FotoreportagesVoetbal in België

VV Baronie – standvastig in de schaduw van NAC

Naamswijzigingen en fusies hoeven niet altijd een knauw te geven aan de pure geschiedenis van een voetbalploeg. In sommige gevallen komt de ploeg er zelfs sterker uit. Dat is ook te merken aan de geschiedenis van VV Baronie. Deze oude ploeg uit Breda heeft altijd al in de schaduw van NAC Breda gestaan, maar heeft daar verder ook nooit enige moeite mee gehad.

NAC

Al in 1899 is er in de plaatselijke kranten sprake van wedstrijden tussen Ginnekensche Voetbalvereeniging (GVV – af en toe vermeld als GVV Sparta) en Nooit Opgeven Altijd Doorgaan (NOAD Breda). Ook Bredasche Football Club komt in die tijd wel eens ter sprake. We moeten voor die VV uit Ginneken wel wachten tot de officiële oprichting in 1926.

NOAD zou later (in 1912) fusioneren met Advendo en Combinatie om uiteindelijk NAC Breda te worden. Pas 14 jaar later kwam dan de oprichting van het huidige VV Baronie, zij het nog onder de naam Vitesse Ginneken. Onmiddellijk sloot de ploeg zich aan bij de Brabantsche Voetbalbond, maar wat bleek? De naam Vitesse werd geweigerd. Een jaar lang werd er gepalaverd en gediscussieerd en uiteindelijk werd in 1927 de naam veranderd in VV Mastbosch.

RKVV Baronie

We schrijven 1929 wanneer er al een eerste fusie op de proppen komt. VV Mastbosch slaat de handen in elkaar met het naburige Bredania-’t Zesde en voor het eerst duikt de naam Baronie op. De nieuwe naam luidt immers RKVV Baronie. De resultaten zijn ook naar behoren en al snel beschikt Baronie over een luxueus stadion met prachtige (naar eigen zeggen) tribunes.

Wat in de jaren erop volgde is een beetje een grijze zone. De crisis van de jaren 30 en de aanloop naar WOII hielpen niet aan de vooruitgang. Eens de Grote Oorlog echt was uitgebroken, ging Baronie wel een tweede fusie aan. In 1941 gingen ze samen met De Nederlandsche Leeuw en vormden ze Baronie-DNL. De nieuwe ploeg mocht in de tweede klasse van start gaan en won die ook in 1942. Echter mocht de ploeg (om onbekende redenen) niet naar de eerste klasse promoveren.

Naoorlogse periode

Na de oorlog werd de ploeg wel in de eerste klasse ingedeeld, maar lang vertoefde Baronie-DNL daar niet. In 1948 degradeerde de ploeg, al bracht de naamswijziging in 1949 (naar VV Baronie) schijnbaar nieuwe moed. Na slechts één jaar tweede klasse promoveerde de ploeg weer naar eerste klasse en dat zorgde mee voor een plaatsing in de eerste klasse in 1955 wanneer Nederland het professioneel voetbal invoerde. Jammer genoeg degradeerde Baronie onmiddellijk naar de tweede klasse. Voor het verdere professionele bestaan zou Baronie in de tweede klasse blijven voetbal.

De Blauwe Kei

In 1960 betrok VV Baronie een nieuwe (en het nog steeds in gebruik zijnde) thuishaven, De Blauwe Kei. In de jaren erop liep het toeschouwersaantal enorm terug (de ploeg speelde immers niet meer in het oorspronkelijke Ginneken) en in het professionele wereldje heeft dat zo zijn gevolgen. In 1971 moest er een drastische beslissing genomen worden. VV Baronie zette een stap terug uit het betaald voetbal en keerde terug naar de amateurreeksen. Oorspronkelijk werd Baronie teruggezet in de derde amateurklasse, maar dat werd herroepen en omgezet in een plaatsing in de tweede amateurklasse.

VV Baronie

Sindsdien beleeft VV Baronie een gezond bestaan. In 1975 wonnen ze de reeks in de tweede amateurklasse en tot in 1980 bleven ze actief in de eerste amateurklasse. De jaren 80 zouden echter een sportieve hel worden. In amper twee jaar tijd zakte de ploeg twee reeksen en het duurde tot in 1985 eer de ploeg weer naar de tweede klasse promoveerde. Sinds 1989 speelde de Baronie amper twee seizoenen in de eerste klasse. Al de rest werd hoofdzakelijk in de Hoofdklasse doorgebracht (die ze ook zes keer wonnen) en ze wonnen ook twee keer het landskampioenschap bij de amateurs.

Een enkel jaar brachten ze ook in de Topklasse door. Heden spelen ze op het niveau van de Hoofdklasse. Al hing alles in 2019 even aan een zijden draadje door financiële problemen. Die lijken nu van de baan te zijn en we hopen dat VV Baronie nog heel wat succesvolle jaren aan hun lange lijst mag toevoegen!

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %