Voetbal in ArgentiniëVoetbalboeken

Voetbalstad Buenos Aires deel II zit vol schitterende verhalen

Nadat eerder al deel I verscheen van Voetbalstad Buenos Aires was het vorig jaar tijd voor deel II van dit reisverslag van een bezoek aan de voetbalhoofdstad van de wereld. Waar deel I veel ruimte geeft aan de grote clubs, wordt het vervolg juist gedomineerd door de kleinere clubs in het Argentijnse voetballandschap. Juist deze clubs zorgen ervoor dat deel II minimaal net zo interessant is als het eerste deel.

Op voorhand was dat natuurlijk wel de vraag. De keuze om Voetbalstad Buenos Aires op te delen in twee delen is een gewaagde. Het gaat immers om één stad en één reis. Hierdoor bestaat er het gevaar dat beide boeken te veel van hetzelfde worden, waardoor het de facto alsnog één boek is (maar dan voor de priis van twee). Maar waar deel I veel bezig is met de Cinco Grande en de clubs die daar tegenaan schurken is er in deel II meer aandacht voor kleinere clubs als Chicarita Juniors en San Telmo. Door die afwisseling is het boek zeker het kopen waard.

De grafdelvers

De grootste kritiek die valt te leveren heeft te maken met de gekozen schrijfstijl. Beide delen van dit boek zijn geschreven na één lange reis naar Buenos Aires. Hierdoor voelt het boek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Voetbalstad Berlijn en Voetbalstad Belfast, soms echt aan als een chronologisch reisverslag. Inclusief inside jokes over de gebeurtenissen tijdens die reis en veel verwijzingen naar aanwezige reisgenoten. In hoeverre dit voor de lezer interessant is, is sterk afhankelijk van persoonlijke smaak. De grappen en anekdotes hierover voelen in ieder geval een stuk minder interessant dan de daadwerkelijke wedstrijdbezoeken – die vaak juist kort worden beschreven – en de verhalen over de geschiedenis en mythes rondom de voetbalclubs zelf.

Juist die laatste verhalen maken ook dit boek tot weer een doorslaand succes. Verhalen over vergeten legendes zoals Dario Dubois. De ontstaansgeschiedenis van bijnamen zoals “de grafdelvers”. De vele mythes rondom Racing en Independiente. Die verhalen maken dit boek tot een must voor de voetballiefhebber. Je voelt de Argentijnse passie voor het spelletje wanneer je dit boek leest. Na het lezen van Voetbalstad Buenos Aires II kan je niet wachten om zelf naar Zuid-Amerika te vertrekken. Een groter compliment kun je als boek niet krijgen.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %