FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

VV en Sonnis hadden pas succes als Helson

Officieel noemt de gemeente Houthalen-Helchteren, maar in feite is het een fusie tussen Houthalen en Helchteren. Zoals wel vaker besluiten gemeentes samen te gaan, maar meestal komt daar een creatieve nieuwe naam aan te pas. Dat is niet het geval in deze Limburgse gemeente. Dat gebeurde dan weer wel in de fusie op voetbalvlak.

Geen vooroorlogs voetbal

Op Helchters grondgebied speelt KFC Helson Helchteren op het hoogste provinciale niveau. Maar er is wel een hele geschiedenis aan vooraf gegaan. De buren uit Houthalen hebben hun eigen geschiedenis geschreven en in Helchteren begon dat met Football Club White Star Helchteren in 1943. Amper zes jaar later was White Star niet meer. Niet lang na de opstart van White Star was er ook plots Football Club Flandria Helchteren, maar zij verdwenen in 1945 al.

In 1957 was een nieuwe poging een schot in de roos. Helchteren Voetbalvereniging ging toen van start en begon aan een lange weg in de laagste divisies in de Limburgse reeksen. Pas in 1998 wisten ze voor het eerst de eerste provinciale reeks te bereiken. Intussen – in 1975 – was daar ook al Sportklub Sonnis Helchteren bijgekomen. Ook zij wisten in 1998 voor het eerst naar die eerste provinciale divisie door te stoten. Een unicum in Helchteren.

Alleen een fusie leek een redmiddel

In de jaren die erop volgden, vergaten beide teams het verder uit te bouwen. Helchteren VV was de eerste die degradeerde, maar ook SK Sonnis moest eraan geloven. De lokroep naar een fusie was niet meer te vermijden en in 2005 gebeurde het onvermijdelijke. Football Club Helson Helchteren was geboren. In realiteit een bijna verderzetting van de VV, maar met een mooie verwijzing naar Sonnis. FC Helson had niet meteen de verwachte successen, maar na een degradatie naar de derde provinciale divisie keken de koppen alleen maar naar boven.

In 2009 promoveerden ze weer naar de tweede provinciale reeks en in 2013 evenaarden ze het record van de afzonderlijke ploegen ervoor; de eerste provinciale reeks. Deze keer wisten ze wel verder te bouwen. In 2016 mochten ze voor het eerst proeven van de nationale divisies, al was het maar voor een jaartje. In 2018 stonden ze er weer en deze keer duurde het verblijf twee jaar. Intussen spelen ze weer in de eerste provinciale reeks. Maar de ambitie blijft. Nationaal voetbal staat in de Helchterse sterren geschreven. En daar staan hun moderne zittribune en oude, klassieke staantribune klaar voor.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %