AmateurvoetbalVoetbalderbys

VVGZ kroont zich tegen Pelikaan tot baas van Zwijndrecht

Zoals inmiddels wel bekend reizen wij met veel plezier heel Nederland door om amateurderby’s te bezoeken. Zo streken we afgelopen weekend neer in Zwijndrecht, onder de rook van Rotterdam. Hier nemen twee gevogelde clubs het tegen elkaar op. VVGZ (VV Gelukvogels Zwijndrecht) tegen ZVV Pelikaan. De strijd voor wie zich de grootste van Zwijndrecht mag noemen!

Het is een derby die in het recente verleden nog vaak in de Eerste Klasse is gespeeld – een niveau waar vooral VVGZ lang actief is geweest. Voor ZVV Pelikaan is de tweede klasse, op enkele jaren na, meer de natuurlijke thuisbasis. Dit is ook het niveau waar de twee grootste clubs van Zwijndrecht elkaar vandaag treffen. Want ondanks de aanwezigheid van nog twee andere voetbalclubs (Groote Lindt en ZBC) is de strijd tussen de Gelukvogels en Pelikaan dé Zwijndrechtse derby.

Roelof Luinge

Bij voorgaande edities is het regelmatig tot opstootjes gekomen tussen beide supportersgroepen. Ook wordt er in Zwijndrecht vrijwel altijd veel pyro afgestoken wanneer beide clubs het tegen elkaar opnemen. Genoeg reden voor ons dus om af te reizen naar de plaats onder de rook van Dordrecht en Rotterdam. Deze editie wordt gespeeld op Sportpark Noord van “De Vogels”, zoals VVGZ bekend staat.

Voor de wedstrijden hangen er al enkele mooie, maar helaas gedrukte, spandoeken achter het doel om de spelers van de vogels te motiveren. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt de pyro op de juiste plaats gezet. Als de spelers het veld betreden gaan er tientallen fakkels af, met ertussen nog wat rode en blauwe rook. Veel van de rook waait helaas weg van het veld door de sterke wind. Bij Pelikaan gooien ze nog wat rookpotten op het veld om ook wat terug te doen. We zijn niet voor niets naar Zwijndrecht gereden.

De wedstrijd zelf staat onder leiding van niemand minder dan Roelof Luinge. De arbiter met de meeste wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal staat op 67-jarige leeftijd nog elke week op het veld om wedstrijden in goede banen te leiden. Puur uit liefde voor het spelletje. De perfecte man om deze derby onder controle te houden. Een derby die op het veld bepaald wordt door de aanwezigheid van een gigantisch sterke wind. De eerste helft hebben de Vogels de wind mee, waardoor het heerlijk voetballen is. Een ruststand van 3-0 is het gevolg. De supporters gaan van geluk door de boarding heen.

Derbygevoel bij VVGZ – Pelikaan

In de tweede helft draait het geheel zich om. Nu heeft Pelikaan de wind in de rug en plotseling staat er met nog een halfuur te spelen een 3-2 tussenstand op het scorebord. Bij VVGZ beginnen ze zich terecht zorgen te maken. Maar de spelers van Pelikaan hebben zich opgebrand met deze aanvalsfase en de thuisploeg houdt goed stand. In de slotminuten valt de bevrijdende 4-2 waarna de spelers vol vreugde in de handen van de supporters springen.

Dit is het symbool voor de supporters om met het feestje te starten. De fakkels worden alvast tevoorschijn getoverd en worden afgestoken wanneer de spelers van VVGZ naar de zijkant komen. Mooie van een derby als dit is dat 90% van de spelers ook daadwerkelijk uit Zwijndrecht komt. Het echte derbygevoel leeft dus zowel bij de spelers als de supporters. Mooi om te zien. Voor de tweede keer dit seizoen mogen De Vogels zich de baas noemen in Zwijndrecht. Zowel VVGZ als Pelikaan zit stevig in de subtop van de Tweede Klasse, waardoor we volgend seizoen vrijwel zeker weer mogen genieten van de derby van Zwijndrecht.

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %