Ooit was VV Baronie een gezonde profclub en werden de tribunes tijdens de streekderby tegen DOSKO standaard bevolkt door 15.000 supporters. Met de jaren bleek betaald voetbal echter niet haalbaar. Breda is al bezet door NAC en Baronie heeft eigenlijk ook geen interesse om deze hegemonie uit te dagen. Als de supportersaantallen onder de 1.000 zakken velt de KNVB in het ‘slachtingsjaar’ 1971 – waarin voor veel clubs het doek valt – het vonnis. Vanaf dan is VV Baronie een topclub bij de amateurs. Met in Sportpark de Blauwe Kei een altijd voortdurende herinnering aan haar roemrijke geschiedenis.

Historisch duel

De mannen van Pitch’d schreven eerder op deze site al uitgebreid over de geschiedenis van VV Baronie. Overschrijven heeft natuurlijk weinig zin, dus schroom voor een stukje geschiedenis vooral niet om even snel dat artikel door te lezen. Dat stuk wekte zonder meer de interesse en een wedstrijdbezoek kan daarom niet uitblijven. Als er op het eerste weekend na het versoepelen van de coronamaatregelen een schitterend affiche bekend wordt gemaakt van VV Baronie tegen RBC Roosendaal is de keuze gemaakt. Twee voormalig profclubs die het op een willekeurige zondagmiddag tegen elkaar opnemen. Kan het beter?

Waar het vandaag RBC is dat op bezoek komt in Breda, was het in 1954 juist Baronie dat een van de clubhoogtepunten beleefde in Roosendaal. Sportpark de Luiten, de toenmalige thuisbasis van RBC, fungeerde als neutraal terrein voor de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de Tweede Klasse tussen VV Baronie en DOSKO uit Bergen op Zoom. Op een afgeladen sportpark zagen 15.000 supporters hoe VV Baronie na een 1-0 overwinning de titel greep. In de jaren 50 droegen RBC en Baronie beiden in grote mate bij aan de positie van Noord-Brabant als dé voetbalprovincie van Nederland. Waar RBC nog heel lang onderdeel uitmaakte van het profvoetballandschap en zelfs enkele jaren Eredivisie speelde, werd Baronie een vaste naam in de top van de amateurpiramide en werd twee maal algeheel landskampioen. Met recht dus een historisch duel tussen twee kleurvolle clubs.

De eeuwigdurende herinnering

De grootste herinnering aan de gouden tijd van VV Baronie is zonder twijfel Sportpark De Blauwe Kei. Gebouwd in 1960, toen de club zich op haar hoogtepunt begaf en elke wedstrijd kon rekenen op de trouwe aanwezigheid van duizenden supporters. Op die capaciteit is de Blauwe Kei dus ook gebouwd en dat is te zien aan de grote, monumentale hoofdtribune. Over de rest van het sportpark moeten we maar gelijk met de deur in huis vallen. De vele terraces die de rest van de Blauwe Kei haar grote capaciteit gaf, zijn zo goed als allemaal verdwenen. De staantribunes zijn vervangen door heuvels. Dat aangezicht doet toch wel een beetje pijn.

Gelukkig wordt veel vergoed door de nog aanwezige hoofdtribune, die overduidelijk nog kenmerken draagt vanuit haar bouw in 1960. Het is ook die tribune waar het publiek toeschouwer was van het snelste doelpunt ooit in het betaald voetbal (Kees van Ierssel na 7 seconde in 1967-68 tegen De Graafschap). En het is ook die tribune waar de mensen in 1996 konden kijken hoe het Nederlands Elftal zich voorbereidde in de aanloop naar het EK. Hoewel Baronie, zoals elke ambitieuze amateurclub verregaande plannen heeft om het sportpark te moderniseren, is het aanpassen, verplaatsen of slopen van de statige hoofdtribune absoluut geen optie. En terecht. Deze tribune is een eeuwigdurende herinnering aan wat zich hier heeft afgespeeld. Verdere woorden doen het bouwsel alleen maar tekort. Eigenlijk moet iedereen gewoon een kijkje nemen op de Blauwe Kei om een middagje te genieten. En tot die tijd zeggen onderstaande beelden toch nog altijd meer dan honderd woorden.

Voetbalplezier

Ook op het veld is er gelukkig het nodige vermaak. Het is aan beide ploegen af te zien dat het voetbal weer enkele maanden heeft stilgelegen. In een chaotische wedstrijd waar het spel alle kanten op golft, trekken de Bredanaars uiteindelijk aan het langste eind: 5-3. Het zijn overigens niet alleen de spelers die gesnakt hebben naar voetbal. Het sportpark is goed gevuld. Na de wedstrijd zijn er uitreikingen voor de regiocup die de jeugdelftallen de afgelopen maanden hebben gevoetbald en de tribunes zitten vol met kinderen. Er zijn zelfs enkele uitsupporters van de voormalig profs uit Roosendaal zichtbaar aanwezig. Naast de monumentale hoofdtribune is het dan ook het beeld van het vele voetbalplezier dat beklijft. VV Baronie leeft!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.