FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Wat een doorzettingsvermogen in het West-Vlaamse Gullegem

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Op een boogscheut van de Frans-Belgische grens heeft de charmante gemeente Gullegem lang zelfstandig bestaan. Kortrijk was het grote voorbeeld, maar intussen zijn ze een deelgemeente van Wevelgem. En hebben ze een rijke voetbalgeschiedenis.

Verwoede pogingen

Want al in 1927 werd een eerste ploegje opgericht. Sportkring Gulleghem hield het wel maar een jaartje vol en gooide in 1928 al de handdoek in de ring. Jarenlang hadden voetbalsympathisanten het moeilijk geschikte terreinen te vinden en vermoedelijk was dat ook de reden dat ze er zo snel mee ophielden. Het duurde daarna tot 1944 vooraleer een nieuwe poging werd ondernomen. Dat jaar werd Sportkring Gullegem opnieuw opgericht.

Maar ook zij kampten met dezelfde problemen en in 1946 verdween de ploeg alweer. Derde keer goeie keer dan maar. En dat leek ook zo te zijn. In 1959 was Sportkring Gullegem er weer en deze keer zorgden ze ervoor dat er geen problemen meer zouden zijn. De Poezelhoek werd hun nieuwe en vaste thuisbasis. De trein was vertrokken. In amper zes jaar tijd klommen ze op tot de eerste provinciale reeks. Een recordtempo.

En het ging nog verder. In 1968 bereikten ze voor het eerst de nationale reeksen door naar de vierde klasse te promoveren. Zes jaar wisten ze het vol te houden. Maar dan begon een op en neer spelletje. In 1974 zakten ze weer weg, om in 1981 terug in de nationale reeksen te staan. Ditmaal voor twee jaar, want tussen 1983 en 1998 ploeterde de ploeg in de regionale reeksen. Na 1998 ging het plots beter. In 2000 en 2001 wisten ze, net als de buren uit Wevelgem, de eindrondes te halen en ondanks uitschakeling haalden ze in 2001 toch de promotie naar de derde klasse binnen.

Herstart

In 2002 degradeerden ze weliswaar, maar die degradatie zou nooit doorgaan. Dat jaar besloten SK Gullegem en KFC SV Wevelgem City te fusioneren. KSK Wevelgem City werd de nieuwe naam en ook al verdween het stamnummer van SKG, voetbal was er nog wel te zien. De fusieploeg ging in de Poezelhoek spelen. Het gemis van een eigen ploeg was echter te groot en naarmate de jaren verstreken werd de roep naar een nieuwe ploeg groter.

In 2007 begonnen die gesprekken serieuzer te worden. Voorbereidingen werden getroffen en afspraken werden gemaakt om opnieuw in de Poezelhoek te kunnen spelen. Datzelfde jaar was FC Gullegem geboren. Geen SKG want volgens de regels van de Belgische voetbalbond mag een oudere eerder bestaande naam tien jaar lang niet gebruikt worden. In 2008 sloten ze zich aan bij die bond en deze keer ging het zelfs nog sneller.

In amper zes jaar tijd stonden ze al in de nationale reeksen; de vierde klasse. Daar werden ze onmiddellijk kampioen en dertien jaar na de laatste keer stond de club terug in de derde klasse. Deze keer hielden ze het wel vol en zijn ze eigenlijk nooit echt verdwenen. Na de competitiehervorming in 2016 werd dat wel de tweede amateur reeks – het vierde niveau. Maar FC Gullegem staat er en is van plan niet meer te verdwijnen. En dat mag van ons ook zeker niet. Een leuke club met een prachtstadion en een rijke geschiedenis. Wat wil een groundhopper nog meer hebben?

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %