Voetbalboeken

Wenen van Geluk

recensie wenen van gelukDe zomer breekt aan. Het clubvoetbal staat op een wat lager pitje. De vakantie naar de zon staat voor velen voor de deur en dat betekent: met een boek aan het zwembad/strand hangen. Speciaal voor jullie zullen er de komende dagen de nodige boekrecensies geplaatst worden. 

Een jaar geleden hadden we gezegd: Ajax en de Champions League. Wie er tegenwoordig naar kijkt ziet elk jaar een vrij kansloze missie.‘ Afgelopen seizoen waren de Amsterdammers absurd dichtbij. 20 jaar geleden pakten ze daadwerkelijk de cup met de grote oren. In Wenen werd door een puntertje van Patrick Kluivert het grote AC Milan verslagen. Een hoogtepunt in de vaderlandse voetbalgeschiedenis.

Ik was zeven toen Ajax de beker pakte en veel weet ik er niet meer van. Mijn eerste herinnering omtrent Ajax is de wedstrijd om de wereldbeker voor clubteams, tegen Grêmio. Een vol schoolplein ging in protest tegen de meesters en juffen omdat zij Ajax wilden zien, dat speelde tijdens schooltijd. In mijn beleving een enorme revolte, maar ongetwijfeld stokte het bij een handvol vroege pubers die stampvoetend over het schoolplein liepen. Overigens werkte het wel, wij mochten als kinderen de finale kijken. Tot aan de penalty’s… Pas thuis hoorde ik dat Danny Blind Ajax naar de wereldtitel had geschoten.

Mijn liefde voor Ajax was daarna ook direct bekoeld en ik vond mijn grote (voetbal)liefde bij het nabij gelegen Cambuur. Winnaar van twee titels in de Eerste Divisie. De prijzenkast van Ajax zullen de Leeuwarders nooit evenaren. Wat Ajax heeft betekend voor het vaderlandse voetbal is uniek.

Omdat de prestatie zo uniek was en omdat het nu precies twintig jaar geleden is besloot een grote groep auteurs de handen ineen te slaan. Het resultaat is het boek ‘Wenen van Geluk.’ Een prachtig boek dat zelfs voor deze zure Cambuurfan een genot was om te lezen. De verhalen zijn een stuk vermakelijker en gevarieerder dan het huidige spel van Ajax.

Zo beschrijft Annemarie Postma beeldend hoe zij als negenjarig meisje de winst beleefde, terwijl Menno Pot beschrijft over hoe niet aan kaarten kon komen en als alternatief naar Feyenoord-Ajax ging enkele dagen voor de finale. Verderop in het boek beschrijft Marcel Stephan zeer kleurrijk over de busreis naar Wenen en wijdt Rodney Rijsdijk uit over cupkoorts tijdens zijn eindexamentijd. In het boek is zelfs plaats voor het Rotterdamse perspectief van Erik van Wijk.

In het boek staan nog meer, veel meer, kleurrijke en prachtige verhalen die het verdienen om gelezen te worden. Stuk voor stuk geschreven met bezieling. Wenen van Geluk is een prachtig boek, dat ook in de boekenkast zou moeten staan van elke niet-Ajacied. De dames en heren beschrijven namelijk waar voetbal over gaat. Kameraadschap, passie, liefde voor de club en euforie. Wenen van Geluk is een boek vol met unieke verhalen behorende bij een unieke prestatie.

Koop bij bol.com

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %