Ingezonden

Wat zijn de beste derby’s van Italië?

Italië heeft een passie voor voetbal en heeft in de loop der jaren een aantal ongelooflijke voetballers voortgebracht. Wanneer de Italiaanse voetbalderby’s langskomen, in de Serie A of in de lagere divisies, is dat een intense gebeurtenis. Derbywedstrijden zijn verhitte aangelegenheden, zowel op het veld als op de tribunes, en het is zeker niet ongewoon om spanningen te zien oplopen, vooral wanneer trofeeën op het spel staan. In dit artikel vind je vier van de beste derby’s in het Italiaanse voetbal. Vergelijk ze niet met elkaar zoals je met energieleveranciers doet, de onderstaande wedstrijden zijn namelijk stuk voor stuk fantastisch. 

Derby Della Madonnina

De Milanese derby is misschien wel de meest bekende inzending op onze lijst van Italiaanse derby’s. Zowel AC als Inter hebben een enorme schare fans die een elektrische sfeer creëren bij derby-wedstrijden zoals nergens anders in Europa. Deze derby is in bijna elke denkbare fase gespeeld, van de Serie A tot de Coppa Italia en zelfs de Champions League. Er zijn door de jaren heen dan ook tal van memorabele momenten geweest, waaronder de overwinning van AC Milan in de halve finale van de Champions League in 2004 of hun 6-0 overwinning in 2001 tegen hun stadsrivaal.

Derby Della Mole

Juventus is comfortabel de grotere partij in de Turijnse derby, ondanks hun degradatie na het Calciopoli-schandaal, maar dat weerhoudt Torino er niet van om de strijd aan te gaan met hun grotere broer. Inderdaad, de kloof tussen de twee teams is wat de rivaliteit doet bloeien, waarbij Juventus de hogere klassen vertegenwoordigt, terwijl Torino wordt geassocieerd met de lagere klassen van de samenleving. Het is begrijpelijk dat Torino altijd wanhopig is om zichzelf te bewijzen in dit gelijkspel en nooit succesvoller was dan in de jaren zeventig, toen ze zes opeenvolgende Turijnse derby’s wonnen van Juventus.

Derby Della Capitale

De Rome-derby tussen Lazio en Roma is een grootse aangelegenheid en zeker een die past bij het spektakel van een stad zo groots als de Italiaanse hoofdstad. Beide partijen brengen legio fans naar het Stadio Olimpico in een van de meest kleurrijke achtergronden in het voetbal. Het is inderdaad een van de grootste Europese derby’s. De meeste van deze Italiaanse voetbalderby’s zijn intense aangelegenheden op het veld, met veel opmerkelijke incidenten door de jaren heen. Niemand heeft echter meer genoten van deze wedstrijden dan Francesco Totti. De legende van Roma is nog altijd topscorer van de Derby Della Capitale.

Derby Della Lanterna

De stad Genua is de thuisbasis van de oudste van de Italiaanse voetbalderby’s – de strijd tussen Sampdoria en Genoa. Het eerste gelijkspel dateert uit 1902 toen Sampdoria bekend stond als Andrea Doria, maar de fusie met een andere lokale partij leidde tot de vorming van I Blucercichiati in 1946. Sindsdien heeft Sampdoria zeker het voordeel gehad ten opzichte van hun rivalen door de derby vaker te winnen. Alsnog zal deze voetbalrivaliteit altijd blijven, het heeft dan ook al lang gezorgd voor de nodige fascinerende veldslagen op de voetbalvelden in Genua.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %