Interviews

We spraken met: Fortuna SC

Iedereen die bij de wederopstanding van Fortuna Sittard tegen FC Oss in het stadion zat is voor ons een ware held. Op de foto zie je naast trots ook de spanning bij de spelers en het publiek. Niks klapvee of commerciële verdienmodellen. Puur en eerlijk sentiment. Heerlijk.”

Fortuna Supporters Collectief is sinds 2013 de officiële supportersvereniging van Fortuna Sittard. De vereniging werd opgericht doordat Fortuna in financiële problemen zat en dringend geld nodig had. Nadat Fortuna met Roda JC wilde samenwerken qua jeugdopleiding, was de maat voor vele supporters vol.

Naast de gebruikelijke activiteiten van een supportersvereniging is Fortuna SC in het bezit van een gouden aandeel. Hiermee hebben zij een groot zeggenschap in belangrijke beslissingen rondom de cultuur en identiteit van de club uit Sittard. We spraken met de mannen van Fortuna SC over de moeilijke periodes, wederopstanding en heerlijke awaydays.

Stel jullie zelf even voor:

Wij zijn Fortuna SC. Oftewel, Fortuna Supporters Collectief en wij zijn de officiële supportersvereniging van Fortuna Sittard.

Hoelang bestaan jullie al?

Fortuna Sittard kent een kleurrijke historie op het gebied van supportersgroeperingen. Van de officiële supportersvereniging tot Tifo–groeperingen, van Radio Fortuna tot Fortuna-Online, van Help Fortuna tot de harde kern CFS. En van Trots Op Fortuna (TOF) tot Fortunahome.com. Deze diversiteit zorgde niet alleen voor een typisch Sittards familiegevoel, maar ook voor een zekere beperktheid. In het begin van 2012 komt – door stimulering van John van Bommel (de vader van inderdaad) – voor het eerst na de succesvolle TOF periode een grote en diverse vertegenwoordiging van allerlei supportersgroeperingen bij elkaar. De noodzaak daartoe was echter minder plezierig, Fortuna Sittard had dringend behoefte aan (veel) liquide middelen en zag zich genoodzaakt dit aan de eigen achterban te vragen.

Sinds die periode zijn de supportersgroeperingen – in wisselende samenstellingen – meer en intensiever met elkaar gaan samenwerken. Toen eind 2012 door Fortuna Sittard een “mini-fusie” als optie werd gezien (Regionale Jeugd-Opleiding met Roda JC) was de maat voor vele fanatieke fans vol. Het werd tijd dat de hondstrouwe supporters definitief zeggenschap gingen krijgen in het reilen en zeilen binnen Fortuna Sittard. Men besloot samen met Fortuna Sittard “het huis” te gaan repareren. Hiervoor werd een geheel nieuwe vereniging opgericht die het geel-groen aandeel, en daarmee ook het vetorecht op de Fortuna Sittard cultuur en het bestaansrecht kon gaan beheren. In het eerste kwartaal van 2013 was de geboorte van het Fortuna Supporters Collectief een feit.

[Foto via FortunaSC]Door de bundeling van krachten, competenties en middelen kan de supportersgroepering heel, heel veel bieden. Zoals busreizen, fan activiteiten, eigen supportershome, live radio uitzendingen en natuurlijk sfeeractiviteiten. Onlangs hebben we een 80 meter lange graffiti van Fernando Ricksen op de tribune achter de goal gemaakt. Daarnaast beheren we een preferent aandeel (ter waarde van 5% van de totale aandelen) van Fortuna Sittard, wat ons vetorecht geeft op de clubcultuur. Doordat het collectief ook innig blijft samenwerken met Fortuna Sittard en andere supportersgroepen is een vruchtbaar fundament gelegd voor een nieuwe bloeiperiode van de supporters van Fortuna Sittard!

Waarom zijn jullie met de site begonnen?

De oorsprong van de website is gelegd in 1999. De broers Lucassen richten toen Fortunahome.com op in een tijdperk dat er geen digitale camera’s waren. En je met wat basic HTML kennis een website kon en moest onderhouden. Echt Old skool. We waren in die tijd behoorlijk vernieuwend. Wij waren bijvoorbeeld de eerste Fortuna Sittard pagina met dagelijks 3 à 4 updates en met foto’s (die we lieten ontwikkelen bij het Kruidvat binnen 24 uur en dan weer scannen) van de wedstrijd en haar fans.

[Foto via Pro Shots / Henk Korzelius]

Later zijn er veel meer fans aangesloten en werd Fortunahome.com een waar begrip in de Fortuna fan scene en -eerlijk is eerlijk- door de fusieperikelen vergaarden we ook enige nationale bekendheid. We waren een echte mannen website, dus bier, lol en avontuur. Uiteraard in een context van Fortuna Sittard, maar ons ging het met name om de fan beleving en in mindere mate boeide het ons wie er linksback moest spelen. Die geest sloeg erg aan en is nog steeds een onderdeel van de huidige Fortuna SC.

De online wereld is wel erg veranderd. Waar tien jaar geleden een website het dominante online communicatie middel was is dat immers wel ingehaald door Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast is de scene ook veranderd van consument naar producent. Op Facebook kan iedereen zijn eigen mini website beleving immers zetten. Prima verder, hoe meer er over Fortuna Sittard online staat hoe beter.

Hoe benaderen jullie de club? Kritisch? Puur voor het nieuws etc?

Met het huidige management van de club zijn wij zeer tevreden. Het sportieve resultaat van Fortuna Sittard is vrijwel en geheel op het conto te schrijven van onze nieuwe eigenaren waarvan Isitan Gun de meest bekende is. Deze mensen zijn niet alleen voetbaldieren met een juiste zakelijke insteek, het zijn ook echte fans. Ze snappen de wereld van respect verdienen en zitten dus ook niet pontificaal vanaf de eerste dag met hun gratis gekregen sjaaltje de echte fan op de hoofdtribune uit te hangen.

Eigenaar Isitan Gün in het uitvak tijdens de derby tegen MVV. Foto via Fortuna SC.

Isitan heeft zich eerst netjes voor gesteld aan alle groeperingen, is ook anoniem bij een aantal uitwedstrijden in het uitvak geweest en doet actief mee met Fanscene events. Na een dik half jaar liep hij trots met Fortuna (fan) kleding omdat hij er toen echt bij hoorde. Zo hoort dat.  De fans zijn ook echt super trots op hem. Hoezeer de KNVB en de media hem ook in “het buitenlandse investeerders hoekje” willen duwen, de fans zijn nog nooit zo blij en loyaal geweest naar hun eigenaren als nu. Prachtig!  Uiteraard wil dat niet zeggen dat we klakkeloos volgen. “Zonder wrijving geen glans”, maar we komen er altijd samen (beter) uit.

Doen jullie buiten de site om dingen voor de club?

Buiten de site doen we als platform vrijwel alle andere zaken waar fans bij zijn betrokken. Van merchandise support tot ondersteunen van open dagen en van het runnen van een eigen FanHome tot het deelnemen aan de Raad van Toezicht vergaderingen.  De Fortuna SC doet dit met ongeveer 25 fanatieke vrijwilligers waar we zeer trots op zijn. Fier zouden ze in België zeggen.

Jullie hebben ook een eigen radio genaamd Radio Fortuna. Hoe is dat tot stand gekomen?

Niet alle supporters kunnen bij een thuis- of uitwedstrijd aanwezig zijn. Wij hebben natuurlijk niet de luxe dat onze wedstrijd in zijn geheel live op FOX Sports te zien is. Om ervoor te zorgen dat de Fortunezen toch de wedstrijd kunnen volgen, zijn we in 2011 met Radio Fortuna gestart. Momenteel is de radio uitgegroeid tot een volwaardig pakket met live uitzendingen en interviews.

Verslaggevers Erik Hillen en Mervyn van Leeuwen tijdens de wedstrijd tegen FC Oss. Foto door In de Hekken.

In welk vak zitten jullie bij je club?

Wij zitten op de Ricksen tribune. Dat is de supporters tribune van Fortuna Sittard, gelegen achter de goal. Voor eerste divisie begrippen is dit een grote tribune, die daardoor ook zelden uitverkocht is. Toch is het een heerlijke tribune omdat jong en oud en van harde kern tot Tifo er in goede harmonie kan staan of zitten.  De sfeer is prima en we doen regelmatig een poging om de biertanks leeg te krijgen, wat ons recent ook lukte op een maandagavond tegen MVV Maastricht. (overwinning hé)

Mooiste moment met de club?

Dat zijn er te veel om op te noemen. Europees voetbal met een uitverkocht huis tegen Everton thuis. De promotie met de eigen kweek jongens als van Bommel, Hofland en Ricksen in de jaren negentig. De winst in halve bekerfinale uit tegen PSV, de 1-3 overwinning in Kerkrade en natuurlijk dit hele seizoen. Een onwerkelijk seizoen dat wellicht het beste seizoen in de historie van Fortuna Sittard kan gaan worden. Ongelooflijk.

[Foto via Pro Shots]

Jullie zijn in het bezit van een gouden aandeel. Hiermee hebben jullie een groot zeggenschap in belangrijke beslissingen rondom de cultuur en identiteit van Fortuna. Hoe is dit tot stand gekomen?

Het eerste idee is ontstaan in de periode van TOF (de strijd tegen FC Limburg). De rechten hierop hebben we vervolgens afgedwongen bij het voorkomen van het faillissement van Fortuna Sittard in 2012. De feitelijke juridische verankering hebben we met de huidige eigenaar geregeld. Het was zijn dringende wens dat de fans mede eigenaar van de club zou worden en zo geschiedde. Met een waterdicht juridische constructie kunnen we wel stellen dat de club cultuur verzekerd is! 

Wat vinden jullie de tofste awayday?

Daar zullen de mening vast verdeeld over zijn. Normaliter leeft de uitwedstrijd bij MVV natuurlijk het meeste, maar er gaat ook niks boven een ouderwetse vrij vervoer regeling of zo’n “klote-ver-weg wedstrijd” in Friesland of Drenthe. Ook awaydays naar Telstar, Volendam en Almere zijn erg tof. Die hebben vaak vrij vervoer, waardoor je dus heerlijk voor en na de wedstrijd kunt genieten van wat een stad allemaal te bieden heeft.

Een foto van jullie supporters die iedereen moet hebben gezien met korte toelichting:

[Foto via Fortuna SC]

We hebben fantastisch mooie foto’s waar onze fans helemaal uit hun dak gaan. Maar de “Red Fortuna” foto van begin 2016 is by far de mooiste. Fortuna Sittard heeft 9 levens. Ons 9e leven hebben we weten te behouden door een supportersactie rondom de thuiswedstrijd tegen FC Oss. De club had binnen een week een dikke 1 miljoen euro nodig om schulden af te kunnen kopen en iedereen met een beetje geld in Limburg hield de hand op knip. Het bedrijfsleven en de overheid geloofde er niet meer in en liet de club failliet gaan. De supporters en de BVO gingen – met de moed der wanhoop – alles uit de kast halen om zelf maar geld op te halen.

We haalden in no time niet alleen een dikke 100.000 euro op. We kregen ook heel veel positieve reacties en donaties van andere ploegen uit binnen,- en buitenland. Belangrijker nog… het bleek achteraf net genoeg te zijn om het bestaansrecht van Fortuna Sittard aan te tonen en de grote boys waren daarna bereid Fortuna Sittard weer geld te lenen. Daardoor kochten we tijd en konden we worden overgenomen door de huidige eigenaren. Iedereen die op deze bewuste dag in het stadion zat is voor ons een ware held.  Op de foto zie je naast trots ook de spanning bij de spelers en het publiek. Niks klapvee of commerciële verdienmodellen. Puur en eerlijk sentiment. Heerlijk.

Wat willen jullie verder nog kwijt?

We zijn super trots op onze club en op dit seizoen. Dat neemt uiteraard niet weg dat we ook kunnen genieten van de fanscene van andere BVO’s. De Graafschap, Eagles, MVV of Cambuur zijn echt wel mooie bastions van fanscene. Daarnaast is de puurheid van de fanscene van kleinere clubs in de Jupiler League ook heerlijk. We willen al die fans een groot compliment maken. Support your locals!!

Waarop kunnen de lezers jullie volgen?

Op onze website, maar natuurlijk ook op social media via Twitter, Facebook en Instagram.

Welke fansite wordt hierna aan het woord gesteld?

Supportersvereniging MVV Het is dan wel onze grootse concurrent in de Jupiler League, maar wij hebben veel respect voor de fanscene in Maastricht. Zij steunen hun lokale club in dik en dun, ze zijn origineel, kleurrijk, alternatief  en onze gezamenlijke visie over de andere club in het Zuiden creëert een band.

Dit is een verhaal in de serie We spraken met. Klik hier voor alle verhalen van deze serie.

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %