In de periode rondom kerst speelde hij op z’n best. Dennis Bergkamp. Eén van de grootste sieraden die de sport ooit gekend heeft. Met een balbehandeling tot in de perfectie en maker van vele fabelachtige doelpunten.

Bergkamp was een pure liefhebber van het spel. Van thuiswedstrijden op Highbury, het prachtige oude stadion van Arsenal, genoot Bergkamp het meest. Rondom kerst voelde Bergkamp zich er misschien wel het meest thuis. Waar het publiek in een sprookjesdecor koukleumend meeleefde op het ritme van de wedstrijd, stal Bergkamp de show. Eén van zijn bijnamen was The Iceman. Al had dat meer te maken met zijn koele reacties op voortreffelijke doelpunten, dan met de winterse temperaturen waarin hij excelleerde.

Een andere bijnaam van Bergkamp was Non-flying Dutchman. Vanwege zijn vliegangst en een parodie op vele Nederlandse sporters die in Engeland al snel Flying Dutchman worden genoemd. Nog een bijnaam die Arsenal-supporters voor hem hadden was ‘God’. Nog altijd lopen Arsenal-supporters rond met rugnummer tien op hun rug met daarboven ‘GOD’. Die bijnaam is geen vanzelfsprekendheid en alleen voor de allergrootsten weggelegd. Bergkamp tilde Arsenal vanaf 1995 samen met manager Arsene Wenger naar een hoger niveau. Boring Arsenal was door de komst van Bergkamp verleden tijd. Arsenal was met Bergkamp pure schoonheid geworden.

Het publiek op Highbury genoot met volle teugen van de Nederlander. Een loflied kon niet uitblijven. Een lied dat ook nog eens verbonden is aan periode rondom kerst. Het lied ‘Winter Wonderland – in 1934 geschreven door de Amerikanen Richard B. Smith en Felix Bernard – werd door fans van Arsenal gemaakt tot ‘Bergkamp Wonderland’. Het oorspronkelijke lied is door vele artiesten uitgebracht en iedere kerstperiode veel te horen.

There’s only one Dennis Bergkamp!
One Dennis Bergkamp!
Walking along, singing a song.
Walking in a Bergkamp Wonderland!

The Iceman kreeg zijn eigen Winter Wonderland – en ja, dat kregen na Bergkamp nog veel meer voetballers en andere sporters. Het wonderland voor Bergkamp was Highbury. Hij bleef tot het eind van zijn carrière bij Arsenal spelen. Pas toen Arsenal in 2006 verhuisde naar een nieuw stadion stopte Bergkamp. Bij de opening van het nieuwe stadion speelde Bergkamp zijn afscheidswedstrijd en klonk Bergkamp Wonderland nog vaak.

Dennis Bergkamp was voor voetballiefhebbers een genot. Van Bergkamp was er maar één. De herinnering aan een fantastisch voetballer blijft. Aan bijvoorbeeld die fantastische goal tegen Newcastle United, aan het legendarische doelpunt in Marseille in de kwartfinale tegen Argentinië. Allemaal liepen we mee in het Bergkamp Wonderland.

[foto via Action Images / PRO SHOTS]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.