Voetbal in Italië

Voorstelrondje: wat zijn de nieuwe Serie B clubs?

Het seizoen 2022/23 zit er al een paar weken op en de clubs in Italië weten op welk niveau ze volgend seizoen gaan uitkomen. In de Serie B zijn in het nieuwe seizoen zeven nieuwe clubs te bewonderen, waarvan er vier uit de Serie C komen. Een korte kennismaking is dan op zijn plaats met een paar redelijk onbekende namen.

Allereerst: de clubs die uit de Serie A zijn gedegradeerd. Met Sampdoria als grootste naam, zal de club uit Genua voor het eerst sinds 2011/12 op het tweede niveau actief zijn en dat terwijl stadgenoot en rivaal Genoa is gepromoveerd. Verder degradeerden Cremonese en Spezia.

Catanzaro

Vanuit de Serie C zijn er vier nieuwe clubs, te beginnen met Catanzaro. De club uit de gelijknamige stad in het zuiden van Italië keert voor het eerst sinds 2005 terug in de Serie B. De club speelt in het Stadio Nicola Ceravolo, dat plaats biedt aan een kleine 15.000 toeschouwers. De Aquile del Sud promoveerde al in maart wat uitgebreid gevierd werd. Ze zullen komend seizoen twee derby’s op het programma hebben, tegen Cosenza de Derby della Calabria en tegen Reggina de U-classicu.

https://twitter.com/calcioengland/status/1652413310912942081?s=46&t=3kpzNLrVbVtvtTOYRJIwGg

Feralpisalò

Deze club werd pas in 2009 opgericht uit een fusie tussen AC Salò AC Feralpi Lonato. Ze werken hun thuiswedstrijden normaal gesproken af in het piepkleine Stadio Lino Turina, aan het Gardameer (2.364 plaatsen). Vanwege de Italiaanse regelgeving zullen ze komend seizoen de thuiswedstrijden spelen in Piacenza, ruim 100 kilometer verderop. Doordat Feralpisalò een erg jonge club is staan ze ook niet bekend om hun harde kern of sfeeracties.

Reggiana

Reggiana is een de meest bekende naam die weer is gepromoveerd. Na een heroprichting in 2018 zijn I Granata in vijf jaar tijd van de Serie D naar de Serie B gegaan. Ze delen het Mapei Stadium samen met Sassuolo, sinds ze in 1994 het Stadio Mirabello verlieten. Bijzonder is dat de ultra’s een goede relatie onderhouden met de supporters van de Schotse club Greenock Morton. De club die in 1992-93 de Serie B nog won, zal komend seizoen twee derby’s gaan spelen: tegen Parma de Derby dell’Enza en tegen Modena de Secchia Derby.

Lecco

Lecco is de enige van de vier promovendi die niet rechtstreeks promoveerde. Na een spannende play-off finale tegen Foggia wisten ze voor het eerst sinds 1972 te promoveren naar de Serie B. De club uit de gelijknamige stad aan het Comomeer speelt normaal haar wedstrijden in het Stadio Rigamonti-Ceppi (4.997 plaatsen) en net zoals Feralpisalò zullen ze komend seizoen in een ander stadion moeten spelen. Daar begon ook direct een groot probleem. Volgens de Italiaanse voetbalbond had de clubleiding niet op tijd doorgegeven in welk stadion ze komend seizoen zouden gaan spelen en daardoor besloot de bond de promotie te annuleren. Uiteindelijk bleek dat de clubleiding dit wel op tijd had gedaan en liep het allemaal met een sisser af. Lecco zal de eerste paar maanden van komend seizoen spelen in Padua, dat is ruim 200 kilometer verderop vlakbij Venetië. Lecco zal komend seizoen de Derby del Lario gaan spelen, tegen de andere club aan het Comomeer: Como 1907.

[foto’s via Pro Shots / SIPA USA]

Mika Schmetz
Student Journalistiek, maar ik ben vooral voetbalromanticus met een grote voorliefde voor Italië en amateurvoetbal. Op de zaterdagmiddag ben ik dan ook vaak te vinden op één van de Groningse amateurvelden.

Reageren is niet mogelijk.

0 %