Uncategorized

Wat zijn de mooiste gesloten voetbalstadions van Engeland?

Tottenham Hotspur is misschien aan het volgende hoofdstuk in hun geschiedenis begonnen door te verhuizen naar een nieuw huis met een capaciteit van 62.000 mensen, maar alsnog zijn veel supporters nostalgisch over de arme oude White Hart Lane. Steeds meer clubs kiezen ervoor om een nieuw stadion te bouwen. In ons land is Cambuur Leeuwarden bijvoorbeeld al jaren bezig met bouwplannen. Dit zou betekenen dat het huidige stadion van de Eredivisieclub leeg komt te staan, wat al bij veel Engelse stadions gebeurd is. Vaak gebeuren er ook vele andere dingen met de club in tijden van verandering, wat invloed heeft op de meeste voetbalwedstrijd voorspellingen. In dit artikel kun je daar een paar voorbeelden van vinden.

Eastville van Bristol Rovers

Eastville was veel meer dan een voetbalstadion: het was niet alleen een thuis voor Bristol Rovers voor meer dan een eeuw, maar ook voor speedway, hondenraces en, voor een korte periode in de jaren tachtig, American football. Eastville’s nabijheid van een gashouder, geopend in 1897, gaf Rovers hun bijnaam ‘The Gas’. De grond was voorzien van bloemperken achter de twee doelen, terwijl het Tote End-terras was gebouwd om de bocht van de racebaan te volgen, wat betekende dat er geen opening was tussen de tribune achter het doel en de twee die langs de zijlijnen liepen.

Upton Park van West Ham United

De verhuizing van West Ham naar het London Stadium is lang niet zo soepel verlopen als de eigenaren van de club hadden gewild. Een deel daarvan is te wijten aan de ongerijmde locatie en het ontwerp van een terrein dat oorspronkelijk werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 2012, maar veel van het ongeluk van de fans komt voort uit wat er is achtergelaten. Upton Park was een van de meest gevierde stadions in het land vóór de sloop in 2016. Helaas is er inmiddels niets meer van over.

Old Showground van Scunthorpe

Talloze Engelse clubs verhuisden in de jaren negentig en 2000 naar nieuwe stadions, maar Scunthorpe was de eerste in de moderne tijd toen ze de Old Showground in 1988 verruilden voor Glanford Park. De Old Showground werd gebouwd in 1867, maar het meest opvallende kenmerk kwam pas in 1958: de eerste vrijdragende tribune van het land, die toeschouwers een onbelemmerd zicht op het veld bood. Hierdoor zal dit stadion altijd in de geschiedenisboeken blijven staan, net zoals bij veel wedstrijden die in de Old Showground gespeeld zijn ook het geval is.

Ayresome Park van Middlesbrough

Ayresome Park was Teesside in het groot geschreven, een levendig symbool van een stad die zichzelf ooit Ironopolis noemde. Elementen van de grond, inclusief de North Stand, duurden helemaal van de grote opening in 1903 tot de laatste wedstrijd in 1995, toen Middlesbrough promoveerde terug naar de Premier League. De clubpoorten die in 1986 berucht werden afgesloten door deurwaarders, waardoor Boro gedwongen werd een thuiswedstrijd te spelen in Hartlepool, zijn nu opnieuw opgericht in het nieuwe Riverside Stadium. Ayresome Park had een kort hiernamaals als Boro’s oefenterrein, maar is nu een woonwijk.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %