Actueel

West Ham United noemt tribune naar clublegende Billy Bonds

‘Six foot two, eyes of blue, Billy Bonds is after you.’ Deze terrace chant rolde in de jaren ’70 en ’80 wekelijks van de tribunes in Upton Park. Billy Bonds was een echte clubman. Het type niet zeuren, mouwen opstropen en er volop inkleunen. De no-nonsense verdediger speelde 799 wedstrijden voor The Hammers, een clubrecord dat nooit meer verbeterd gaat worden. Als aanvoerder won Bonds de FA Cup in 1975 en 1980.

Als manager had Bonds minder succes bij West Ham. Hij nam ontslag in 1994 en werd vervangen door zijn assistent Harry Redknapp. Wat mij uit die periode nog steeds bijstaat is de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest op Villa Park. West Ham speelde bijna de hele wedstrijd met 10 man en stond al snel met 4-0 achter. De gehele tweede helft scandeerden de fans ‘Billy Bonds Claret & Blue Army’. Fantastische support voor de manager en het team.

Foto via Pro Shots

Eerbetoon

Afgelopen zaterdag, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Newcastle United, keerde Bonds terug bij West Ham United. De club had aangekondigd de naam van de oost-tribune, die plaats biedt aan 20,000 supporters, te veranderen in de Billy Bonds Stand. Een emotionele Bonds verrichte zelf de opening en het was even of ‘Billy Bonds Claret & Blue Army’ rolde weer als vanouds van de tribunes. Bonds was niet de enige die een traantje wegpinkte zaterdagmiddag. Toen ik tijdens de wedstrijd rond om me heen keek zag ik overal op de tribune mannen van een bepaalde leeftijd met waterige ogen met weemoed terugdenken aan tijden die nooit meer terugkomen.

https://twitter.com/WestHamUtd/status/1101950306018095106

En zo is er naast een muurschildering in Upton Park nu een tweede blijvende herinnering aan Mister West Ham. Bonds is de derde ‘Hammer’ waar een tribune naar genoemd is. Twee andere clublegendes, Bobby Moore en Trevor Brooking, gingen hem voor.

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %