Keuken Kampioen Divisie

Voetbal is bijzaak op magische play-off avond bij De Graafschap – ADO

Het is het toetje van het seizoen en het heeft door de seizoenen heen al voor vele legendarische wedstrijden gezorgd. Wij durven het gewoon te zeggen: de play-offs voor promotie/degradatie zijn het hoogtepunt van het seizoen. Ook dit jaar gaan we daarom proberen om zo veel mogelijk wedstrijden mee te pakken. Wij trappen de boel af op een dinsdagavond in de Vijverberg!

Daar nemen twee clubs het tegen elkaar op die beide enige tijd hoop hadden op een plek in de top twee maar uiteindelijk toch tekort bleken te komen: De Graafschap en ADO. Beide zijn nu veroordeeld tot de play-offs en hopen via die weg de promotiedroom uit te laten komen. De Graafschap doet dit met een mix van lokale jeugdspelers en ervaren routiniers, terwijl ADO het vooral moet hebben van die laatste categorie met enkele grote namen in de selectie.

De lucht geklaard

De weg richting deze play-off wedstrijd is (vooral langs het veld) allesbehalve makkelijk verlopen voor De Graafschap. Het rommelt al tijden in Doetinchem en de ultras zijn al maandenlang niet te spreken over de inzet en beleving van de andere supporters tijdens wedstrijden van De Graafschap – zoals we al eerder schreven rondom de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. In de afgelopen periode heeft de BT de support enkele wedstrijden lang sterk verminderd met o.a. geen zwaaivlaggen en capo’s voor het vak. Het heeft geleid tot een ondermaatse sfeer op de Vijverberg in het slot van het reguliere seizoen.

Pas in de meest recente thuiswedstrijd komt er een doorbraak in de situatie. De ultras maken rondom deze wedstrijd hun onvrede in geschreven woord duidelijk richting de andere supporters. De reactie hierop is positief, waardoor wordt besloten de vlaggen en megafoons weer op te pakken. Met zijn alleen gas geven en de ploeg naar grote hoogten sturen in de play-offs is het devies. Hiermee lijkt (hopelijk) de lucht weer deels geklaard in Doetinchem. Net op tijd voor de cruciale play-offs, waarin het elftal alle steun kan gebruiken.

Samen alles geven

Hoewel we daarmee nog niet alle supportersperikelen in Doetinchem hebben gehad. De met 3 euro 50 verhoogde prijs voor een kaartje tegen ADO levert, ondanks dat gecommuniceerd is dat dit bedrag gebruikt gaat worden voor een sfeerartikel voor supporters, tot wat gemor op internet. Hierop komt BT03 met een duidelijke boodschap. Iedere supporter die moeite heeft met de verhoging mag zich maandagavond melden bij het stadion om het bedrag terug te vragen. Uiteraard komt niemand het geld terugvragen – er wordt juist alleen maar gedoneerd – maar een klein beetje frictie is er zeker nog wel op de tribunes van de Vijverberg.

Dat beloofde sfeerartikel is er trouwens wel gekomen en gaat om een t-shirt. Een wit shirt met de passende tekst: samen alles geven! Na het gedoe van afgelopen maanden is het de perfecte boodschap met het oog op de play-offs die zullen volgen. Zowel de spelers als de supporters zullen daarin alles moeten geven om kans te maken op resultaat. Dat gaat alleen samen slagen. Het resultaat is al voor de aftrap schitterend. De tribunes van de Vijverberg – inclusief de gehandicaptentribune – zijn volledig wit gekleurd. Enige nadeel hierbij zijn de lege plekken in de hoekvakken, maar dit mag de pret van de avond natuurlijk niet drukken.

Toevallig heeft ook het uitvak gekozen voor een shirtjesactie. De Hagenezen zijn gegaan voor een half vak dat geel draagt en een half vak in het groen. Zo is eigenlijk het hele stadion, waar dankzij de zomerse temperaturen een jas niet benodigd is, gekleed in groen, geel of wit. Deze moeite geeft daardoor gelijk een speciaal gevoel aan deze wedstrijd – iets wat past bij de play-offs. Ook het uitvak is niet volledig uitverkocht, iets dat vanwege de bizar strenge restricties van ADO (buscombi, ID-controle en seizoenkaartrestrictie) ook niet heel gek is. Dat een uitverkocht stadion en uitvak niet per se benodigd zijn voor een geweldige sfeer, zullen we vanavond wel gaan merken…

Van jong tot oud

Voor de aftrap is het tijd voor De Graafschap om wederom te laten zien waarom ze tot de absolute top van Nederland horen op het gebied van tifo’s. Er is een 4-delige choreo voorbereid. Voor het vak wordt een doek uitgerold met “Ertegenaan, onze club zal nooit verloren gaan”. Hierna wordt het gehele vak gevuld met blauwe en witte velletjes. Deze worden overschaduwd door het doek dat over de tribune rolt met groot “Samen alles geven” – nu al dé Doetinchemse boodschap van deze play-offs. Het wordt afgemaakt door een cut-out die omhoog wordt getakeld van vier supporters en het logo van De Graafschap. De supporters, van jong tot oud, dragen uiteraard de witte shirts die ook 10.000 keer in de Vijverberg te zien zijn vanavond. Wat een actie weer!

Het uitvak heeft tientallen geel-groene vlaggen meegenomen en gebruikt deze om het uitvak wat kleur te geven. Enkele van deze vlaggen hebben echter ook nog een mooie, dubbele waarde want ze worden gebruikt om het zicht van de camera’s te beperken. Zo worden er fakkels en rookpotten afgestoken. Het gastenvak verandert zo in een kleurrijke bron van rook, vlak naast de tifo van De Graafschap. Een heerlijke start van een klassiek avondje play-off voetbal.

Vocaal top

Vanaf het eerste moment gaat het vervolgens vocaal keihard vanaf de tribune. Beide supportersgroepen knallen er vanaf de aftrap vol op en overstemmen bij vlagen de ander. Hierbij zie je wel gelijk het verschil in stijl tussen de gasten uit Den Haag en de thuisploeg uit Doetinchem. In het uitvak is geen trommel aanwezig, gaan de nummers een stuk sneller en wordt er veel in het Engels gezongen. De thuissupporters hebben meer de Duitse ultra stijl, met nummers die lang doorgaan en veel geklap onder leiding van de capo’s

Waar er de afgelopen weken dus veel te doen was over de sfeer, is daar vandaag geen klagen over. De gehele Spinside doet non-stop fanatiek mee en er wordt meermaals succesvol contact gezocht met de lange zijde. De sfeer wordt alleen maar beter als, redelijk onverwachts, de 1-0 voor De Graafschap wordt binnengeschoten door Alexander Büttner. Een droomstart van de play-offs voor de Superboeren.

Tijdens de rest van de eerste helft is het echter vooral ADO Den Haag dat de klok slaat. Nadat eerder al een goal werd afgekeurd vanwege buitenspel is het in de 30e minuut wel raak. De gelijkmaker vliegt tegen de touwen en waar de meeste spelers snel terug naar de middenlijn gaan, pakt Alex Schalk even zijn momentje om het uitvak nog wat extra op te jutten. Zo gaan we rusten met een terechte 1-1 stand op het scorebord.

Voetbal als bijzaak

Als de wedstrijd nog geen tien minuten bezig is in de tweede helft doet er zich een incident voor waardoor iedereen weer even beseft wat echt belangrijk is. Er ontstaat rumoer op de Spinside, vanwege een supporter die onwel is geworden. Meteen wordt er ruimte gemaakt voor de medici en zodra het uitvak van Den Haag doorheeft wat er gaande is valt het ook hier doodstil. De ultras geven gelijk de vlaggen door naar boven zodat het medisch personeel ongezien haar werk kan doen.

Wat volgt zijn ijzig stille minuten, die de grappige ironie ook weer laten zien van de rivaliteit tussen voetbalsupporters. Mannen die elkaar net nog bestookten met middelvingers en dreigden om elkaar eens fysiek te lijf te gaan, staan nu (gescheiden door een wand) zij aan zij te beseffen dat er veel belangrijkere dingen zijn dan een beetje rivaliteit bij het voetbal.

Dat beseft overigens niet iedereen, want terwijl de medici nog volop aan het werk zijn – duidelijk te zien aan de blauw-witte vlaggen – krijgt de scheidsrechter het groene licht om door te spelen. De supporters zijn woedend en binnen een paar seconden ligt het veld vol met gegooide bekers. Als het moet, staken ze de wedstrijd zelf wel! Vervolgens heffen zowel de thuissupporters als de uitsupporters een keihard en welgemeend KNVB MAFFIA aan. Dat het maar duidelijk moge zijn!

De droom leeft

Pas als de situatie volledig is opgelost gaat de wedstrijd weer door. Het arbitrale kwartet betreedt het veld met een striemend fluitconcert, terwijl de spelers van beide kanten mogen rekenen op oorverdovende steun. De periode zonder voetbal heeft de supporters goed gedaan en het besef om gas te geven is er alleen maar meer. Het zorgt voor een fantastisch vocaal resultaat in de Vijverberg.

Waarbij vooral de supporters van ADO het meest mogen juichen. In de 58e en 66e minuut vinden de Hagenezen het net, waardoor er een comfortabele 1-3 voorsprong op het scorebord komt te staan. Het leidt tot een groot feest in het uitvak, waar de nummers elkaar in rap tempo opvolgen. Maar ook op het thuisvak blijft de sfeer ondanks de flinke achterstand fantastisch. Nog altijd doet de hele Spinside mee en je voelt aan alles dat er, mits de wedstrijd mee zat, een legendarische avond in de Vijverberg had ingezeten qua sfeer.

Op het allerlaatste moment komt er toch nog wat hoop in de Doetinchemse harten. Na een handsbal van ADO gaat de bal op de stip en aanvoerder Jeffrey Fortes neemt zijn verantwoordelijkheid en schiet de cruciale penalty onberispelijk binnen. Met 2-3 is alles nog mogelijk en aan beide kanten worden de spelers daarom nog eens opgepept. Iedereen voelt wat er op het spel staat aankomende zaterdag. De promotiedroom is voorlopig in Doetinchem en Den Haag nog springlevend.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %