommel en megafoon het vak op te brengen. Hun “groepsdoek” bestaat daarom uit twee kleine meegesmokkelde letters: ‘W’ en ‘A’. Hoewel georganiseerde support op deze manier bijna onmogelijk wordt gemaakt, houden de White Angels de moed erin en blijven ze de hele wedstrijd geluid maken. De eerste helft eindigt verder redelijk tam. De 0-0 stand zorgt voor weinig enthousiasme bij de supporters.

Welkom terug capo

In de tweede helft ontploft de wedstrijd en krijg ik een glimp van het vaak geroemde fanatisme van de Vitória SC supporters. Vandaag is dan ook een speciale dag voor de White Angels. Het is de terugkeer van hun capo Luís Barroso. In november 2019 wordt de leider door de lokale politie opgepakt na een vechtpartij met supporters van het Belgische Standard Luik. Luís is opvallend genoeg de enige supporter die die dag gearresteerd werd. Hij heeft altijd aan zijn onschuld vastgehouden, maar krijgt alsnog een voorlopig stadionverbod opgelegd. Enkele dagen voor kerst wordt hij eindelijk vrijgesproken en de wedstrijd tegen Boavista is zijn terugkeer op de tribune. Om dit te vieren verschijnen er enkele kleine doekjes om te beschermen voor de camera, waarna een stuk of vier fakkels worden afgestoken. Welkom terug capo!

Na deze mooie actie slaat de sfeer op de tribune om. De scheidsrechter geeft enkele beslissingen achter elkaar in het voordeel van de bezoekers van Boavista. Ik ken geen enkel land waar scheidsrechterbeslissingen tot zoveel woede leidt als in Portugal. Vanavond is niet anders. Iedere fluit van de scheidsrechter zorgt voor opspringende, woedende supporters. De man in zwart kan rekenen op een constante stroom aan beledigingen over hem en zijn moeder.

Klodders spuug

Hierna keert de woede van het publiek zich tegen de bezoekers van Boavista, die zij als te uitdagend beschouwen. De Insane Guys in de hoek bewegen massaal richting het uitvak en zijn duidelijk uit op een gevecht. Een lijn aan politie voorkomt deze confrontatie. Vervolgens keert het hele publiek zich tegen de gasten van Boavista. “Boavista Merde” klinkt het uit duizenden kelen. Op de lange zijde, waar ik zit, proberen supporters constant om ruzie te zoeken met de wisselspelers en trainer van Boavista.

Als dan ook nog eens de 1-0 valt is het feest helemaal compleet. Overal stormen supporters richting de korte zijde waar de gasten zich bevinden. De middelvingers vliegen rijkelijk door de lucht. De passie en haat van de thuissupporters is vanavond voelbaar. Hoe moet dat wel niet zijn tijdens de derby tegen Sporting Braga? Toch is het laatste woord uiteindelijk voor de bezoekers. Zij maken in de 85e minuut de gelijkmaker. Dit voelt voor hen als een overwinning en de supporters van Boavista gaan massaal de hekken in.

Na de wedstrijd druipen de spelers langzaam af. Eén van de Boavista-spelers geeft zijn shirt aan een klein meisje uit het thuispubliek. Dit had hij beter niet kunnen doen. Zodra hij richting de tribune komt, stormen meerdere supporters naar de balustrade om hem uit te schelden en te bekogelen. Ik zie letterlijk de klodders spuug neerdalen op de speler. Vervolgens richt de woede zich op de vader van het meisje, die in rap tempo moet zorgen dat hij wegkomt. Een uitsupporter op de thuistribune wordt niet gewaardeerd. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een passievolle wedstrijd. De supporters van Vitória SC zijn zeker een verhaal apart, zoveel is me nu wel duidelijk.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %