Actueel

Weg naar de finale #4: De mooiste wedstrijd van Excelsior Maassluis

Het is de ultieme bekerdroom van elke amateurclub. Loten tegen Ajax, PSV of Feyenoord. Alle aandacht voor 1 avond op jouw cluppie gericht. Het sportpark vol met thuissupporters en een goed gevulde afvaardiging van een grote club. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Te Werve, VV Gemert en Excelsior Maassluis. De eerste twee ploegen moesten helaas uitwijken naar de accommodaties van respectievelijk Noordwijk en Helmond Sport. Dan verdwijnt alle charme natuurlijk gelijk van zo’n affiche. Hierdoor bleef Excelsior Maassluis tegen PSV over als dé bekerkraker van deze ronde.

Het hoogtepunt van 100 jaar

Dat Excelsior Maassluis 100 jaar bestaat zal de vaste lezer van In De Hekken natuurlijk niet zijn ontgaan. Een club met zo’n rijke geschiedenis verdient natuurlijk een schitterende loting. In aanloop naar de kraker tegen PSV werd overal al gerept over de grootste wedstrijd in de 100-jarige geschiedenis. Kassaverkoop op de wedstrijddag bleek een utopie, ver voor de wedstrijddag was de wedstrijd al uitverkocht. Extra noodtribunes werden rondom het veld geplaatst om de capaciteit tot de max uit te rekken. Uiteindelijk kwam het verwachte toeschouwersaantal uit op 3.200. De wedstrijd leefde dus zonder twijfel in Maassluis. En door de Europese verplichtingen was PSV natuurlijk van plan om met een B-team te starten. Het was dus allesbehalve uitgesloten dat Excelsior Maassluis het PSV wel eens heel erg lastig zou kunnen maken.

Bij zo’n wedstrijd is het zeker geen straf om ruim van te voren aanwezig te zijn. Een uur voor de wedstrijd was het sportpark namelijk al redelijk vol en de feesttent naast de hoofdtribune stond al aardig los te gaan. De Hollandse klassiekers schalden uit de speakers. Ik moest de zon in mijn hart laten, dat was duidelijk. Dat kwam goed uit want Maassluis had het getroffen met een heerlijke nazomers weertje. Ik maakte, zoals altijd, een rondje rondom het sportpark. Overal stonden al mensen en de sfeer was om te genieten. De wedstrijd moest nog beginnen, maar voor de supporters hier kon de avond volgens mij allang niet meer kapot. Waarschijnlijk is het de hele week lang hét gesprek van de dag geweest aan de waterkoelers en koffieautomaten in heel Maassluis. Direct uit werk allemaal naar de club toe, biertjes drinken en genieten van misschien wel de mooiste avond in de clubgeschiedenis. Het is een feest waar iedere amateursupporter van droomt!

Maatje te groot

Vanaf de loting is er natuurlijk ook door de spelers uitgekeken naar het moment dat zij het eindelijk mochten opnemen tegen PSV. Op woensdagavond om 18:30 uur was het dan eindelijk zo ver. Vlak voordat de spelers van Excelsior Maassluis en PSV het veld betraden kwamen de thuissupporters met een paar mooie slingers en confetti door de lucht. Helaas wel niet iets te vroeg, daar kan nog op geoefend worden. De leukste sfeeractie kwam verrassend genoeg niet op naam van PSV, die hadden het vuurwerk volgen mij in Eindhoven laten liggen, maar op naam van de kinderen van Maassluis achter het doel. Met tientallen rollen wc-papier bombardeerden ze het doel van doelman Eloy Room, wat een heel mooi gezicht opleverde. Aan de kant van PSV was het ook een kind dat voor het hoogtepunt op supportersgebied zorgde. Als waar kindercapo zong 1 jongetje de liederen voor, waarna de hele Eindhovense groep het vervolgens overnam. Schitterend om te zien.

Wat minder schitterend was, was het wedstrijdverloop. Zelfs de B-ploeg van de landskampioen bleek een maatje te groot voor de Tweede Divisionist. Na een kwartier wist Gakpo een counter simpel af te ronden en mocht hij de goal vieren met de eigen supporters. Toen in de 44e minuut de 0-2 werd gemaakt wist de thuisploeg dat het voor een Mission Impossible stond. Alleen dan zonder Tom Cruise die de boel komt redden. Het leek de supporters in de rust weinig te deren, de liedjes klonken nog even lekker en het bier smaakte nog net zo goed. In de tweede helft bleek een sprookje inderdaad onmogelijk en uiteindelijk eindigde het in een overtuigende 0-4. De omroeper zag de bui al hangen en vroeg de supporters netjes om na het eindsignaal alsjeblieft NIET het veld te betreden. De vele kinderen hadden hier echter compleet schijt aan en renden, zoals het hoort, direct het veld op om een paar selfies te maken met de beroemde spelers van PSV. De charme van het bekervoetbal!

De spelers van PSV vierden nog een feestje met de meegereisde supporters, maar het echte feestje werd natuurlijk gevierd door de supporters en spelers van Excelsior Maassluis. De uitslag was van ondergeschikt belang. Als ik zo een blik wierp op de feesttent was het voor de supporters al een legendarische avond, eentje die waarschijnlijk nog wel enkele uren zou doorgaan. Een 0-4 nederlaag deed daar helemaal niks aan af. Of zoals het nummer van John de Bever dat door de feesttent klonk het zei: “Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht”.

BEELDEN:

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %