Voetbal in Rusland

Waarom de Russische topclub Rostov gisteren met 10-1 verloor van

Het is een uitslag die maar zelden voorkomt. Feyenoorders zullen soms met nog wat pijn in het hart terugdenken aan die keer dat zij tien tegengoals om de oren kregen. Als zoiets al gebeurt dan is het, vrij logisch ook, een topclub die een laagvlieger een flinke oorwassing geeft. Daarom was de verbazing des te groter dat het Russische Rostov gisteren met 10-1 verloor van FC Sochi. Rostov deed voor gisteren nog licht mee om de titel en doet nu nog steeds volop mee voor een plaats in de Champions League. FC Sochi stond voor gisteren slechts twee punten boven de degradatiestreep. Hoe kan dit dan? Is het de meest doorzichtige matchfixing ooit? Nee. Het is een bizarre situatie mede mogelijk gemaakt door een team in quarantaine, een onsportieve tegenstander en een incompetente bond.

Ook in Rusland hebben ze enkele weken geleden besloten om de draad weer op te pakken en, ondanks het nog steeds rondwarende Coronavirus, weer te gaan voetballen. Clubs kregen de tijd om een trainingskamp te houden om weer wedstrijdfit te geraken. Daar kwamen natuurlijk, zoals overal, wel stricte maatregelen bij kijken. Toch ging het mis. Bij Rostov, in Nederland en België nog wel bekend als de ploeg die enkele jaren geleden Ajax en Anderlecht uitschakelde op weg naar de Champions League en in de poulefase vervolgens naar Eindhoven kwam, raakte een speler op de een of andere manier toch besmet met het virus tijdens het trainingskamp. Tegen de tijd dat dit kamp over was, had het virus zijn kans al gegrepen en was het flink rondgegaan in de groep. Meerdere spelers hadden inmiddels klachten en bleken inderdaad besmet. De logische volgende stap: het gehele elftal, inclusief de staf, moest in quarantaine.

Optelsom

Tot zover nog weinig aan de hand zou je zeggen. Denk immers aan Dynamo Dresden, waar ook spelers besmet bleken en die daarom in quarantaine moesten. De wedstrijden werden allemaal verplaatst. Dit gaf Dresden wel het niet bepaald spelersvriendelijke schema van 7 wedstrijden in 18 dagen, maar dat valt nog te overzien. Klinkt allemaal als de meest logische conclusie, maar dan kent u Rusland nog niet! Rostov benaderde logischerwijs de eerstvolgende tegenstander FC Sochi met het vervelende nieuws over de quarantaine met de hoop een nieuwe datum te kunnen vinden voor de wedstrijd.

Hier had FC Sochi, simpel gezegd, geen boodschap aan. Dit klonk toch echt als een probleem voor Rostov. Wat de degradatiekandidaat betreft bleef de wedstrijd gewoon staan zoals gepland. Een saillant detail hierbij is dat FC Sochi eigenlijk weinig meer is dan een satellietclub van het machtige Zenit St. Petersburg. Een publiekelijk geheim in Rusland. En aangezien Sochi de punten hard nodig heeft tegen degradatie en Zenit natuurlijk graag een andere topclub naait, was de optelsom snel gemaakt. De wedstrijd kon gewoon doorgang vinden. Normaal gesproken zou op dit punt de voetbalbond ingrijpen. Dit is immers competitievervalsing en het maakt van de sport een farce. Maar dat vonden de hoge heren in Rusland niet relevant. Zij besloten, toevalligerwijs, zich te scharen achter de machtige topclub Zenit. De wedstrijd kon doorgaan!

De kinderen

Voor Rostov zat er dus niks anders op dan met een oplossing te komen. Aangezien de hele selectie plus de gehele staf in quarantaine moest, zat er niks anders op dan de jeugd naar Sochi te sturen. Drie dagen voor de wedstrijd werden de jeugdspelers tussen de 16 en 19 op de hoogte gesteld van de beslissing. Zo moesten dus jeugdspelers, die vanwege Corona sinds maart niet meer hebben kunnen trainen of voetballen, plots de kansen op een Champions League deelname levend houden. Een situatie die ze bij FC Sochi overigens redelijk amusant vonden. Zij plaatsten op Instagram een foto waarin zij de jeugdspelers belachelijk maakten.

Op de post zelf is een scholier te zien die aan een bureau zit. Dit bevindt zich allemaal in een moeras. Vermoedelijk is dit Russische humor die helaas niet te vertalen valt naar Nederland. Het bijschrift leest: “het hele land zal juichen voor de scholieren? We waren allemaal ooit scholieren. Vandaag spelen we voetbal. Het veld is gelijk. De bal is rond. Spelen totdat mama je naar huis roept”. De post zorgde voor een storm aan haatreacties en onder grote druk besluit de club dus maar om de post te verwijderen. Goed, de verhoudingen stonden dus nog wat extra op scherp voor de wedstrijd tussen beide ploegen.

Man of the match

Groot was dus ook de verbazing toen na één minuut de jeugdspelers van Rostov op een 0-1 voorsprong kwamen. Is dit dan het begin van een geweldig sprookje? Nee, natuurlijk niet. Sprookjes bestaan niet. Alleen de harde realiteit. Bij rust stond het gewoon 4-1. Na 70 minuten was het inmiddels al 7-1. Om ook elke schijn van slechts een greintje sportiviteit tegen te gaan, besloot Sochi om ook maar even drie nieuwe aanvallers in te brengen. Ook voor de reservespelers was een doelpuntje natuurlijk wel handig voor het zelfvertrouwen. Daarnaast valt er met fitte spelers natuurlijk een nog grotere overwinning. Drie doelpunten later kwam er eindelijk een einde aan de lijdensweg van de tieners. 10-1.

Hier had de thuisploeg overigens het bijna belachelijke aantal van 45 schoten voor nodig. Het laat zich wel raden waarom zij tegen degradatie vechten. En de man of the match? Denis Popov, de keeper van Rostov. Behalve het feit dat hij tien doelpunten om de oren kreeg, pakte de keeper namelijk tegelijk het record voor de meeste reddingen in één wedstrijd in de Russische competitie. Een bitterzoet einde van een lange lijdensweg. Het is zelfs niet uitgesloten dat het de komende weken erger wordt. De spelers en staf zitten nog in quarantaine en de bond maakt het schijnbaar allemaal niks uit. Op naar de volgende monsterscore dus. Only in Russia!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %