Voetbalgekke Zotten van Geel (en Meerhout)
De Zotten van Geel hebben er al een woelige geschiedenis opzitten. De afgelopen jaren lijkt er wel wat meer rust in de ploeg te komen. Zijn ze klaar voor een herbeleving van hun topperiode in de eerste klasse?
De Zotten van Geel
Geel is overduidelijk een voetbalgekke stad. Met Olympia Gheel, Beekhoek Sport Gheel, Red Star Football Club Larum Gheel (opnieuw opgericht als Larum Sport Geel en opnieuw als Football Club Larum Geel later), Stella Steelen Gheel, White Star Winkelom Gheel, Football Club Hei-Sport Gheel (opnieuw opgericht als Hei Sport Gheel later en nog later opnieuw als Heisport Geel), Geelse Verstandhouding, Geelsche Sportkring, Gemeentepersoneel Geel, Football Club Bell Telefoon Geel, Football Club Punt Geel, Scheidsrechtervereniging Van Geel En Omstreken, Sport en Atletiek Vereniging Sinte-Dymphna Geel, Football Club Sportvrienden Elsum (later opnieuw opgericht als Football Club Elsum Geel), Football Club Alberta Geel, Nethegalm Geel (later opnieuw opgericht als Football Club Nethegalm Hadschodt Geel), Kapel Sport Geel en Bel Sport Geel kan het op heel wat voetbalinteresse rekenen. De meesten zijn verdwenen, al zijn sommigen nog wel actief.
Maar het echte Geel is ongetwijfeld Football Club Verbroedering Flandria Gheel. De club is ontstaan als fusieploeg in 1921 nadat eerder Football Club Flandria al in 1912 begon en Gheel Sport in 1919. Pas in 1924 sloot de club zich aan bij de KBVB. Ongeveer gelijktijdig met een naamswijziging naar Football Club Verbroedering Gheel. Nog voor ze de nationale reeksen wisten te bereiken, slorpten ze ook nog FC Kievermont op in 1932. In 1939 was daar dan een eerste keer nationaal voetbal in de derde divisie.
In 1942 werd het zelfs tweede klasse, maar na de oorlog vielen de Zotten ietwat terug. In 1962 stonden ze terug op nationaal niveau na hun promotie naar de vierde klasse. Maar vanaf de jaren 80 zouden de echte successen pas komen. In 1985 wisten ze door te stoten naar de tweede klasse en 1999 werd het hoogtepunt bereikt met een promotie naar de eerste klasse. Hetzelfde jaar gingen ze opnieuw een fusie aan, dit keer met de buren van KFC Herentals. De naam bleef echter KFC Verbroedering Geel (dat het al sinds 1960 droeg).
Teloorgang
Maar dat ene jaar eerste klasse zou hen zuur opbreken. In 2000 stonden ze alweer in de tweede klasse. Meer nog; in 2006 werden ze wegens omkoping veroordeeld en zakten ze naar de derde klasse. De Zotten wisten nog wel te promoveren, maar in 2008 gooide de club de handdoek in de ring. De Leunen zou echter niet lang leeg blijven staan. De buren uit Meerhout zouden een oplossing zijn voor het plotse voetbalprobleem in Geel.
In Meerhout was Meerhoutse Verstandhouding de laatste toevoeging, maar de meeste clubs in de minstens even voetbalgekke gemeente als Geel zouden in de jaren 30 ontstaan. Football Club Rooden Band Meerhout, Vlug En Vrij Meerhout, Sport Na Arbeid Meerhout, Lil Sport, Berg En Dal Meerhout, Hezemeer Sport Meerhout, Football Club Meerhout Sport en Gebergt Sport Meerhout volgden het voorbeeld van Jeugd En Vreugd Meerhout. Die laatste verdween vrij snel en Gebergt Sport staakte plots alle activiteiten. Maar alle anderen zouden rond 1936 hun stamnummer opgeven op in een onofficiële fusie met FC Meerhout Sport op te gaan. Pas in 1960 wisten zijn hun topperiode te bereiken met een promotie naar de eerste provinciale reeks.
Football Club Hand In Hand Meerhout stond er sinds 1934 en doorstond de fusieperiode in de jaren 30. Kort na de oprichting werd de naam wel al gewijzigd in Hand In Hand Weversberg-Meerhout al zouden ze zelf altijd FC HIH Meerhout blijven gebruiken in de volksmond. Pas in 1966 werd het weer officieel veranderd, ditmaal naar Football Club Verbroedering Meerhout. Hoofdzakelijk omdat ze dan een fusie aangingen met FC Meerhout Sport.
Heropstand
In 1967 eindigde de fusieploeg meteen op een promotieplaats en voor het eerst stootten ze door naar de nationale reeksen. Tot in 1987 zongen ze het daar uit, waarna ze weer naar de regionale reeksen moesten. Opnieuw tien jaar later, in 1997, keerden ze voor even terug. Meer nog; in 2006 haalden ze zelfde de derde klasse. Al was dat maar voor een jaartje. In 2008 kwam dan het nieuws van KFC Verbroedering Geel. Verbroedering Meerhout besloot te verhuizen naar De Leunen en de naam werd officieel Verbroedering Geel Meerhout.
En met succes want in 2010 promoveerde de club weer naar de derde klasse. In 2013 werd het zelfs tweede klasse. Dat jaar veranderde de naam een laatste keer naar het huidige Allemaal Samen Verbroedering Geel. De club zakte daarna nog wel terug naar de tweede amateurreeks (het vierde niveau) en in 2020 werd hen een licentie voor nationaal voetbal ontzegd. Nu speelt de club in de eerste provinciale reeks, maar ze lijken wel op weg naar een terugkeer in de nationale reeksen.
Het stadion De Leunen is begin jaren 90 gebouwd, waarop KFC Verbroedering Geel hun oude stadion nabij het stadscentrum verliet. Dat oude stadion is intussen helemaal verdwenen.Wat wel uitzonderlijk is, is dat er een stuk van een tribune intussen al vijf jaar lang als lost ground in een gebruikt stadion achter blijft. Vlak daarvoor werd aangevangen met de uitbreiding van het stadion, maar door problemen in de ruimtelijke ordening (dat multifunctionele uitbating niet toestaat) werd de bouw stilgelegd. Recent is er een oplossing uit de bus gekomen en kortelings zouden de werken opnieuw aangevat kunnen worden.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.