Voetbal in België

VV Kloetinge – vv Nieuw Lekkerland: De vriendschappelijke kraker

In de voetballerij is er meer dan alleen rivaliteit. Ondanks dat wij bij In De Hekken de grootste derby’s en ultieme haat-en-nijd wedstrijden bezoeken, komt er deze week iets anders op ons pad. We krijgen een uitnodiging voor de thuiswedstrijd van VV Kloetinge tegen vv Nieuw Lekkerland. In deze kraker wordt er rechtstreeks tussen de nummers een en twee van de competitie uitgemaakt wie de periodetitel grijpt in de Eerste Klasse Zaterdag.

Op naar Zeeland dus! Vooraf kijk ik op Google Maps. Lekkerland ligt totaal niet in de buurt en ik kan er dus met mijn hoofd niet bij dat dit een derby zou zijn, onwetend als ik ben.

Fanatics van Kloetinge

Na aankomst eerst maar eens rond kijken. Aan de toegangspoort vinden we het eerste mooie relikwie van de dag: Een vlag met daarop de beide logo’s van de spelende clubs. Bijzonder, want waar dit zo vandaan komt snappen wij dan nog niet. We kopen een kaartje en worden bij de poort direct aangesproken door een gezonde Zeeuwse knaap die luistert naar de naam Charlie. Deze lootjes verkopende fanatic van Kloetinge gaat ons vandaag rondleiden zodra hij losgemaakt is.

Desondanks steekt hij gelijk enthousiast van wal. Na elke thuiswedstrijd is er in de kantine een Rad van Fortuin, met een hoop mooie prijzen. De Kloetinge Fanatics, zoals de sfeergroep heet, regelt de (gesponsorde) prijzen en de verkoop van de lootjes. Een deel van de opbrengst gaat naar de club, een ander deel in de sfeerpot. Een bijzonder mooi initiatief. Uitstekend voorbeeld van hoe club en supporters elkaar kunnen helpen.

We laten Charlie nog even zijn werk doen om rond te kunnen kijken. Er vallen direct wat zaken op met betrekking tot de gebouwen op het complex. Ten eerste zien wij vlak naast de ingang een mooie keet met daarop het logo van de Kloetinge Fanatics. Ook op de wapperende vlaggen staat fier hun logo. Erg interessant om te zien dat bij een amateurclub de fanatieke groep hun eigen supportershome heeft.

Daarnaast zien we naast de nostalgische houten kantine nog een tweetal gebouwen. Het nieuwste, glazen gebouw achter de kantine zijn de kleedkamers en de bestuurskamers. Onder de hoofdtribune zit ook nog een klein, bakstenen gebouwtje. Deze ruimte is speciaal bedoeld voor sponsoren en andere genodigden. Met de kennis die we tot nu toe hebben is al duidelijk dat we met een bijzondere club te maken hebben. Gastvrijheid staat hier hoog in het vaandel en de prachtige kant hiervan gaan wij later ontdekken.

Vriendschappelijke opkomst

De meest interessante voetnoot voor vandaag: Kloetinge en Nieuw Lekkerland zijn allesbehalve rivalen. De twee ploegen zijn juist zeer goed bevriend. Elke wedstrijd onderling wordt enthousiast omgetoverd tot een enorm spektakel, met alles erop en eraan. Loterijen, partybussen, popcorn van de lokale supermarkt en een hoop gezelligheid; dat is wat deze dag tekent.

Bij de opkomst uit zich dat in een bijzonder tafereel. In plaats van allebei een kant te kiezen, steken de supportersgroepen naast elkaar flink wat pyro af. De kleur is aan beide zijden groen, gedonder is er niet. Het spektakel naast het veld heeft al op verschillende manieren vorm gekregen, dus ook op het veld wordt er wat verwacht.

Doelpuntloze eerste helft

Al binnen vijf minuten krijgt Nieuw Lekkerland een penalty. Op dit punt krijgen wij een beetje het idee dat de keeper van VV Kloetinge het lulletje van de ploeg is. De ballen die hij teruggespeeld krijgt zijn echt van een onmogelijk niveau. De man onder de lat kroont zich wel direct tot held door de penalty strak uit de hoek te plukken.

De eerste helft kabbelt wat voort met goede mogelijkheden over en weer, gescoord wordt er niet. Wat opvalt is dat de supporters van beide verenigingen naast elkaar de wedstrijd bekijken onder het genot van enorme voorraden bier. De rust wordt bereikt met de brilstand. Wij willen richting een goud watertje maar Charlie wil ons eerst graag wat laten zien.

Jong en Oud

We worden meegenomen naar het bescheiden doch mooie supportershome van de Kloetinge Fanatics. Charlie vertelt dat dit clubhuisje meerdere functies heeft. Niet alleen kunnen zij er hun tifo en eigendommen opslaan, ook wordt hier de Pupil van de Week ontvangen. Daarnaast is het gezellig samenkomen. Hier is ook weer de wisselwerking tussen club en supporters mooi zichtbaar. De Fanatics regelen activiteiten voor de club in ruil voor een eigen plek.

Dit supportershome is bovendien niet slechts een simpele bouwkeet. Waar buiten het logo van de sfeergroep duidelijk zichtbaar is, is de binnenkant mooi aangekleed. Scala aan wandfoto’s van pyro, andere foto’s, krantenartikelen en relikwieën. We zien trommels, vlaggen en een schitterend mascottepak. Die laatste wordt regelmatig gebruikt.

Naast het pak staat echter iets wat je niet tegenkomt in het gemiddelde supportershome: Een kom met twee goudvissen erin. Vol trots verkondigt Charlie dat dit de hoofdprijs is van de loterij. Samen met een taart die speciaal voor vandaag gemaakt is. Genialer gaat het niet worden. Onze gastheer vertelt ook dat de taart altijd bij Nieuw Lekkerland eindigt. Mocht de thuisploeg de prijs binnenslepen, wordt deze automatisch overgedragen aan de bezoekers. Vriendschappelijker wordt het bijna niet.

Efficiënte minuten VV Kloetinge

Na rust begint de wedstrijd een stuk levendiger. De supporters hebben er nog steeds flink zin in. Met behulp van wat met een schuimkraag afgetapte glazen gaat niets een mooie middag in de weg staan. De thuisploeg is echter zeer doortastend in de tweede helft. Ze hebben uiteindelijk maar vier minuten nodig om de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken. In de 59e en 61e minuut slaat de thuisploeg toe, en in de 72e en 74e minuut maken zij het feest compleet.

De 4-0 tussenstand zorgt ervoor dat alle pyro er in hoog tempo doorheen wordt gejaagd. Met name door Nieuw Lekkerland die, niet geheel verrassend, met het nodige pils er gewoon een feest van maakt. Er wordt flink over en weer gezongen, maar ondanks de snerende teksten blijkt maar weer hoe gemoedelijk het er hier aan toe gaat.

Na afloop barst een groot feest los op en naast het veld, want VV Kloetinge heeft een periodetitel te vieren. Voor en in de kantine ontstaat een waar volksfeest waar de gezelligheid van af spat. We bedanken Charlie voor de extreem goede en open gastvrijheid. We laten sportpark Wesselo met een tevreden gevoel achter ons.

Roman de Lange
Geniet van alles wat met sfeer te maken heeft. Voorliefde voor de Duitse competities vanwege de sfeer en de stadions. Vindt de sfeer bij Europese topclubs dramatisch. Groundhopper in wording.

Reageren is niet mogelijk.

0 %